Boekverslag : Ronald Giphart - Ik Omhels Je Met Duizend Armen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2295 woorden.

A Verwachtingen en eerste indruk.



Ik was jarig en vol spanning wachtte ik op het cadeautje van mijn vriendin. Een pot gel en ‘Ik omhels je met 1000 armen’ van Giphart. Helemaal verbaasd door de originaliteit, begon ik met een positieve instelling erin te lezen.



Ik had in recensies gelezen dat dit een serieuzer boek zou zijn dan alle vorige van hem. Ik was erg benieuwd. Het eerste hoofdstuk viel me erg tegen omdat Giphart probeerde met zoveel mogelijk moeilijke woorden te smijten. Maar toen ik doorlas kreeg ik de verhaallijn te pakken en was de rest van het boek een en al genot…



B Beknopte samenvatting en analyse



‘Ik omhels je met 1000 armen' is eigenlijk het vervolg op 'Giph'(1993). Het hoofdpersonage in dit boek is ook Giph, maar nu is Giph vijf jaar ouder en heeft hij reeds gedebuteerd met een roman die hem wereldberoemd maakte in Nederland. Het boek bevat twee (of eigenlijk drie – portier in ziekenhuis) verhalen die door elkaar lopen, het ene speelt zich af in het heden.



Het tweede gaat vijf jaar terug in het verleden. Giph vertelt over de ziekte van zijn moeder: MS, en haar strijd ertegen. Ze probeert alles om toch beter te worden, tot ze bijna helemaal verlamd is en uiteindelijk niet alleen zij, maar ook de dokters de strijd opgeven. Op dat moment besluit Giphs moeder, Lotti, dat ze nog een half jaar wil leven en daarna euthanasie wil plegen.



Giph en zijn zus Phileine leggen zich bij haar besluit neer en brengen elk weekend aan haar zijde door. Giph koopt een camera om zijn moeders laatste maanden te filmen voor het nageslacht. Door een plotselinge inzinking wordt de euthanasie eerder uitgevoerd.



Giph en Phileine zitten naast hun moeder wanneer de dodelijke vloeistof wordt geïnjecteerd. Dit beschrijft de auteur op een zeer ontroerende maar toch afstandelijke manier.



Het verhaal in het heden speelt zich af op La Palmas waar Giph en zijn 'significante andere', Samarinde, samen met zes vrienden hun vakantie doorbrengen in een villa aan het strand. Allen werken ze voor ‘De Studio’, een productiebedrijf dat Giph soms inhuurt om teksten te schrijven. De vier meisjes Gulpje, Lureen, Meija en Samarinde zijn één voor één bloedmooie meisjes.



Benny is regisseur bij ‘De Studio’ en Thijm, een zeer goede vriend van Giph, is producent. Dan is er ook nog Egon, die een eigen show heeft op tv, maar gaat meewerken aan het project van ‘De Studio’. Alles verloopt goed in La Palma, tot er op een avond een orgie gehouden wordt en Giph alles filmt. De volgende morgen blijken de banden zoek en iedereen wordt 'een beetje' nerveus.



Plots krijgt Giph telefoon van zijn vader, die hem boos vertelt dat de beelden van Lotti’s laatste weken, gemaakt door Giph, net in een programma van ‘De Studio’ worden uitgezonden. Giph is razend en weet dat alleen Thijm en Benny hier achter kunnen zitten. Deze zouden namelijk de opnames die gemaakt zijn monteren tot een mooi geheel. Hij neemt wraak.



Hij knipt stukken film van 'Benny en Thijm in actie' en nog een paar andere scènes uit de tapes van de orgie van de nacht ervoor en stuurt ze naar de Studio en naar een groot aantal goedbezochte websites.



Motieven:

De motieven zijn: Liefde, de liefde voor Samarinde, Lotti en Phileine en wat hij ervoor over heeft. Sex: de sex met Samarinde en alle meisjes van de groep en de gevolgen ervan. De dood: de dood van Lotti dan natuurlijk. En verdriet om al deze dingen.



Personages:

Giph:

Hij is de hoofdpersoon van dit boek en eigenlijk kom je alleen over zijn gevoelens veel te weten. Hij is een eindje in de 20 en een schrijver die net gedebuteerd heeft, waardoor hij wereldberoemd is geworden in Nederland. Hij werkt voor ‘De Studio’, een productiebedrijf dat soms teksten van hem nodig heeft. In de ene helft van het verhaal is hij heel vrolijk op vakantie met vrienden, maar toch moet hij telkens terugdenken aan zijn moeder die vijf jaar daarvoor aan MS is overleden.



Lotti:

Giphs moeder, ze lijdt aan de spierziekte MS en als zelfs de dokters de hoop hebben opgegeven, besluit ze om na een half jaar euthanasie te laten uitvoeren. Dit gebeurt echter veel eerder, omdat ze plotseling heel erg verlamd raakt. Iedereen wil voor haar zorgen en vindt het zielig dat ze doodgaat, maar ze blijft er zelf heel kalm onder. Lotti is een type.



Samarinde:

De vriendin van Giph, ze hebben elkaar in het ziekenhuis ontmoet en ze is nu zwanger van hun eerste kind. Samarinde is arts en fotomodel, later in het boek geeft ze haar baan als arts op, omdat ze als model veel meer kan verdienen. Ze is ongeveer net zo oud als Giph maar verder kom je weinig over haar te weten, ze is een type.



Phileine:

De zus van Giph, ze verzorgt samen met Giph hun moeder en is een vriendin van Gulpje, je komt weinig over haar te weten, ze is een type.



Lureen:

Een van Giphs vriendinnen, ze werkt ook voor ‘De Studio’ en ze is een beetje een porno- meisje, ze laat graag alles zien en het maakt niet uit aan wie. Net als de andere van de drie meisjes is ze een type.



Thijm:

De beste vriend van Giph we kennen hem al uit ‘Giph’, maar in dit boek kom je weinig nieuws over hem te weten. Ook hij is een type.



Gulpje:

De Belgische vriendin van Giph en Phileine, Phileine heeft haar in New York ontmoet (zie: ‘Phileine zegt sorry’), en ze werkt ook voor de studio en ze is Giphs ‘onnodige feitjes vriendin’. Ze is ook een type.



Benny:

Vriend van Giph, hij is de idioot van de groep, hij ligt er eigenlijk een beetje buiten. Deze man is vooral vriend van zijn GSM. Ook een type.



Egon:

Spankmaster Egon, hij vindt vooral zichzelf geweldig. Hij werkt ook voor de studio en is ook mee op vakantie. Alweer een type.



Meija:

Vriendin van Giph, is ook mee op vakantie, over haar kom je, behalve dat ze knap is, weinig te weten, ze is een type.



Verder komen er nog veel meer mensen voor in het verhaal maar die zijn niet de moeite waard om te vermelden.



Perspectief en verteller:

De lezer leest het verhaal vanuit Giph zijn oogpunt, je leest al zijn gevoelens en gedachten. Je leest ook zijn mening over de andere mensen in de groep. Het is dus een ikperspectief. Het verhaal wordt dus achteraf verteld. Voorbeeld: (bladzijde 193) “Ik zat op de bodem van de vulkaan in de schaduw van een jonge boom waartegen ik leunde.

Gulpje komt vanaf de kraterrand naar mij afgedaald, almaar glimlachend. (…) Ik volg haar geklauter. Op haar T-shirt staat: BARBIE IS A SLUT. Als ze bij me is vraagt ze: ‘wist je dat de gemiddelde man per seconde duizend zaadcellen aanmaakt?’ Gulpje en ik delen, zoals ik je 20.490 woorden terug vertelde, een voorliefde voor overbodige weetjes.”



Ruimte:

Het boek speelt zich op verschillende plaatsen af:

het wandelaars eiland La Palmas waar Giph met zijn vrienden zijn welverdiende vakantie doorbrengt.

Het portiersaquarium in ziekenhuis Mariaplaats, waar Giph met een man zijn laatste gesprek voert omdat zijn stembanden eruit moeten en hij daarna niet meer kan praten. Tijdens die stembandoperatie overlijdt de man. In het Mariaplaats ziekenhuis ontmoet Giph ook zijn vriendin Samarinde.

Het huis van Giphs moeder, Lotti, die aan MS lijdt en als het einde in zicht is euthanasie wil laten uitvoeren.



Stijl:

De stijl van Giphart bevalt mij over het algemeen heel goed. Deze stijl heeft de volgende aspecten: lange zinnen en redelijk veel bijvoeglijke naamwoorden.

De auteur heeft een eenvoudige woordkeuze al heeft hij af en toe de neiging om moeilijkere woorden te gaan gebruiken. Maar hij gebruikt een gemiddeld aantal archaïsmen. Giphart maakt ook veelvoudig gebruik van levendige dialogen en beeldende ruimtebeschrijvingen.



Thema:

Ik denk dat het thema van dit boek ‘liefde’ is, de liefde die Giph voor zijn vriendin heeft, de liefde voor en het houden van zijn moeder, ook al is ze dood hij blijft aan haar denken. De liefde en vriendschap voor alle mensen die mee zijn op vakantie.



Tijd:

Tijdstip van de verhaalgebeurtenissen.

Er wordt nooit echt een tijdstip in het boek genoemd, Giph schrijft nooit een datum boven zijn brieven. Maar het is in ieder geval niet langer dan één jaar geleden dat de verhalen die Giph opschrijft, gebeurd moeten zijn.



Ik weet dat aan de hand van allerlei aanwijzingen. Bijvoorbeeld als Giph op vakantie gaat met zijn vrienden, dan neemt hij zijn laptop mee. Of als hij een sociogram van de associatievoorkeuren maakt en hij ontdekt dat Benny meer tijd met zijn mobiele telefoon doorbrengt dan met ieder ander uit de groep. Of zijn moeder die euthanasie pleegt, dat is een heel actueel onderwerp.



Verteltijd en vertelde tijd.

De vertelde tijd in dit boek is denk ik ongeveer een week. Giph gaat met zijn vrienden op vakantie. Hij beschrijft het reisje vanaf het moment dat ze met de auto naar Schiphol vertrekken tot het moment dat hij op het punt staat terug te vliegen naar Nederland.



Hij schrijft het niet in zoveel woorden, maar ik heb het gevoel dat de trip ongeveer een week duurde. Aan het begin van elk stukje schrijft hij in cursieve letters bijvoorbeeld ‘ruim een uur later’ of ‘terug naar onze huiskamer om 12.07 uur’. Dat zijn tijdsprongen.



Tijdsvolgorde.

Het verhaal speelt zich af in een vakantieweek, maar daartussen heeft Giph steeds flashbacks. Je maakt dus steeds grote sprongen in de tijd. Aan het begin van zo'n flashback (meestal midden in een hoofdstuk maar ook wel eens helemaal aan het begin) schrijft hij in cursieve letters bijvoorbeeld ‘vier jaar geleden’ of ‘het feestje bij de openhaard, drie uur geleden’.



In die flashbacks vertelt hij over het ziekteverloop van Lotti, zijn moeder, die een slopende ziekte heeft. Hij vertelt ook veel over zijn relaties met Samarinde (hoe ze verkering kregen enzovoort) maar ook over de keren dat hij vreemd is gegaan. Het is helemaal niet verwarrend, want je wordt door middel van de sub-titeltjes goed geïnformeerd over ‘waar’ je bent in het verhaal.



In het boek komen ook tijdsprongen voor, maar niet erg grote. Hoogstens van een paar uur.



Titelverklaring:

Een letterlijke verklaring kan ik niet echt vinden in het boek, maar de titel wordt wel een keer genoemd.

Phileine, de zus van Giph, had eens een keer Fortune Cookies gekocht, dat zijn van die koekjes die je, voor je ze op-eet doormidden moet bijten en dan zit er een boodschap in (bijvoorbeeld een voorspelling of een wijze raad).

(Bladzijde 203) “… probeert mijn moeder de boodschap zelf uit haar koekje te bijten. Als dit mislukt help ik haar. De gelukstekst op mijn moeders papiertje luidt: ‘U wordt omhelsd door duizend armen.’ Nu krijgt mijn moeder daadwerkelijk tranen in haar ogen. ‘Dat is ook zo,’ zegt ze, ‘ik word omhelsd door duizend armen…’ (en zonder dat ze het uitspreekt weet ik dat ze erbij denkt: en toch voel ik me zo godvergeten alleen in dit uitzichtloze gevecht met die godverdomde ziekte).”



C Verwerkingsopdracht.



Schrijf een krantenartikel van minstens 300 woorden over een situatie of gebeurtenis in het boek.



Acteurs en producenten “De Studio” betrapt op video.



Vele Nederlandse pornowebsites en andere pagina’s zoals www.volkskrant.nl zijn gisteren bestookt met een e-mail, een elektronische brief van de bekende schrijver Giph. Deze had afgelopen dagen op het wandelaarseiland La Palmas vakantie met zijn vrienden en collega’s die allen werkzaam zijn bij het productiebedrijf “De Studio”. Deze e-mail bevatte een ongecensureerde registratie van een orgie tussen alle leden van het productiebedrijf (Giph uitgezonderd).



De letterlijke tekst van deze brief luidde;

Geachte zijde,

Hierbij stuur ik u een paar filmpjes van een gezelschap acteurs en actrices dat op het ogenblik onder aanvoering van regisseur Benny van Damselaar en producent Thijm Faber verblijft op het wandelaarseiland La Palma. Ter promotie van hun binnenkort op Nederland 3 te vertonen Hitchcock-bewerking ‘Touw’ hebben zij speciaal voor internet een licht erotische versie van hun tv-film gemaakt.



Het productiebedrijf ‘De studio’ coördineert deze actie en hoopt op een beetje ruchtbaarheid en free publicity. U mag deze beelden rechtenvrij overnemen.

Met vriendelijke groet,

Giph



Aldus luidt de tekst. Heel het filmsyndicaat van Nederland staat op het moment op zijn kop dankzij deze gebeurtenis. Men heeft de betreffende acteurs en actrices om commentaar gevraagd, maar dat is expliciet geweigerd. Maar toen Giph om commentaar gevraagd werd antwoordde hij met een simpel woordje: “wraak”.



Men vermoedt dat dit hele incident verband houdt met de pas gepubliceerde documentaire in het programma ‘De middagshow’. Hierin werd een documentaire vertoont die aangrijpende beelden liet zien over het sterfbed van de moeder van de schrijver Giph. Deze zeer ontroerende beelden waren met een amateur-camera vastgelegd door de schrijver.



Het was duidelijk niet voor commerciële doeleinden gemaakt. Betrouwbare bronnen melden dat het regisseur/producent duo Benny van Damselaar en Thijm Faber zonder toestemming van de moeder van Giph of van Giph zelf, deze documentaire geproduceerd heeft. Dit incident wordt ongetwijfeld vervolgd…




D Eindoordeel en evaluatie



Vanaf het tweede hoofdstuk tot het eind boeide ‘Ik omhels je met 1000 armen’ mij mateloos. De verhaallijn is zo goed verzonnen dat het spannend om te lezen is en blijft. Ik denk dat als de twee verhaallijnen apart waren geschreven dat het boek lang niet zo leuk was. De twee verhalen vullen elkaar namelijk constant aan.



De stijl van Giphart vind ik heel prettig om te lezen, het is niet overdreven moeilijk zoals die van Bordewijk, maar ook niet dat je op het niveau van Annie M.G. Schmidt zit. Er zijn veel levendige dialogen wat ik als zeer prettig beschouw. Ik vind Giphart een van de meest veelbelovende schrijvers van de Nederlandse literatuur, zijn boeken zijn echt een aanrader voor iedereen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen