U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ton Van Reen - De Gesel Van Het Zwarte Goud.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/20339 en is laatst upgedate op 20/06/2005.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1014 woorden.

1. Primaire gegevens.Titel: De gesel van het zwarte goudSchrijver: Ton van ReenDruk: 1e druk, 1992 te AmsterdamUitgever: WildeboerAantal bladzijdes: 158 (zonder bijlagen)2. Samenvatting.Mathijs Stevens is een jongen die halverwege de achttiende eeuw leerling is bij de chirurgijn Kirchhoffs. Hij woont samen met het gezin van de dokter in regio Valkenburg.

Op een dag wordt Mathijs opgeschrikt door een harde klap. Hij moet als leerling-chirurgijn in actie komen bij een mijnongeval. Hierna blijkt dat de mijnwerkers al heel lang onderdrukt worden. Ze moeten werken voor een laag loon en onder heel slechte omstandigheden. Hierdoor heeft dit ongeluk ook plaatsgevonden. Als dan een van de mijnwerkers in opstand komt, wordt hij door velen gevolgd.

Als Matthijs tijdens een wandeling samen met een vriend rondom de mijn twee verdachten mannen ziet, herkent Matthijs hen als bendeleden van de Bokkenrijders. Matthijs is zelf ook een Bokkenrijder, zijn leermeester is de kapitein van de bende. Nadat de mannen weg zijn, graven de twee vrienden de spullen op. Het blijkt een kist te zijn met heel veel geld, die gestolen is zonder toestemming van de kapitein. Deze twee moeten dit met de dood bekopen, het geld gaat naar de stakende mijnwerkers. De Bokkenrijders zijn het volledig eens met de stakende mijnwerkers, hun standpunt is namelijk ook dat de rijken teveel hebben en de armen te weinig. Dit is voor hen een grote steun in de rug, omdat ze hopen dat al het werkvolk zal opkomen voor haar rechten. Al het geld dat ze buitmaken, geven zij dan ook aan de armen.

Een paar dagen later moeten de dokter en Matthijs assisteren bij een rechtzaak waarbij gemarteld wordt. Hier moeten zij beoordelen of de verdachte niet doodgemarteld wordt. Deze verdachte wordt onder druk gezet om te bekennen dat hij een Bokkenrijder is, wat absoluut niet waar is. Als Mathijs en de dokter weer thuiskomen, krijgt Mathijs te horen dat iemand van het huisfront gaat trouwen.

Ondertussen probeert de mijnbaas de mijnwerkers onder druk te zetten om ze weer aan het werk te krijgen, wat hem nog steeds niet lukt. Twee eerder gevangen genomen mijnwerkers worden onder druk van hun collega’s zelfs weer vrijgelaten.

Een goede vriendin van de dokter, het ‘kruidenvrouwtje,’ ligt ineens op sterven. Ze was iemand die altijd de dokter probeerden te voorzien in zijn medicijnen.

De veroordeelde ‘Bokkenrijder’ moet een paar dagen later aan de galg. De dokter en Mathijs moeten hier assisteren om te kijken of de persoon ook echt dood is, tegen hun zin in.

Dan is de dag van het trouwen aangebroken. Matthijs vertrekt al vroeg naar de Heek, het gebied waar hij heeft gewoond. Het is ontzettend gezellig op de bruiloft en Mathijs vermaakt zich goed. Deze nacht blijft hij in de Heek, maar lang kan Mathijs niet genieten van zijn nachtrust. In deze nacht wordt hij opgeroepen voor een onverwachte bevalling, die hij succesvol weet te beëindigen.

Tijdens de reis naar de Heek had Mathijs een pand ontdekt waar veel geld te halen is voor de Bokkenrijders. Na zijn Thuiskomst bij de dokter wordt gepland deze brouwerij te overvallen, maar eerst is een koets met veel geld aan de beurt. Beiden overvallen verlopen zeer succesvol met veel buit.

Een paar dagen later bereikt Mathijs het droevige bericht dat het kruidenvrouwtje is overleden. Veel kennis is gelukkig nog wel gered, voordat het huis in vlammen opgaat.

Deze middag blijkt dat de mijnbaas een groot probleem heeft omdat hij al zo lang geen kolen meer heeft kunnen leveren. Er worden enkele mijnwerkers bij hem geroepen, die hun eisen nogmaals voorleggen aan hem. Hij besluit deze alsnog in te willigen. De mijnwerkers zijn erg enthousiast en gaan gauw weer aan de slag.

De dokter besluit dat Mathijs een paar dagen vrij mag hebben. Hij gaat weer naar de Heek, waar hij lekker kan bijkomen. Hij geniet van alles wat ze hem hier te bieden hebben en komt helemaal tot rust.3. Strip.De strip is te vinden als bijlage op het einde van dit boekverslag.

Gekozen is voor een overval in het holst van de nacht op de koets van de mijnbaas. Hij kwam net terug van de bank waar hij geld had gehaald om de nieuwe mijnwerkers te betalen (hij had nieuwe aangenomen omdat de andere in staking waren). De Bokkenrijders zijn in deze korte strip dus in actie te zien. Onder hen bevinden zich de kapitein en Mathijs.4. Gedicht.Eerlijk?Het is midden in de nacht,

Daar komen ze.

Ze plunderen er op los,

Ze laten niets heel.Wat zijn zij aan het doen,

Waar zijn zij mee bezig?

Stelen bij de rijken,

Achterlaten bij de armen.Is dit wel goed,

Wat wij hier zien?

Het geven aan de armen,

Het werk van de Bokkenrijders.5. Eigen mening.Het was een boek dat goed te lezen was. Het was een boek dat in een reeks van vier voorkomt. Het is het derde boek uit de reeks De bende van de bokkenrijders. De andere twee boeken heb ik overigens ook al gelezen, de verslagen hiervan zijn hierbij gevoegd voor de enthousiaste lezer.

Wat wat ik wel jammer vond was dat er veel verschillende verhaallijnen in het boeken zitten. Téveel naar mijn mening, omdat hierdoor het totale overzicht, de grote rode draad een beetje ontbreekt bij mij. Dit had Ton kunnen voorkomen door iets minder belangrijke dingen te schrappen. Het is wel jammer hoor, want dit maakt het boek wel wat minder goed.Als ik dit boek dan ga zien in de reeks, dan is het op zich wel goed geplaatst als derde deel. De gebeurtenissen volgen elkaar goed op en de verhaallijn die door de drie boeken loopt gaat ook in het derde deel goed door.

Ook als ik dan verder ga met vergelijken, blijkt dit derde boek toch het minst goede te zijn uit de drie om de reden die ik al eerder aangaf. De andere boeken hadden dit toch beduidend minder.

Ondanks dit verdient Ton toch een compliment om dit boek, dat verder goed in elkaar zat, goed spanning werd opgebouwd en wat als het ware een eerbetoon is aan de mijnwerkers.

Hierna volgt nog een laatste deel, dat ik ook zeker zal gaan lezen.

De complete reeks blijft in mijn ogen toch nog steeds een aanrader voor iedereen!Aantal woorden: 252.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen