Boekverslag : J. Bernlef - Boy
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 809 woorden.

Samenvatting:

Wanneer de actrice Norma (‘Polly’) Todd wordt vermoord is dat voorpaginanieuws. De journalist Williams Stevens gaat op onderzoek uit naar de ware toedracht van de moord, ook omdat hij altijd een zwak gehad heeft voor haar. De politie heeft de vermoedelijke dader al gevonden, er bevond zich namelijk een doofstomme jongen in de kast van de kamer waar Polly lag. Hij wordt veroordeeld tot de dood omdat alles zijn kant uit wijst. William komt er al gauw achter dat de jongen bij hem in de buurt woonde en Boy werd genoemd. Niemand wist waar hij vandaan kwam of hoe hij heette, hij werd door Amy in huis genomen tot hij een paar weken voor de dood van Polly spoorloos verdween en (naar later bleek) bij Polly introk. Amy en William krijgen een relatie, en in de loop van het verhaal komt William achter de ware toedracht van de moord, die eigenlijk geen moord was maar een ongeluk. Ze ging namelijk een eindje rijden met haar minnaar, Bruce Wilder, en toen werd haar sjaal gegrepen door het wiel en werd ze gewurgd. Maar William wordt niet geloofd en hij wordt ontslagen, tot hij uiteindelijk toch zijn gelijk krijgt, maar dan is het al te laat voor Boy, hij heeft zich opgehangen in het gesticht waar hij zat.



Thema :


Het boek draait eigenlijk om een persoon die niet alle zintuigen heeft, en daardoor vrijwel afgesloten van de buitenwereld leeft. Blijkbaar kun je in deze wereld niet normaal functioneren en meedraaien als je 1 of meer zintuigen mist.



Vertelwijze:


Het verhaal wordt in een hij/zijperspectief verteld, waarbij het perspectief wisselend bij Amy en William ligt, en soms ook nog bij een aantal andere personen uit het boek.



Titel, ondertitel en motto verklaren:


De titel spreekt voor zich, het hele boek draait om een jongen waarvan niemand weet hoe hij heet en die uiteindelijk Boy wordt genoemd. Het boek heeft geen ondertitel of motto.



Interne motieven: Externe motieven:

Collages Gehandicapt/doofstom

Piano Liefde

Film Geloof

Krant Vertrouwen

Vastberadenheid

Eenzaamheid





Opbouw:


Er is geen proloog, wel een epiloog. De functie van de epiloog is in het kort vertellen hoe het verhaal verder gaat, eigenlijk een tijdsversnelling dus. Verder zijn er geen opvallende versnellingen of vertragingen. Het boek is verdeeld in 3 delen, en telt in totaal 9 genummerde hoofdstukken. De hoofdstukken zijn ook weer onderverdeeld in genummerde delen.



Personages:


Boy: over Boy kom je eigenlijk niet zo heel veel te weten, maar het is toch een heel belangrijk persoon, om hem draait het boek. Het is een type voor doofstomme mensen die totaal anders zijn dan anderen.

Amy Faye: slanke, jonge pianiste die ervan droomde beroemd te worden. Ze begeleidt films met haar muziek. Ze heeft een bruin en een grijs oog waardoor het lijkt alsof ze loenst. Ze is zorgzaam en erg muzikaal, wat ze van haar ouders heeft, en ze is gek op William. Amy is een rond karakter.

William Stevens: heet eigenlijk Willem Steevens, heeft een Zweedse moeder en een Nederlandse vader. Hij hield erg veel van zijn moeder, dat blijkt uit het verhaal omdat ze meerdere malen terug komt. Hij is journalist bij een onbeduidend krantje en heeft voor Amy nog nooit een vriendin gehad. William is een rond karakter.

Flannery: heet officieel Flannery Duval, maar die naam is verboden omdat hij een hekel heeft aan de Fransen. Is de baas van het kleine krantje Flatbush Chronicle. Hij schrijft zijn hoofdartikelen vaak in de kroeg. Flannery is een type.

Norma (Polly) Todd: werd door het publiek ook wel Polly genoemd, was een knappe jonge actrice met krulletjes en vrij grote handen en voeten die vaak jonge meisjes speelde. Ze was behoorlijk ondeugend en ‘speelde’ veel met mannen. Ze is al dood in het boek, maar toch speelt ze een grote rol. Ze was een goede vriendin van Amy en wilde haar hele leven al een jongen zijn.



Historische tijd:


Het boek speelt rond 1900, dat is heel duidelijk te merken aan de techniek, bijvoorbeeld de uitvinding van de film, de elektriciteit en de eerste auto’s. Al dat soort dingen waren toen nog heel bijzonder. De tijd is wel een beetje van belang, want in deze tijd krijgt niet iemand zomaar de doodstraf als hij niet volledig bij zijn verstand is.



Plaats/ruimte:


Het verhaal speelt zich af in Amerika, in de buurt van Brooklynn, in het kleine dorp Flatbush. De plaats is niet heel erg van belang.



Tijdsduur:


Het boek begint half oktober en eindigt in december, het verhaal duurt dus 2,5 maand. In de epiloog is er sprake van een opvallende tijdsversnelling, in de rest van het boek eigenlijk niet.



Tijdsvolgorde:


Het verhaal wordt chronologisch verteld met af en toe een flashback.



Perspectief:


Het wordt verteld in een hij/zijperspectief waarbij het perspectief wisselend bij Amy en William ligt, vooral bij William en af en toe bij andere personen uit het verhaal.



Idee:


Bernlef wil mensen laten nadenken over hoe het moet zijn om met een handicap te leven, dat is eigenlijk niet echt te verwoorden maar hij heeft het heel goed gedaan.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen