Boekverslag :  - Nachtvoorstelling
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 404 woorden.

Xander Michiel Beute: Nachtvoorstelling

1999, Uitgeverij De Vijver



Schrijver:

Beute (1975) studeert aan de Lerarenopleiding Nederlands in Utrecht. Hij schrijft korte verhalen en gedichten. Nachtvoorstelling is zijn eerste roman.



Genre: roman

Thema: geweld



Titelverklaring:

'Nachtvoorstelling' verwijst naar een nacht waarin de hoofdpersoon, Maarten, door een groep jongens in elkaar wordt geslagen. Terwijl het gebeurt, staat er een grote groep mensen toe te kijken.



Motto:

'O conducteur gaat deze trein nog terug? Ik heb pijn in mijn hoofd, en pijn in mijn rug, gaat deze trein nog terug?' Huub van der Lubbe.

Het motto komt uit een nummer van De Dijk.



Personages:

- Maarten de Buit: de verteller, hij wordt in elkaar geslagen en kijkt daar jaren later op terug.

- B.: de beste vriend van Maarten

- Lea: de vriendin van Maarten in de tijd van de mishandeling

- Rachel: de latere vriendin van Maarten

- Bas: broertje van Maarten

- Grootvader

- Psychiater

- Rechercheur



Samenvatting:

De roman heeft twee verhaallijnen die om en om verteld worden. De eerste verhaallijn beschrijft hoe Maarten (17 jaar) samen met B., zijn beste vriend, uitgaat naar een café. Als Maarten na een avond van drinken etc. naar huis wil gaan wordt hij op de Markt door een grote groep jongens verschrikkelijk in elkaar geslagen. Uiteindelijk weet Maarten met behulp van B. te vluchten. In de dagen en weken erna durft Maarten nauwelijks nog naar buiten en drinkt hij ontzettend veel en wordt hijzelf agressief.

De tweede verhaallijn speelt in het heden (ongeveer vijf jaar later): Maarten woont inmiddels in de Schilderswijk in Den Haag en gaat daarna samenwonen met zijn vriendin in Utrecht (waar hij ook gaat studeren). Soms wordt hij nog geconfronteerd met die nacht en hij heeft veel last van nachtmerries. Hij reageert zich op verschillende manieren af, maar elke keer lijkt hij weer geconfronteerd te worden met zijn angsten. Op vakanties in Frankrijk en Londen, maar ook als hij uitgaat. Iedereen vormt voor hem een bedreiging. Uiteindelijk besluit hij, op een reis naar Jeruzalem, dat het tijd wordt om er eens met iemand over te gaan praten. Dat heeft hij nog nooit gedaan.



Tijd en perspectief:

1e verhaallijn: ongeveer twee weken (in het verleden toen Maarten 17 was)

2e verhaallijn: ongeveer een jaar, flash-backs (vijf later in het heden)

De roman is volledig in de tegenwoordige tijd geschreven en heeft dus een belevend-ik. De proloog en epiloog wijken af, die hebben een alwetende verteller met een personaal perspectief bij Maarten.



'Het is een schitterend, spannend, aangrijpend en mooi geschreven boek. Aanrader.'

Meer informatie: www.devijver.com



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen