Boekverslag : Ellen Tijsinger - Word Toch Wakker!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 992 woorden.

Samenvatting
Hoofdpersoon:
Jasmijn. Ze is 12 jaar. Ze heeft drie broertjes Tim 9 jaar, Dump 6 jaar en Vincent 1 jaar. Ze heeft het er erg moeilijk mee als haar broertje Tim onder een auto terechtkomt. Ze weet niet hoe ze overal op moet reageren en is erg prikkelbaar.

Samenvatting:
Als Jasmijn met haar broertjes Tim en Dump naar huis loopt gebeurt er een verschrikkelijk ongeluk. Tim, die achter Jasmijn en Dump liep, komt onder een auto terecht. Hij wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Zijn ouders gaan ook mee. Als die later thuis komen vertellen ze dat Tim in coma ligt. Ook is de kans dat Tim het overleeft klein. En als hij wel weer wakker wordt kan hij misschien niet meer zelf lopen en eten.
Haar ouders gaan dagelijks naar het ziekenhuis en Jasmijn probeert dan thuis de boel te runnen en ze past op haar broertjes Dump en Vincent. Ze heeft dan heel weinig tijd voor school. Tijdens deze moeilijke tijd wordt ze veel gesteund door Hilde en Edwin. Ook ontmoet ze Loek, een vriend van Edwin. Waar ze verliefd op wordt.
Na een tijdje is ze er klaar voor om naar Tim te gaan. Hij is heel dun en erg wit geworden. Jasmijn schrikt er wel van, maar ze wordt door dokter Hans gesteund. Elke keer als ze naar Tim gaat is Hans er ook. Hij vertelt haar ook dat ze veel met Tim moet gaan praten.
Tim laat geen veranderingen zien. Jasmijn praat veel met hem.
Na een tijdje ademt Tim zelf weer. Haar moeder is heel blij. Ook met haar vader gaat het niet goed. Hij komt vaak vroeger van zijn werk thuis omdat hij zich niet kon concentreren. Na een tijdje komt Jasmijn erachter dat haar vader is ontslagen. Ze mag het niet aan haar moeder vertellen.
Op een middag gaat ze weer naar Tim. Hans vertelt haar dat Tim naar de kinderafdeling moet omdat er op de Intensive Care plaats voor andere moet vrijkomen. Haar moeder denkt dat het nu beter met hem gaat. En is heel erg vrolijk. Jasmijn gaat daar Tim extra stimuleren. Ze spreekt bandjes in met verhalen wat ze heeft beleefd en met zijn lievelingsmuziek. Ze vertelt ook over een droom die ze heeft gehad.
Die droom verteld ze ook aan Pieter, de man die Tim heeft aangereden. Ook hij heeft het er erg moeilijk mee. Hij is kunstenaar en gaat de droom van Jasmijn schilderen.
Dump komt op het idee om een toverdoos voor Tim te gaan maken met allemaal wensen. En als Tim die doos openmaakt komen de wensen uit. Als Dump later meegaat naar het ziekenhuis om de doos te brengen zien ze dat zijn gezicht beweegt. Iedereen is heel blij.
Als het schilderij van de droom klaar is komt Pieter die brengen. Jasmijn hangt hem boven de piano. Ze vindt hem heel mooi en gaat hem natekenen. Later gaat ze het schilderij naar Tim brengen. Ze vraagt dan aan Tim of hij alsjeblieft zijn ogen wil open doen. En dan opent hij heel moeizaam zijn ogen.
Als Jasmijn later met Loek naar het ziekenhuis gaat zit Tim rechtop in bed en heeft hij de toverdoos van Dump in zijn handen.
Daarna gaat Tims toestand snel vooruit. Hij moet alles weer leren net zoals een baby. En als Tim naar huis mag geven Jasmijn, Joep en Joep’s vriend een voorstelling. Daarna gaat hij mee naar huis in een rolstoel. Overdag gaat hij naar revalidatie centrum. Jasmijn is heel blij want haar droom is werkelijk geworden.

Over de schrijfster
Geboortedatum: 7 september 1947
Geboorteplaats: Utrecht, Nederland

Biografie:
Na de middelbare school behaalde Ellen Tijsinger haar pedagogische getuigschrift. Ze gaf les op verschillende scholen, in handenarbeid, kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding. Onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger schreef ze boeken en artikelen voor volwassenen over het leven van en omgaan met jonge kinderen. Ook haar eerste kinderboeken verschenen onder die naam; vanaf haar derde kinderboek gebruikt ze de naam Ellen Tijsinger. Ze is getrouwd en heeft een dochter en een zoon.

Profiel:
De eerste twee boeken van Ellen Tijsinger zijn geschreven voor jonge kinderen, daarna is ze zich gaan richten op kinderen vanaf een jaar of 10. Twee van haar eerste boeken bevatten allerlei spelletjes en tips, daarna ging ze echte verhalen schrijven. De hoofdpersonen in haar verhalen hebben het meestal moeilijk. Soms liggen de moeilijkheden op school of in het gezin: echtscheiding, een broertje in coma, een alcoholische moeder. Soms liggen de problemen aan de maatschappij waarin de hoofdpersonen wonen: zigeuners in Roemenië, arme kinderen in Nicaragua en India. Op een enkele uitzondering na lopen de boeken goed af. Ellen Tijsinger besteedt veel aandacht aan de gevoelens en de gedachten van haar hoofdpersonen.

Boeken:
1984 Soms ben ik boos (Elzenga)
1985 Bèn je belupklupt! (Elzenga)
1986 Soms is het feest (Gottmer)
1988 Word toch wakker! (Lemniscaat / 6e druk 1998)
1989 Nikolaj (Lemniscaat / 3e druk 1991)
1992 Dat had je gedroomd (Van Goor / 4e druk 2000)
1993 De tuin zonder eind (Van Goor)
1994 Vijandig vuur (Van Goor / 2e druk 1994)
1995 Morgenster (Van Goor / 4e druk 2000)
1996 De zwarte vulkaan (Van Goor)
1997 Kaper op de vlucht (Van Goor)
1998 Zonnekind (Van Goor; Novib / 3e druk 2000)
1999 Speurtocht naar het verleden (Van Goor)
2000 Lotus brengt geluk (Van Goor)
2001 Eline en kleine meeuw (Van Goor)
Bekroningen:
1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Word toch wakker!
1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Word toch wakker!
1990 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 12 t/m 14 jaar voor Word toch wakker!
1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Nikolaj
1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Nikolaj
1991 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 12 t/m 14 jaar voor Nikolaj
1996 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Morgenster


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen