U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Mireille Cottenje - Eeuwige Zomer.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/13620 en is laatst upgedate op 04/10/2003.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1019 woorden.

01. Beschrijvingsopdracht

a. Eeuwige zomer van Mireille Cottenjé. Het jaar van uitgave is 1969, de tweede druk is van 1977, ik heb de tweede druk gelezen. Het boek heeft 126 pagina’s en is niet verdeeld in hoofdstukken. De uitgeverij is Nijgh en van Ditmar.

b. Ik vond het boek interessant, diepzinnig, lastig en niet herkenbaar.

c. Het boek gaat over Guya en Lex. Guya is getrouwd met Peter en ze hebben kinderen samen. Op een aond ontmoeten Guya en Lex elkaar bij een voorstelling. Ze zijn gefascineerd door elkaar en na die avond spraken ze regelmatig af. Guya vertelt aan Peter dat ze verliefd is op Lex en dat ze vrijheid wil. Die krijgt ze, Peter was ervan overtuigd dat ze wel terug zou komen. Ondertussen heeft hij aan Guya verteld dat hij ook een relatie heeft met Brigitte.

Lex is kunstenaar, veel op reis geweest en heeft allerlei heftige verhalen. Hij gaat met Guya naar Lapland om daar rond te trekken. Hij is een stuk sterker dan Guya, als zij een keer aan het uitrusten is, laat hij haar achter in de onbewoonde wereld en is hij zelf verder getrokken, met veel pijn en moeite bereikt Guya Lex na een paar dagen. Daar heeft ze hem verteld dat ze zijn macho gedrag zo zat was, met z’n verhalen, die niet waar zijn, dat hij geen vrienden heeft, dat niemand het met hem uit kan houden. Samen zwijgen ze en lopen ze verder naar de auto, de tocht kan nog 5 dagen duren. Het lijkt erop dat deze liefde over is.

De gebeurtenissen spelen zich af in de woonplaats van Guya en Lex, en daarna in Lapland.

Guya is getrouwd met Peter, maar is er nu even tussenuit om met Lex te zijn, Peter verwacht dat ze wel terugkomt. Lex vindt Peter te gevoelig en zielig, Peter vindt Lex onverstandig, en verwacht ook niet dat de liefde tussen Lex en Guya lang gaat duren. Brigitte heeft een relatie met Peter, maar die wordt niet uitvoerig beschreven. De geberutenissen spelen zich af in de jaren ’60.

Guya is veranderd door de reis naar Lapland, hier is Lex alleen gefocust op overleven, en niet op het gevoel van Guya, hier komt ze erachter hoe bot hij eigenlijk is.02. Verdiepingsopdracht 1. Personages

a. De hoofdpersoon is Guya, ze is een vrouw, en getrouwd met Peter. Ze viel bij Lex

voor zijn verhalen die hij vertelde, over zijn reizen, gevechten en vrouwen. Guya

is betrouwbaar, kalm, komt voor zichzelf op, redelijk afhankelijk en gevoelig.

b. Ze is zelfstandig, daarom kan ze ook de stap nemen om weg te gaan bij Peter, en met Lex op reis te gaan in Lapland. Maar verder wordt er niet veel over haar karakter beschreven.

c. De belangrijkste beslissing is dat Guya voor Lex heeft gekozen in plaats van voor Peter en haar kinderen.

d. Alleen haar gevoel voor Lex verandert aan het einde van het boek. Dat komt omdat ze nu pas beseft hoe het komt dat hij niet meer bij zijn kinderen is, en waarom hij geen vriend overhoudt. Hij heeft heel erg macho gedrag, wil aan iedereen laten zien dat hij de baas is. Hij houdt ervan om mensen te laten zwoegen voor zichzelf.

e. Een flat character, er zijn amper karaktereigenschappen bekend van Guya, en eigenlijk ook geen uiterlijke kenmerken.

f. Guya is een zelfstandige vrouw, ik vind het goed dat ze heeft gekozen voor de man waarvan ze dacht dat ze hield. Hij was een hele nieuwe uitdaging voor haar, Peter vond het te vanzelfsprekend dat ze er altijd was voor hem.ik vind het niet erg voor haar kinderen dat Guya met Lex weg is gegaan, het was een ervaring die ze niet had mogen missen.

g. Lex; kaal, wat ouder, avontuurlijk, bezittelijk (bij anderen) en vindt dat hij tijd voor zichzelf mag nemen, zonder dat anderen ook maar iets van hem horen.

h. Ik denk dat Lex een flat character is, er zijn een paar karaktereigenschappen bekend, maar geen gedachtes, en ik weet een paar uiterlijke kenmerken.03. Verdiepingsopdracht 2. Titel en Thema

a. Een zomer die eeuwig duurt voor het gevoel van Guya, er lijkt geen eind te komen aan de reis in Lapland.

b. Het boek gaat over één zomer, namelijk die van de reis naar Lapland. Die ene zomer is heel belangrijk voor Guya, ze heeft een leerzame liefde gehad met Lex. Daarna is ze tot de conclusie gekomen dat hij niet zo geweldig is als hij altijd geleken heeft.

04. Verdiepingsopdracht 3. Opbouw

a. Een opening in handeling, het verhaal begint in Lapland, er zitten daarna flashbacks in van het theater, toen ze Peter verliet, zijn nieuwe vriendin, de kinderen enz.

b. Ik denk een open einde, wat er te vertellen viel is verteld, maar er zou toch een vervolg op kunnen komen, over hoe het gaat als ze eenmaal thuis zijn, maar op het eind lopen ze gewoon verder door Lapland, op zoek naar de auto.

c. De belangrijkste flashbacks zijn; de ontmoeting met Lex in het theater, de dag dat ze Peter vertelde dat ze verliefd was op Lex, en de avond dat ze gekozen had om bij Lex te gaan wonen. (Lex was stomdronken en heeft haar practisch de flat uitgeooid, omdat hij geen vastigheid wilde.)05. Verdiepingsopdracht 4. Historische tijd

a. Het feit dat er redelijk moderne auto’s zijn voor die tijd, dat de vrouw alleen op stap gaat ’s avonds, dat moet wel wat zijn van de laatste tijd. In dit geval dan de jaren ’60. Dat was ook de tijd dat veel mensen zélf beslissingen maakten (met Lex gaan) impulsieve dingen doen (de reis naar Lapland).

b. Niets, de tijd staat niet duidelijk verteld, maar toch kan ik aan kleine dingen zien dat het verhaal zich wel in die tijd af moet spelen.Opdracht 5, blz. 31 verwerkingsboek Laagland literatuurSchrijfster; Mireille CottenjéMireille Cottenjé heeft haar boeken redelijk autobiografisch geschreven. Als kind hield ze al dagboeken bij, die werden verwerkt in het boek dagboek van Carla.

Het boek eeuwige zomer heeft ook overeenkomsten met haar eigen leven, zo is zij ook gescheiden van haar man, en is zij gaan reizen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen