Boekverslag : Ronald Giphart - Ik Omhels Je Met 1000 Armen
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1626 woorden.

1. Zakelijke gegevens

a) Ronald Giphart

b) Ik omhels je met duizend armen, Uitgeverij Podium, Amsterdam, 2000, 4e druk, 319 blz. (eerste druk 2000)

c) Roman



2. Eerste reactie

a) Een vriendin vertelde me dat het boek ‘Ik ook van jou’ een leuk, grappig boek was. Ik heb het boek toen gelezen en ik kwam tot dezelfde conclusie. Daarom wilde ik nog een boek lezen van Giphart. ‘Ik omhels je met duizend armen’ was toen net uit. Dat boek heb ik toen gekocht en pas veel later gelezen: ik had het te druk met andere dingen.

b) Het eerste dat bij me opkwam toen ik het boek had uitgelezen, was dat het verhaal niet zo grappig en niet zo leuk was als het verhaal in het boek ‘Ik ook van jou’. Ik had meer verwacht van het verhaal. In eerste instantie viel het boek dus tegen.



3. Verdieping

a) In het boek lopen twee verhalen door elkaar heen. Het ene verhaal speelt zich af in het verleden. Dit verhaal verhaalt over de dood van Lotti, de moeder van de hoofdpersoon Giph. Het andere verhaal speelt zich af in het heden en gaat over de korte vakantie van Giph met zijn vrienden Samarinde, Gulpje, Lureen, Meija, Egon, Tijm en Benny op het wandelaarseiland La Palma.

Lotti heeft een ernstige spierziekte. Vroeger was ze altijd met van alles bezig. Ze zat in verschillende clubjes en had veel vrienden. Giph en zijn zusje Phileine verzorgen hun moeder om de beurt. De man van Lotti, Giphs en Phileine’s vader, doet dat niet. Het stel is nog steeds getrouwd, maar ze wonen in verschillende gedeeltes van het huis. Lotti besluit dat ze euthanasie wil laten plegen, omdat ze door haar ziekte steeds minder zal kunnen en op het laatst een soort kasplantje zal worden. Ze wil dood voordat ze niet meer alles zelf onder controle heeft. Tot haar dood doen ze veel dingen. Zo neemt Giph een camera en neemt dingen van zijn moeder op voor later voor onder andere de kleinkinderen. Ook gaan ze nog een keer naar een toneelstuk. Als Lotti een schupp, een plotselinge snelle verslechtering van haar toestand krijgt, besluit ze dat het tijd wordt voor de dood.

Op de dag van haar dood zijn Phileine, Giph en vriendinnen van haar aanwezig. Ze hebben van alle dingen die ze graag lust nog een klein hapje gemaakt, zodat ze alles nog een keer kan proeven. Na uitstel overlijdt ze tenslotte om 7 uur ’s avonds.

Giph is vakantie met allemaal bekende mensen, mensen van de Studio. Ze doen allerlei dingen waar ze later spijt van krijgen. Zo kleedt Lureen zich in een restaurant uit en maken ze met zijn allen een video waarop te zien is hoe iedereen met iedereen aan het vrijen is. Op de laatste dag van de vakantie komt Giph erachter dat Tijm, zijn beste vriend van vroeger, de banden die hij van de laatste dagen van zijn moeder heeft gemaakt, aan Benny heeft gegeven in plaats van er een mooie compilatie van te maken. Benny heeft de banden vervolgens doorverkocht aan de Studio. Giph is woedend en stuurt filmpjes van de film die ze met zijn allen hebben gemaakt waar Benny en Tijm in te zien zijn naar allerlei media. Samarinde, de zwangere vriendin van Giph krijgt op datzelfde moment een miskraam. Geen leuke afsluiting van de vakantie dus.

b) Het verhaal is in de ik-vorm geschreven: Giph schrijft brieven naar een vriend waarin hij over zijn vakantie vertelt en over de dood van zijn moeder.

Het verhaal speelt zich af in deze tijd op het eiland La Palma en in een stad in Nederland.

De tijd die in het verhaal verteld wordt, kun je niet precies zeggen. Het verhaal over de vakantie van Giph en zijn vrienden speelt zich af in ongeveer een week. In dat verhaal zitten flashbacks die ongeveer 4 jaar teruggaan. Hoe lang de periode is waarin Lotti sterft, is ook moeilijk te zeggen. Het zal rond een jaar zijn.

De belangrijkste personen in het boek zijn: Giph, Samarinde, Lotti, Gulpje, Meija, Lureen, Benny, Tijm en Egon.

- Giph: De hoofdpersoon. Hij vertelt het verhaal. Hij is schrijver en heeft een vriendin, Samarinde, die zwanger is.

- Samarinde: Giphs zwangere vriendin. Ze is een mooie bruine dame. Ze werkt als verpleegster en is sinds kort topmodel. Ze heeft een open relatie met Giph.

- Lotti: De moeder van Giph. Ze houdt erg van mannen. Ze heeft dan ook vele minnaars. Ze heeft ook veel vrienden en is voor haar spierziekte actief in allerlei clubs.

- Gulpje, Meija en Lureen: Ze zijn alle drie mooi en beroemd. Giph heeft met alle drie al eens iets gehad of gedaan.

- Benny, Tijm en Egon: Ze zijn allemaal werkzaam in de showbizz. Benny is onafscheidelijk van zijn telefoon. Tijm is Giphs oudste vriend.

c) Het thema van het verhaal is de vergankelijkheid van geluk. Zo staat er op bladzijde 45: “…de houdbaarheid van geluk…” Dit thema loopt als een rode draad door het verhaal heen. Giph schrijft bijvoorbeeld aan het begin van het boek dat hij echt gelukkig is. Aan het einde van het boek is hij dat absoluut niet meer. Verder is hij ongelukkig als hij hoort dat zijn moeder dood gaat en euthanasie pleegt, maar weer gelukkig als ze euthanasie pleegt, omdat het allemaal zo mooi is.

De titel van het verhaal duidt op de tekst die Lotti vindt in haar Chinese gelukskoekje. Op bladzijde 203 staat: “U wordt omhelsd door duizend armen.”

Je kunt niet echt een verband leggen tussen de titel en het thema. De titel verwijst naar een deel van het verhaal waarin Lotti ziek is, maar gelukkig door haar vele dierbaren om haar heen. Het is dus een link in de richting van het thema.

d) Ronald Giphart werd geboren op 17 december 1965 in Dordrecht. Ronalds vader was huisvestigingsambtenaar en zijn moeder zat voor de PvdA in de kamer. Zijn vader en opa waren lange tijd journalist. Toen hij 11 jaar oud was, scheidden zijn ouders. Hij bleef bij zijn moeder en 3 zussen wonen. Nadat hij zijn havo-diploma had gehaald, deed hij vwo. Vervolgens studeerde hij Nederlands, waar hij na 3 jaar, in 1989, mee stopte om te gaan schrijven. Hij werkte eerst als nachtportier in het ziekenhuis Overvecht in Utrecht. In 1992 verschijnt zijn debuut ‘Ik ook van jou.’ Voor dit boek kreeg hij het Gouden Ezelsoor. Hij wordt in 1994 full-time schrijver. Samen met twee andere schrijvers richt hij in datzelfde jaar het literair tijdschrift ‘Zoetermeer’ op. Behalve verslaggever bij Boekblad sinds 1991 schrijft hij wekelijks op de kunstpagina van ‘Utrechts Nieuwsblad’ een column, literair commentaar in het ‘Parool’ en nog veel meer columns voor diverse bladen. In 1995 overlijdt zijn moeder door middel van euthanasie. Hij trouwt met Mascha in 1997. Een jaar later krijgt hij een zoon. Hij schrijft verder samen met Gérard van Kalmthout een toneelstuk ‘Früstück no future’ dat vele malen werd opgevoerd. Een jaar later besloot hij een kantoorbaan te nemen en werd hoofdredacteur van ‘Rails’. Hij wordt in 2000 vader van een meisje.

Het boek is voor het eerst uitgegeven in 2000 en is in die tijd ook ongeveer geschreven. In de periode na 1980 komt vooral de stroming postmodernisme voor. In deze stroming gebruiken schrijvers een stijl of verschillende stijlen uit vroegere tijden. Giphart gebruikt de briefroman uit de achttiende eeuw: een roman geschreven in briefvorm. Het werk is dus typerend voor zijn tijd.

Het werk is ook typerend voor de schrijver. Hij schrijft altijd op een luchtige manier over liefde en seks. Dat doet hij in dit boek ook.



Bronnen:

- Eldorado Basisboek, blz. 154, 201

- De Uittrekselbank (cd-rom)

- Kritisch Literatuur Lexicon, augustus 1995

- Giphart.nl" title="Ga naar www.Giphart.nl" target="_blank">www.Giphart.nl

- www.scholieren.com



4. Beoordeling

Zoals ik al vertelde bij vraag 2b, viel het boek in eerste instantie tegen. Ik had een grappiger verhaal verwacht. Toen ik echter over het boek goed ging nadenken, kwam ik tot de conclusie dat het verhaal nog zo slecht niet was.

Allereerst vind ik positief aan het boek dat het verhaal op een luchtige manier is geschreven. Het is net alsof je een vriend bent van de schrijver die je zomaar iets vertelt over zijn leven. Het boek is dus niet moeilijk geschreven en dat vind ik een positief aspect: bij moeilijke geschreven boeken moet je goed nadenken. Als ik moet nadenken tijdens het lezen, vind ik dat niet leuk.

Het boek is ook realistisch. Van onrealistische boeken houd ik niet. Weer iets positiefs.

Verder is het positief dat Giphart op een eenvoudige manier moeilijke onderwerpen presenteert, namelijk de dood van een dierbare en het verraden van je vrienden. Je kan daarover heel moeilijk gaan schrijven, maar juist omdat hij dat niet doet, komen de onderwerpen goed over.

Bovendien ben ik door het verhaal gaan nadenken over de dood: die hoeft niet altijd somber te zijn. Ik vind het positief als je over een boek gaat nadenken. Je bent dan namelijk echt geraakt door het boek.

Het thema van het boek, de vergankelijkheid van geluk, spreekt me tenslotte ook aan. Het is iets waar waarheid in zit en waar je over gaat nadenken.

Het enige punt dat ik negatief vind, is dat het verhaal niet zo grappig is als het verhaal in ‘Ik ook van jou’. Daar staat wel tegenover dit verhaal veel diepgaander is. Als ik moest kiezen, koos ik dus toch voor ‘Ik omhels je met duizend armen’.

De passage die ik niet helemaal begrijp, is de passage van bladzijde 47 tot 50. Hierin schrijft Giphart dat het vliegtuig neer zal storten en dat ze allemaal dood zullen gaan. Dat gebeurt alleen niet. Ik denk dat hij dat droomde, maar zeker weet ik het niet.

Ik zou het boek zeker aanraden aan mensen die een leuk, grappig verhaal willen lezen waar, hoewel dat uit de luchtige stijl van schrijven niet blijkt, twee zware onderwerpen in worden verteld.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen