Boekverslag : Karel Glastra Van Loon - Lisa's Adem
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1445 woorden.

Verwachting

Ik was eigenlijk van plan om “Passievrucht” te gaan lezen, aangezien ik daar veel positieve kritiek over had gehoord. Ik was erg benieuwd naar dat boek, alleen hadden ze hem steeds niet in de bibliotheek. Later zag ik in het boekje van “De Nederlands Boekenclub” dat K.G. van Loon een nieuw boek had, ‘Lisa’s adem’ dus. Het leek mij wel een leuk boek, en aangezien dit boek wel in de bibliotheek aanwezig was, heb ik besloten het te lezen. Mijn verwachtingen voordat ik in het boek begon was nogal groot, omdat ik zoveel over “Passievrucht” had gehoord en ik er dus vanuit ging dat dit ook een heel goed boek zou zijn. Ik heb me niet laten leiden door de titel, de kaft of de flaptekst, ik heb me puur en alleen maar laten leiden door de auteur, en de recensie in “De Nederlandse Boekenclub”. Ik had wel even de flaptekst gelezen om te kijken waar het boek over ging.



Samenvatting

De drie hoofdpersonen in het boek hebben één ding met elkaar gemeen: Het gemis van Lisa. Voor Talm, haar vriendje, was zij zijn eerste grote liefde. Voor Sophie, haar moeder, was zij haar enige kind. En voor Sebastiaan, haar stiefvader, is zij het geheim waaraan hij ten slotte te gronde gaat.

Lisa is zeventien als zij tijdens een vakantie in Frankrijk spoorloos verdwijnt. De 3 hoofdpersonen hebben alledrie erg veel moeite met haar verdwijning en stellen zichzelf allemaal vragen waarop ze de antwoorden waarschijnlijk nooit te weten zullen komen. Talm heeft na Lisa’s verdwijning lang naar haar gezocht, tijdens die zoektocht kwamen er veel vragen bij hem naar boven waar hij nooit antwoord op heeft kunnen vinden. Talm beschouwt Sebastiaan als de oorzaak van Lisa’s verdwijning aangezien hij weet dat Lisa seksueel door hem is misbruikt. Maar zijn beschuldiging blijkt niet helemaal waar te zijn en zit wat moeilijker in elkaar.

Dit blijft zeven jaar lang aan hem knagen en dan ziet hij de stiefvader van Lisa in een televisieprogramma over daklozen in Amsterdam, hij besluit ook naar Amsterdam te gaan, om zo antwoorden te krijgen op zijn uitgestelde vragen. Terwijl Talm als semi-dakloze door het leven gaat, komt hij erachter dat niet alle vragen waar hij mee zit uiteindelijk beantwoord worden.

Talm weet de stiefvader op te sporen en ze voeren interessante discussies over goed en kwaad, over frustraties en woede. Ze draaien om elkaar heen maar de echte confrontatie stellen ze steeds uit. Maar op een avond komt het er dan toch van, en hoort Talm Sebastiaan uit. Sebastiaan ontkent echter niets, en beweert zelfs dat hij de dood van Lisa op zijn geweten heeft. Talm wordt hierdoor zo kwaad dat hij Sebastiaan vermoord. Bij de begrafenis van Sebastiaan, leert Talm Sophie kennen, zij krijgen een hartstochtelijke liefdesrelatie. Ook vertelt Sophie dat Sebastiaan op de dag van Lisa’s verdwijning de hele dag bij haar is geweest.

Sebastiaan heeft Lisa dus nooit gedood.



Thema

De thema’s van dit boek zijn heel erg modern. Het boek gaat over incest, ongewenste intimiteiten en pedofilie, verdwijning, seksualiteit en liefde. Het zijn allemaal thema’s die te maken hebben met de problemen van deze tijd (vooral incest ongewenste intimiteiten enz.). De auteur confronteert de lezer met deze problemen. Bij seksualiteit heeft de auteur het wel over verschillende manieren van seks, voor elke van de personages betekent het namelijk iets anders. Voor de een is seks bevrijdend, een manier te ontsnappen naar een ander leven; voor de ander vormt seks eerder een gevangenis, een bedreiging of een verslaving. En dan als laatst natuurlijk liefde, zoals alle personages een andere manier van seksualiteit kennen kennen ze ook allemaal een andere manier van liefde, zo heb je de romantische en erotische liefde van Talm voor Lisa, de moeder-kind liefde van Sophie voor Lisa, de tegenstrijdige liefde van Sebastiaan voor Lisa en de troostende liefde tussen Talm en Sophie



Motief

Het motief van het boek is eigenlijk het stellen van vragen over wat dan ook. De auteur stelt steeds vragen over maatschappelijke problemen. Ik kon geen andere motieven bedenken, zoals voorwerpen of gebeurtenissen, omdat eigenlijk niks herhaaldelijk terugkomt in het boek.



Personages

Het boek heeft vier hoofdpersonen: Lisa, Talm, Sophie en Sebastiaan. Bijpersonen komen er niet echt in voor.



Lisa is net als haar moeder Sophie, een persoon wat een beetje in het midden gelaten wordt. Over beide personages wordt niet veel verteld omdat het beide geen echte hoofdpersonen zijn. Lisa probeert door middel van een relatie met Talm, weg te lopen voor haar jeugd. Maar dat lukt natuurlijk niet zomaar en daardoor kon ze zich van het een op het andere moment volledig in zichzelf keren.



Talm is een ontzettende idealist. Hij idealiseerde Lisa en zette haar op een voetstuk. Hij was hopeloos verliefd op Lisa, waardoor zijn leven na Lisa’s verdwijning helemaal in de war raakte. Hij gaat studeren maar zijn leven wordt nooit meer dan een half leven omdat hij zo geobsedeerd door Lisa blijft.



Sebastiaan probeert zijn leven te beteren nadat hij Lisa en Sophie ontmoet heeft. Deze man bleek twee gezichten te hebben. Intelligent en welbespraakt, hij was namelijk docent aan de universiteit, maar ook een hoerenloper. Sebastiaan heeft te weinig ruggengraat om zijn leven te beteren en na Lisa’s verdwijning beland hij als zwerver in de straten van Amsterdam.



Sophie is een vrouw die alleen maar ongelukkige relaties heeft gehad.



Tijdsopbouw

Vertelde tijd: 26 jaar. Het boek vertelt eerst, door middel van flashbacks, over een tijd van een jaar over het leven van Sophie voor ze Lisa krijgt. Daarna wordt er verteld over Lisa’s jeugd, ook door middel van flashbacks. Dit duurt zeventien jaar, tot aan haar verdwijning. Daarna gaat er zeven jaar overheen en gaan de hoofdrolspelers ieder hun eigen weg. Na zeven jaar gaat Talm op zoek naar de waarheid en een confrontatie met Sebastiaan. Dit duurt, denk ik, een jaar.

Het verhaal wordt absoluut niet op een chronologische manier beschreven, en heeft heel veel flashbacks.



Spanning

De spanning van dit boek, zit hem vooral in het begin, je wil dan echt graag weten wat er nou met Lisa is gebeurt, maar na een tijdje kom je erachter dat de verhalen in de verschillende situaties niet meer om de verdwijning van Lisa draaien en wordt het wat oninteressanter. Maar het boek bleef spannend, en ik bleef doorlezen omdat ik wilde weten wat er met Lisa is gebeurt.



Vertelwijze

In Lisa’s adem wordt alles verteld door een alwetende verteller. Talm wordt bijvoorbeeld vaak de jongen genoemd, Sebastiaan de man en Lisa het meisje. Dit heeft de auteur waarschijnlijk expres gedaan om zo het overzicht te houden.



Plaats

Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af: In Amsterdam, waar Sebastiaan en Talm zwerven. In Frankrijk waar ze op vakantie waren. In de Moammer Khadafi, een boot waar Talm weleens overnacht. In het huis van Sophie en in het huis van weduwe Koning.



Mening

Ik vind dit absoluut geen leuk boek om te lezen. Ik had namelijk een ongelooflijk onbevredigd gevoel toen ik het boek uit had. Het hele boek door zocht ik naar een antwoord op de vraag wat er nou met Lisa is gebeurt. Ik dacht dat mijn vraag wel beantwoord zou worden, maar dat was dus niet het geval. Daar raakte ik hoe langer, hoe meer gefrustreerd door, want ik MOET het gewoon weten. Ik heb tijdens het lezen de hele tijd gedacht dat er een antwoord werd gezocht op de vraag waar en waarom Lisa is verdwenen terwijl ik er achteraf achter kwam dat het daar eigenlijk helemaal niet om draaide. Het boek is eerder met de bedoeling geschreven je na te laten denken over de problemen van tegenwoordig, zoals dus incest, ongewenste intimiteiten enz. Ik voelde me dus eigenlijk een beetje beetgenomen. En ik had helemaal de pest in dat ik door dit, voor mij erg moeilijke boek, nog meer aan het denken werd gezet, terwijl ik al moeite had met het begrijpen van de volgorde van het boek. Ik ben erachter dat dit dus absoluut geen boek voor mij is, het is moeilijk te begrijpen door de flashbacks, die een rare volgorde geven aan het boek, en het boek heeft geen plot. Ik lees persoonlijk veel liever boeken waarbij je niet zo hoeft na te denken, dat je alles voorgeschoteld krijgt, met het liefst een mooi plot. En dat is dus wat dit boek absoluut NIET had. De auteur wil je, naar mijn idee, teveel na laten denken over de problemen die hij in zijn boek beschrijft, maar ik wil juist een boek lezen ter ontspanning, om nergens over na te denken. Mijn verwachting was dus ook geheel verkeerd, maar ik ga toch “De passievrucht” lezen, omdat ik gewoon nieuwsgierig ben, en volgens mij is dat boek heel anders geschreven.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen