Boekverslag : Heinrich Boll - Ende Einer Dienstfahrt
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 609 woorden.

Heinrich Böll, Ende einer Dienstfahrt



1. Het verhaal speelt zich af in Birglar in 1965 en duurt ongeveer één dag.



2. Het verhaal wordt verteld in de verleden tijd door een alleswetende verteller.

Dit heeft tot gevolg dat je de gedachten van alle personen goed komt te weten en je je een goed beeld kan vormen over de personen.



3. Het verhaal is niet chronologisch verteld, maar met flash-backs. Het hele

verhaal is eigenlijk ook één grote flash-back, doordat het in het verleden verteld wordt. In die flash-back zitten ook weer andere flash-backs; naar het verleden van de verdachten.



4. De Hoofdpersonen zijn: * Johann Heinrich Georg Gruhl: een man van vijftig, vader

van Georg en van beroep timmerman. Van 1940 tot en met 1945 soldaat geweest.

* Georg Gruhl: de zoon van Johann, hij heeft drie jaar bij zijn vader gewerkt als timmerman. Toen hij twintig was is hij in dienst gegaan en soldaat eerste klasse bij de Bundeswehr geworden.



5. Einleitung: aanklacht tegen Johann en Georg Gruhl Verwicklung: de rechtzaak, het analyseren van het misdrijf en het nagaan van de getuigenverklaringen.

Lösung: uitspraak in de zaak.



6. De titel "Ende einer Dienstfahrt" betekent letterlijk "Het einde van een dienstreis".

Dit slaat op het feit dat Johann en Georg een jeep van de Duitse Bundeswehr in brand hadden gestoken. Dit terwijl Georg toen nog in dienst zat en juist de taak had jeeps overal naar toe te laten rijden. Die taak wordt 'Dienstfahrt' genoemd. En als je een wagen van je eigen partij in brand steekt, betekent dat natuurlijk het einde van je dienst-tijd en dus ook van de 'Dienstfahrt'.



7. Het thema van dit boek is dat eerlijkheid altijd een goede zaak is. In dit geval werden Georg en zijn vader vrijgesproken, omdat ze de waarheid hadden verteld.



8. Het boek is een Roman.



9. Een korte samenvatting:

Georg was boekhouder en moest de documenten over de vrachtauto's verzorgen. Hij moest ervoor zorgen dat dat er permanent vrachtwagens gereed stonden om weg te rijden en dat als de inspectie kwam de vrachtwagens daar klaar voor waren. Dat hield in dat ze de juiste kilometerstand moesten hebben. En dat was vaak niet het geval, omdat de vrachtwagens niet altijd op tijd terugkwamen en daarom ook niet op tijd weer weg konden. Om de kilometerstand dan toch op de goede stand te krijgen, ging Georg er vaak op uit om maar kilometers te maken.

Dit keer was hij een keer op reis gegaan voor vijf dagen naar zijn vader. Daar had hij vier dagen gewerkt en ondertussen gewoon de motor laten lopen. Een korte tijd daarna had hij samen met zijn vader een jeep van de Duitse Bundeswehr in brand gestoken en daar werd hij nu voor gestraft.

De aanklacht was zaakbeschadiging en ernstige baldadigheid. Beide aanklachten waren bewezen en toegegeven. Tegen Johann werd twee jaar gevangenisstraf geëist en tegen Georg tweeëneenhalf jaar gevangenisstraf zonder aftrek van voorarrest én volledige schadevergoeding. Hun verdediger dr. Hermes was het hier niet mee eens en wees de rechtbank erop dat de verdachten het de rechtbank niet moeilijk hadden gemaakt door meteen te bekennen en dat de schadevergoeding al betaald was. Dit was betaald door Agnes Hall. Zij was goed bevriend met Johann en betaalde ook de balastingschuld van Johann, die zo'n 35000 Mark hoog was.

Het uiteindelijke vonnis van de rechtbank was de volledige schadevergoeding (die al voldaan was) en zes weken gevangenisstraf zonder aftrek van voorarrest. Als vader en zoon Gruhl ook hier tegen in beroep gaan, mag het voorarrest toch ook nog van de gevangenisstraf afgetrokken worden en staan ze weer op vrije voeten.



10. Ik vond het een matig boek, want er zat niet echt spanning in en dat maakte het toch wel behoorlijk saai.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen