Boekverslag : Ellen Tijsinger - Word Toch Wakker!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1325 woorden.

Samenvatting
Samenvatting van het verhaal:

Het is niet helemaal duidelijk waar en wanneer het verhaal zich afspeelt. Ik denkt dat het zich wel rond deze tijd afspeelt want in het verhaal hebben ze een ziekenhuis met moderne apparatuur. De tijd die tussen het begin en het eind van het verhaal zit is ongeveer een paar maanden. In het verhaal komen geen terugblikken voor.

De hoofdpersoon is Jasmijn, zij is een meisje van twaalf jaar. Ze heeft drie broertjes, Vincent is nog een baby, Dump is zes jaar en Tim van acht jaar. Jasmijn, Tim en Vincent gaan elke week naar Margot en Joep. Daar maken ze met elkaar poppenkastpoppen voor zichzelf maar ook voor de poppenkastvoorstellingen die Margot en Joep geven.
Op een dag als Jasmijn, Tim en Dump klaar zijn bij Margot en Joep gaan ze naar huis. Maar Tim wilde helemaal niet naar huis dus die liep niet mee. Nadat Jasmijn en Dump hadden gewacht gingen ze maar alvast lopen en ineens hoorde ze achter zich getoeter van een auto en daarna een harde knal. Ze wisten niet wat het was en dus gingen ze maar even kijken. Daar lag Tim op de grond. Om hem heen stonden allemaal vreemde mensen. Na enkele minuten arriveerde de ambulance. Natuurlijk waren de ouders van Tim er ook. Zij gingen mee in de ambulance naar het ziekenhuis. Margot ging met Jasmijn en Dump naar huis om ze een beetje op te vangen.
Na lang wachten kwamen de ouders van Tim, Jasmijn, Dump en Vincent weer thuis. Ze hadden heel slecht nieuws. Tim lag in coma en zijn toestand was kritiek. Vincent en Dump snappen helemaal niet wat er aan de hand is, maar Jasmijn snapt het heel goed. Ze heeft het er heel erg moeilijk mee want ze geeft zichzelf de schuld. Haar ouders hebben helemaal geen tijd om naar haar te luisteren. De ouders van Jasmijn hebben nu heel vaak ruzie met elkaar en als ze geen ruzie hebben praten ze over Tim.
Bij Jasmijn op school gaat het ook heel slecht. Op een dag nemen Hilde en Edwin haar mee naar een café bij hun school om haar wat op te vrolijken. Ze praten wat met elkaar en ook over Tim. Als Jasmijn wat aan het vertellen is begint ze ineens te huilen. Ze vertelt dat het niet alleen op school heel slecht gaat maar ook bij haar thuis, want haar ouders zijn altijd met Tim bezig en zij moet nu haar andere broertjes verzorgen en andere klusjes doen zoals de kleren strijken. Dan ontmoet ze Loek, hij is een jongen ut een hogere klas. Hij laat Jasmijn alles rustig vertellen en probeert haar te helpen. Met hem durft Jasmijn ook naar Tim toe te gaan. In het ziekenhuis is ook nog een man. Hij heet Hans, hij is de verpleger van Tim en vertelt Jasmijn precies wat “in coma liggen” nou eigenlijk is. Op het advies van Hans spreekt Jasmijn elke dag thuis een bandje in. Ze vertelt daarop wat ze die dag heeft meegemaakt en over haar dromen. Ze laat ze dan de volgende dag aan Tim horen.
Pieter is ook een grote steun voor Jasmijn. Hij is degene die Tim heeft aangereden. Eerst mocht Jasmijn hem niet maar later bleek hij een hele aardige man te zijn. Pieter is een schilder, Jasmijn komt af en toe bij zijn schilderijen kijken. Hij heeft ook een paar heel bijzondere schilderijen gemaakt. Ze zijn van het ongeluk van Tim. Pieter heeft ze geschilderd omdat hij het ongeluk zo probeert te verwerken. Jasmijn durfde eerst niet naar de schilderijen te kijken, maar later vond ze ze toch heel mooi. Ze helpen haar ook om door de moeilijke tijd heen te komen.
Op een ochtend wordt Jasmijn wakker. Ze heeft een hele mooie droom gehad het ging over haar en Tim. In haar droom heeft ze met hem gepraat. Hij had een ook een hele mooie bloemenkrans om zijn nek hangen. Hij vertelde dat hij een hele grote reis heeft gemaakt. Hij heeft boven de hoogste bergen gevlogen en in de diepste oceanen gezwommen. Daarna gaf Tim haar een mooie rode roos waarvan de knop nog dicht was. Langzaam barstten de blaadjes open en de roos werd steeds groter en mooier. Ze genoten er samen van. Jasmijn vond het jammer dat ze deze droom maar een keer mee heeft meegemaakt. Ze spreekt de droom in op een cassettebandje voor Tim en vertelt hem aan Loek en Pieter. Pieter heeft beloofd om de droom voor Jasmijn te schilderen. Als het schilderij af is hangt ze hem in de kamer van Tim op. Zodat als hij wakker wordt hij hem zo kan zien hangen.
Langzaam gaat het steeds beter met Tim hij kan al zelf ademen en of en toe beweegt hij zijn mond, dan probeert hij te lachen. Hans denkt dat de plotselinge veranderingen komen door de bandjes van Jasmijn. Met de ouders van Jasmijn gaat het ook steeds beter. Ze maken niet zoveel ruzie meer nu ze weten dan Tim op aan het knappen is. Ook met Jasmijn gaat het stukken beter en vooral toen ze hoorde dat Tim binnenkort uit zijn coma moest komen.
Toen Jasmijn met Loek weer een keer op bezoek bij Tim ging werden ze bij Hans geroepen hij vertelde hun dat Tim gedurende de tijd dat hij in coma lag alle dingen heeft gehoord en begrepen wat er allemaal tegen hem gezegd is. Hij weet dat omdat Tim nu zijn ogen open heeft en ja en nee kan schudden. Zo kun je met hem communiceren want hij kan nog niet praten. Hij vertelt ook dat Tim logopedie krijgt. Hij neemt Jasmijn en Loek mee naar Tim om te laten zien hoe dat gaat want de logopediste is net met hem bezig. Jasmijn is heel blij als ze weer gewoon zijn ogen kan zien en hem ziet lachen. Als ze het een beetje over zich heen heeft laten komen gaat de logopediste helpen om Tim weer te leren praten. Beetje bij beetje gaat het steeds beter.
Met Jasmijn en haar familie gaat nu ook steeds beter. Ze kan weer gewoon praten met haar ouders en op school gaat het ook weer goed. Ze heeft alleen wat bijles nodig maar dat krijgt ze van Loek, haar vriendje.

Eigen mening:

Ik vond het best een leerzaam en indrukwekkend boek want nu weet ik een beetje wat er precies aan de hand is als iemand in coma ligt en wat de familie van diegene meemaakt. Het verhaal was ook goed te begrijpen want het werd duidelijk verteld en er stonden geen moeilijke woorden in het boek. Ik kon ook goed met de personen meeleven omdat er goed wordt beschreven wat de verschillende personen denken, doen en meemaken. Dit boek heeft me ook aan het denken gezet want wat zal er met mij gebeuren als dit mij zou overkomen?
Een bijzondere situatie vond ik dat Loek gewoon met een meisje die hij helemaal niet kende ging praten. Hij ging ook mee naar Tim die hij nog nooit eerder had gezien en helemaal niet kende.

Over de schrijfster:

Ellen Tijsinger is geboren op 7 september 1947. Ze is in 1970 getrouwd en heeft een zoon en een dochter. Haar hobby’s zijn in een oude spijkerbroek en in een slobbertrui door de bossen of duinen te wandelen. Als ze daar loopt gaat ze een beetje over dingen fantaseren zo komt ze op verhalen voor haar boeken.
Vroeger schreef ze op school onder de lessen verhaaltjes en gedichtjes die las die ’s avonds voor aan haar zusjes. Ze besloot om lerares te worden in handenarbeid op een havo en atheneum. Later gaf ze les in kinderpsychologie en schreef artikelen voor de tijdschriften Club, Ouders van Nu en Psychologie. Ze heeft ook liedjes geschreven voor de zanger Benny Vreden. Voordat ze kinderboeken ging schrijven heeft ze eerst nog tien boeken over opvoedkunde en psychologie geschreven. Ze schrijft nu voor verschillende leeftijden kinderboeken.



Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen