U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ronald Giphart - Ik Omhels Je Met Duizend Armen.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=8275 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 955 woorden.

Ik omhels je met duizend armenAnalyseTitel:

Ronald Giphart, Ik omhels je met duizend armen. 3e druk, uitgeverij podium, Amsterdam, 2000.

Het boek gaat over de dood van Giphs moeder, Lotti, zij kiest voor euthanasie omdat ze aan m.s. lijdt. De titel verwoordt de liefde van Giph (en zijn zus Phileine) voor Lotti.Motto:

Het boek heeft niet echt een motto, maar op de eerste pagina staat ‘Mascha!’. Mascha is de vrouw van Ronald Giphart en moeder van hun twee kinderen. Aan haar is dit boek opgedragen.Genre:

Het boek is zowel een liefdesroman als een vakantieroman.Thema:

Hoe mensen uit elkaar groeien en vrienden en familiebanden stuk gaan. De vriendengroep waarmee Giph naar La Palma gaat, valt volledig uit elkaar. Ook verliezen Giph en Phileine hun moeder, deze hechte band gaat dus ook stuk.Motieven:

- Bedrog (van Benny en Thijm)

- Ziekte (van Lotti)

- De dood/ euthanasie

- Liefde

- Seks

- Literatuur

- Kinderen

- Relaties (vriendschappelijke en liefdesrelaties, het gezin)Structuur:

Het boek is opgebouwd uit zeven getitelde hoofdstukken elk onderverdeeld in weer kleinere fragmenten. Deze fragmenten vormen een brief van Giph aan een onbekende penvriend aan wie hij ook ‘Giph’ schreef. In het boek worden de gebeurtenissen op La Palma en de andere avonturen van de vriendengroep in chronologische volgorde beschreven. Deze verhaallijn wordt onderbroken door de herinneringen aan Lotti en haar euthanasie en de tijd dat hij als nachtportier werkte in het ziekenhuis.Personages:

Giph: Aan het eind van het boek ‘Giph’ bleef hij gedesillusioneerd achter, eenzaam, walgend van vrienden, vrouwen en literatuur. Hij verwaarloosde de penvriend aan wie hij ‘Giph’ schreef. Nu wil hij dit goedmaken tijdens een korte vakantie op het wandelaarseiland La Palma. Het gaat nu goed met Giph, hij is gelukkig. Hij debuteerde met een roman en heeft zijn boek ‘Touw’ wordt verfilmd. Hij heeft gewerkt als nachtportier in een ziekenhuis waar hij zijn vriendin Samarinde heeft leren kennen. Zij wonen nu samen en Samarinde is zwanger van Giph. Onlangs is zijn moeder Lotti overleden door euthanasie, dit vond hij verschrikkelijk maar gelukkig stierf ze weloverwogen en zelfs mooi.Lotti: De moeder van Giph. Zij en haar man waren altijd erg vrij en er liep vaak een minnaar in huis rond. Zij leed aan de spierziekte m.s. en is overleden door euthanasie.Phileine: De zus van Giph. Zij hield, net als haar broer, veel van Lotti. Zij en Giph staan hun moeder bij in het proces van euthanasie.De vriendengroep (film fleur):

Benny van Damselaar: De regisseur van ‘Touw’. Hij is verliefd op zijn telefoon. Hij filmt de hele vakantie.

Thijm Faber: De producent van ‘Touw’.

Lureen: Actrice in ‘Touw’. Zij speelt bij Toneelgroep Amsterdam en is erg op seks belust.

Egon: Acteur in de film ‘Touw’. Hij is erg narcistisch, is stand up comedian en heeft zijn eigen televisieprogramma.

Meija: Fotomodel.

Gulpje: ActriceSymboliek:

Het leven van Giph lijkt op dat van Ronald Giphart (Giphart werkte ook als nachtportier in een ziekenhuis, zijn moeder leed ook aan m.s. en heeft euthanasie gepleegd, de namen Giph en Giphart lijken op elkaar), daarom denk ik dat er meer symboliek is in dit boek.

In de film ‘Touw’ spelen Egon, Lureen en Roeland Fernhout de hoofdrollen. Ik denk dat ‘Touw’ de film ‘Ik ook van jou’ voorstelt. Roeland Fernhout is bekend van ‘Zusje’ en ‘Baby blue’ en is een goede acteur, hij zal Antonie Kamerling zijn.

De presentator Egon is volgens mij Beau van Erven Dorens en met de actrice Lureen wordt Angela Schijf bedoeld.

In het boek wordt Giph woedend op de regisseur en producent, misschien was dit al een voorproefje van de stevige kritiek van Giphart op de film ‘Ik ook van jou’.Tijd:

De vertelde tijd is ongeveer een week. De tijd van de vakantie naar La Palma en de paar dagen erna. De flashbacks over Lotti en het werk in het ziekenhuis beslaan echter enkele jaren. De vakantie speelt in de tegenwoordige tijd, waarschijnlijk gewoon in het jaar 2000. Lotti is ongeveer een jaar geleden overleden en de herinneringen aan haar zijn van de tijd daarvoor. De verteltijd is 319 bladzijden, dus zo’n negen uur.Perspectief:

Het boek is geschreven als één lange brief. Giph is de ik-persoon. Hij beschrijft vooral de relatie tussen mensen.Ruimte:

Het verhaal begint in het centrum van Amsterdam en gaat dan via Schiphol naar La Palma. Daar speelt het grootste gedeelte van dit boek. Het is heerlijk weer en ‘Love is in the air’ maar toch groeit het groepje vrienden uit elkaar.Taalgebruik:

Het taalgebruik is niet moeilijk. Er worden veel taalgrapjes gemaakt en de dood van Lotti wordt liefdevol grappig beschreven. Af en toe wordt er een schrijver geciteerd (Bomans bijvoorbeeld) en zijn er woorden of korte passages in het engels geschreven.Samenvatting:Giph begint weer met het schrijven van een brief aan zijn oude penvriend. Giph is zijn boek ‘Touw’ aan het verfilmen met zeven anderen, waaronder zijn vriendin Samarinde die zwanger is van hem. De acht gaan naar het warme wandelaarseiland La Palma waar onderlinge relaties duidelijk worden en conflicten ontstaan.

Het is dan ongeveer een jaar geleden dat Giphs moeder, Lotti, euthanasie pleegde vanwege haar m.s. Giph vertelt in flashbacks over zijn moeder, haar ziekte, de videobeelden die hij tot en met haar dood van haar maakte en hoe hij met zijn zus voor haar zorgde. Ook vertelt hij over zijn werk als nachtportier in het ziekenhuis waar hij Samarinde heeft ontmoet.

Na een orgie op het eiland valt de groep uit elkaar. Benny heeft de hele vakantie op video vastgelegd en de orgie dus ook.

Als na de vakantie blijkt dat Benny en Thijm de beelden van zijn stervende moeder hebben verkocht aan een televisieomroep wordt Giph woedend. Het kind van Samarinde en hem blijkt ook nog in de baarmoeder overleden te zijn.

Giph neemt wraak en stuurt de beelden van de orgie op La Palma als “promotiemateriaal van Touw” naar verschillende internetsites van onder andere televisiestations, kranten en pornosites met beroemdheden erop.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen