Boekverslag : Louis Couperus - Psyche
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1439 woorden.

...Schrei nu niet meer, en ga nu slapen, en als je niet slapen kan, zal ik je een sprookje vertellen, een mooi verhaaltje van bloemen en edelsteenen en vogels, van een jongen prins en een klein prinsesje... Want meer is er niet in de wereld, dan een sprookje...

Metamorfoze



Louis Couperus Psyche







1) Primaire gegevens van het boek



Auteur

Louis Couperus

Titel

Psyche

Gelezen druk

11e druk

Aantal bladzijden

136



2) Verantwoording van je keuze



Ik had het al eens eerder gelezen, maar toen snapte ik er eigenlijk niet veel meer van dan dat het een sprookje was. Adat is niet echt gek, aangezien ik een jaar of acht was, maar goed. Ik stond voor de kast een boek uit te zoeken, en aangezien ik wist dat het literatuur was en dat ik een beetje nog wist waar het over ging. Daarom heb ik dit boek gekozen.



3) Korte samenvatting van de inhoud



Eerst wil ik even een verklaring geven voor alle symboliek die in het boek gebruikt is. Het is mijn eigen interpretatie, dus ik weet niet of de schrijver het echt zo bedoeld heeft, maar ik heb het zelf in elk geval zo opgevat. Psyche en Eros staan voor de twee personen uit de gelijknamige Griekse mythe. Eros is de zoon van Afrodite. Psyche de jongste van drie dochters van een koning. Zij was zo mooi, dat mensen de Afroditetempels verwaarloosden om aan Psyche bloemenoffers te kunnen brengen. Dit vond Afrodite natuurlijk niet leuk en zo werden ze rivalen. Afrodite werd jaloers.Ze beval het orakel aan Psyche’s ouders te bevelen haar naar een afgelegen plaats te brenge, en gaf Eros de opdracht om Psyche met zijn pijltjes verliefd te laten worden op de meest afzichtelijke man te wereld. Volgens mij moest Eros het wel alleen hebben van zijn schoonheid, want erg slim was hij niet. Hij schoot per ongeluk op zichzelf met één van zijn pijlen en werd verliefd op Psyche. Hij bracht haar naar een vallei, en elke nacht kwam hij haar opzoeken. Ze mocht echter niet weten wie hij was. Op een gegeven moment kwamen haar zusters langs, die haar overhaalden om een olielampje bij zich te houden om erachter te komen wie haar minnaar was. Als ze zijn gezicht ziet, schrikt ze zo, dat ze hete olie op Eros schouder morst, en hij wordt wakker en verlaat haar. Ze is gedoemd eeuwig alleen te blijven, tot ze van Afrodite opdrachten krijgt. Ze voert ze uit en uiteindelijk ziet ze haar geliefde weer, in de eeuwigheid.



Psyche is zichzelf, ook heel mooi en onschuldig, haar twee zusters zijn Emeralda en Astra, Eros is ook zichzelf. In plaats van Afrodite die jaloers wordt, is het Emeralda. De vallei waar Eros Psyche heen brengt, is de tuin van het heden, en de list met het lampje is hetzelfde als de verleiding van de Sater, die op zichzelf weer de onbedwingbare lust en ondeugd betekent, de verleiding. De opdrachten worden door Emeralda gegeven, en na de vervulling ervan sterft Psyche, waarna ze Eros weer terug ziet.



De drie rijken waar het verhaal zich afspeelt, vertelt ook een heleboel. Het Rijk van het Verleden is waar Psyche woont. Alles dat sterft, wordt overweven door webben van de heilige spinnen uit het Rijk van het Verleden, en vergaat tot stof. Het Rijk van het Heden is een soort tuin, waar iedereen het goed heeft, het is niet groot, maar veilig en warm. Het Rijk van de Toekomst is eigenlijk het leven na de dood. Psyche heeft het Rijk alleen nog maar vanuit de lucht gezien.



Zo staat het verleden voor dood en vergaan, alles wat Psyche achterlaat. Het heden voor de fijne tijd die ze heeft, een soort thuishaven, wat wij thuis zouden noemen, de warmte en steun die je tijdens je leven ontvangt. De toekomst is na de dood, dat je pas echt ziet als je gestorven bent. Daarom is Psyche er wel in de buurt geweest, maar heeft ze het nooit van dichtbij kunnen bekijken.



Eigenlijk is het boek dus een heel vrije en eigentijdse vertaling van de mythe, maar dat drong pas tot me door toen ik begon met het schrijven van de korte samenvatting van de inhoud. Een dag nadat ik dit heb geschreven kwam ik op de site

http://members.chello.nl/~m.vandervoort1/x8-psyche/x8y1-psyche.htm

terecht, waar het hele boek symbolisch ontleed staat. Is wat dat betreft heel leuk.



Begin en Eind



Het boek begint met een eenzame Psyche, prinses van de Naaktheid met de Wiekjes, die langs de kantelen van haar vaders kasteel dwaalt. Een beschrijving van het kasteel neemt je mee in het verhaal, dat na een introductie van de koninklijke familie echt begint.



Het einde van het boek vertelt hoe Psyche na haar boetedoening wordt vertrappeld onder de triomfkar van haar zuster Emeralda, die inmiddels koningin is. Na haar dood, ze wordt meegenomen door haar oude vriend Chimera, het wolkenpaard, ziet ze haar overleden vader en geliefde Eros weer.



Hoofdpersonen



Psyche



De belangrijkste persoon is natuurlijk Psyche. Psyche is Grieks voor geest. Zij is dan ook de verwezenlijking van een zweverige ziel. Ze heeft als derde prinses van het Rijk van het Verleden het voorrecht om als enige naakt te mogen rondlopen. Dit is het cadeau dat ze van de fee van de Geboorte heeft gekregen. De andere prinsessen hebben andere gaven, die zij van elkaar nimmer mogen gebruiken. Ze heeft vleugeltjes als gave, waarmee ze tot haar grote verdriet niet kan vliegen, en in haar onschuld huilt ze parels. De enige juwelen die ze mag dragen zijn die parels. Zoals je ziet gaat ze door het leven als de pure, reine onschuld.



Emeralda



Zij is de oudste dochter van de koning, en daardoor ook de troonopvolgster. Haar naam, Emaralda, is afgeleid van emerald, een synoniem voor smaragd. Ze is trots, hard en meedogenloos, en het verhaal gaat dan ook dat ze een hart van steen heeft, maar dan wel een levensgrote bloedrode robijn. Dat is haar gift. Ze draagt ook altijd zware gewaden van juwelen en haar ogen zijn twee smaragden met een karbonkel pupil. Haar wens is het Juweel van Mysterie, waarmee ze de machtigste persoon ter wereld zal worden.



Astra



Zij is de middelste dochter. Haar naam is Grieks voor ster. Ze is zeer wijs, en heeft als gift een levende, schijnende ster op het hoofd. Ze tuurt dag in, dag uit, door haar telescoop op zoek naar nieuwe sterrenstelsels en planeten. Ze is ernstig, maar niet gemeen ofzo. Haar eeuwige wens blijft het eindeloos vergrotende glas voor haar telescoop, waarmee ze tot in de Mystieke Roos, het verste sterrenstelsel zal kunnen kijken.



Eros



Alweer een naam die van het Grieks afgeleid is. Het betekent liefde, en dat beeldt hij ook uit. De altijd charmante, beminnelijke, lieve jonge man.



Chimera



Ook al uit het Grieks. Het betekent monster, of hersenschim. Dat klopt precies, want het wordt omschreven als een soort paard van wolken dat kan vliegen. Hij brengt Psyche overal naartoe, ook boven het Rijk van de Toekomst. Zo geeft het dus aan dat ze in een visioen in de toekomst kan zien, of in elk geval in een droomwereld leeft.



Belangrijke momenten



Het eerste moment is als Psyche met Eros meegaat, en daardoor van het Rijk van het Verleden naar het Rijk van het heden gaat. Ze komt in een nieuwe wereld terecht.



Het tweede moment is de dood van Psyche. Dit is weer een wisseling van rijk, ditmaal naar het Rijk van de Toekomst.



De belangrijkste momenten zijn dus steeds Rijk veranderingen, en daarmee dus ook eigenlijk tijdsveranderingen. Dat maakt het eigenlijk erg logisch dat dat belangrijke momenten zijn. Er breekt dan een heel andere periode aan.



Tijd



Die wordt niet expliciet vermeldt, zelfs vernoemingen naar dag en nacht zijn nauwelijks te vinden. Zoals ik hiervoor al heb verteld, is de grote tijdsafbakening het veranderen van Rijk.



Plaats



Hangt erg nauw samen met de tijd, en er is verder ook weinig over te vinden dan de Rijknamen. Tijd en plaats zijn zo heel geraffineerd met elkaar verbonden in één woord.



4) verdieping



Thema



Het thema van het boek is hoe de liefde alles overwint, ook de dood.



Titelverklaring



De titel slaat op de hoofdpersoon, en ik denk ook wel een beetje op de menselijke geest, zodat je ook een beetje dieper over het boek gaat nadenken.



Mening



Ondanks het ouderwetse taalgebruik vond ik het een heel mooi boek. Het is een beetje zweverig geschreven. Als je eenmaal bezig bent met lezen, gaat het ook prima, want je went wel aan de taal. Het verhaal zelf heeft toch wel een boodschap, als je overal een betekenis achter gaat zoeken, en daarom ga je er over nadenken. Ik kan het mensen wel aanraden, maar alleen als ze van sprookjesachtige verhalen houden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen