U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Friedrich Durrenmatt - Grieche Sucht Griechin.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/15574 en is laatst upgedate op 07/05/2004.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 931 woorden.

Titelbeschrijving

Dürrenmatt, Grieche sucht Griechin, 1980, Zürich, 162 blz. (1e druk 1955)Genre

Eine ProsakomödieOnderwerp

De Griek Arnolph ArchilochosThema

De liefde wint het van het bedrogSamenvatting

Arnolph Archilochos is een vrijgezelle man van vijfenveertig jaar die heel strikt leeft. Hij rookt niet, drinkt niet, vloekt niet en slaapt niet met vrouwen. Verder heeft hij voor zichzelf een soort ranglijst(Weltordnung) opgesteld met mensen die hij bewonderd en die een voorbeeld voor hem zijn. (1)de staatspresident, 2)de bisschop van de Altneupresbyteraner kerk, 3)de communist Fahrcks, 4)de kunstenaar Passap, 5)de ambassadeur van de VS, 6)advocaat Maître Dutour, 7)de rector van de universiteit, 8)zijn broer Bibi)

Archilochos woonde in een klein kamertje en had een vaste plek waar hij altijd kwam om te eten en te praten en dat was bij ‘Chez Auguste’. Dit eettentje was van Georgette en Auguste Bieler. Archilochos probeert Georgette zijn ranglijst op te dringen en zo komt het dat Georgette de portretten van de president en de bisschop ophangt, want anders wil Archilochos niet eten in die kamer.

Georgette vindt dat het tijd wordt dat Arnolph een vriendin krijgt dus denkt ze aan een contactadvertentie. Archilochos wil dat er in staat: ‘Grieche sucht Griechin’.

De volgende dag al komt Chloé langs, en het klikt gelijk. Ze gaan buiten wandelen en eten in het alcoholvrije restaurant. Ze vertelt over haarzelf dat ze een wees is uit Kreta en dat ze door een archeologisch echtpaar, de Weemans, is opgenomen als dienstmeisje. Vanaf het moment dat hij Chloé leert kennen verandert alles voor hem. Alle mensen die hij bewondert groeten hem nu op straat

En als hij de volgende dag bij zijn werk(onderboekhouder bij de machinefabriek) komt moet hij bij de directeur komen en wordt hij directeur van de geboortetangen- en atoomkanonnenafdeling. Hij mag eerder naar huis en krijgt al een voorschot mee dus gaat hij snel dingen regelen voor de bruiloft, want die zou de volgende dag al plaatsvinden. Hij regelt twee kaarten voor de boot ‘Julia’ naar Griekenland en steekt zich in het nieuw. Dan gaat hij langs de bisschop om te vragen of hij hen wil trouwen. Maar de bisschop maakt hem ook gelijk lig van de wereldkerkeraad, wat een grote wens van Archilochos is. Als dat is geregeld heeft hij nog wat tijd over dus bezoekt hij een tentoonstelling van de kunstenaar Passap, maar daar ziet hij opeens een naaktportret van zijn aanstaande Chloé. Hij spoedt zich naar het huis van Passap om uitleg te vragen. Maar die beveelt hem gelijk om zich uit te kleden want hij wil Archilochos schilderen als een Griekse strijdgod.

Als Archilochos daar eindelijk weg kan is hij al te laat voor een afspraak die hij had bij het huis waar Chloé dienstmeisje was. Maar als hij binnenkomt treft hij er alleen een advocaat die zegt dat iemand die anoniem wil blijven dit huis aan hem schenkt.

Archilochos snapt niet meer waar al dit plotselinge geluk opeens vandaan komt.

Hij loopt door het huis en volgt een aangegeven spoor van papieren bloemen. Uiteindelijk vindt hij Chloé in een hemelbed.

De volgende ochtend kan hij haar niet zien want volgens haar dienstmeisje is ze bezig met de voorbereidingen van de bruiloft.

Hij merkt tot zijn verbazing dat alle bedienden er al lang werken en door Chloé zelf zijn aangenomen, maar hoe kan dat als ze een dienstmeisje was van de Weemans?

Hij heeft die morgen veel afspraken voor zijn kleding en andere dingen en dan vertrekken ze naar de kerk. In de kerk ziet hij heel veel belangrijke mensen, en heel veel mannen. Na het jawoord beseft hij het pas, hij is met een prostituee getrouwd!

Nu snapt hij waarom al die hoge mensen opeens zo aardig deden, en Chloé had een eigen slot, en was daar helemaal geen dienstmeisje.Hij vlucht de kerk uit en buiten wordt hij uitgejouwd door de toeschouwers. Hij rent door steegjes en brengt de avond door onder een trap. Dan gaat hij terug naar zijn huisje en wil zichzelf daar ophangen. Net als hij de tafel wil wegschoppen komt de communist Fahrcks binnen en heeft het plan om de staatspresident te vermoorden. Archilochos stemt toe om te helpen en klimt over de muur en hij heeft de sleutel van een buiten deur. Maar die blijkt vanbinnen ook vergrendeld te zijn. Het lukt hem toch binnen te komen door op het balkon te klimmen. Als hij voor de slaapkamerdeur staat met de granaat in de aanslag, doet de president zelf open! Archilochos weet de granaat snel weg te stoppen en wordt vriendelijk ontvangen. Ze eten en drinken wat en de president vertelt over Chloé. De president is blij dat zij hem de liefde heeft bewezen, maar ze heeft er nu zelf voor gekozen om een nieuw leven op te bouwen.

Archilochos moet dus kiezen wat hij zwaarder vindt wegen, zijn liefde of het bedrog wat zij hem heeft aangedaan.

Hij maakt zijn keuze en gaat terug naar het slot. Hij vindt daar zijn broer Bibi met familie al zuipend met nog meer mensen en schopt iedereen het huis uit. Maar Chloé is nergens te vinden. (1e einde)

Hij reist met de ‘Julia’ naar Griekenland, en ontmoet aan boorde de heer en mevrouw Weemans. Hij gaat hen helpen met de opgravingen maar vindt dan Chloé onder een heuvel zand, ze was hem achterna gereisd en had zich verstopt als verrassing.

Ze keren terug naar hun slot en maken er een pension van, maar ’s nachts vertelt Chloé opeens aan Archilochos dat ze toen onder het zand in Griekenland iets hards had gevoeld, ‘die Liebesgöttin’. Ze vinden dat ze gelijk moeten gaan zoeken, anders worden ze door haar verlaten. De volgende morgen vinden de pensiongasten hun slaapkamer verlaten. (2e einde)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen