Boekverslag : Jan Terlouw - De Derde Kamer
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1022 woorden.

Titel: De Derde Kamer

Auteur: Jan Terlouw

Uitgeverij: L.J. Veen B.V., Wageningen 1978, 1e druk

Omslag: P.S.H. van der Harst



Titel


De titel van mijn boek is “De Derde Kamer”, deze titel is waarschijnlijk gekozen omdat het boek vooral gaat over mensen in de politiek, met welke politieke moeilijkheden een politicus te kampen heeft. Hoe komen beslissingen tot stand, hoe kunnen mensen van verschillend karakter met elkaar binnen een fractie samenwerken. En welke rol spelen de persoonlijke omstandigheden van een parlementariër binnen zijn werk. Maar de titel heeft eigenlijk ook een dubbele betekenis, hij vindt dat er een nieuwe kamer moet bijkomen naast de 1e en 2e kamer die nu bestaan. Dit vindt hij omdat zij (de fractie leden waarover het boek gaat) niet meer goed weten wie hun kiezers nou precies zijn, en dat beslissingen te snel worden genomen. Zij vinden dat je beter naar de kiezers moet luisteren, en ook de ideeën en opdrachten werkelijk en goed uit te voeren. Ze zijn bang om van de kiezers te vervreemden. Dus eigenlijk slaat de titel niet op de personen die in het verhaal spelen maar op het onderwerp/boodschap die de schrijver, Jan Terlouw, heeft.



Het karakter van de hoofdpersoon


Het boek heeft veel personen die toch wel een belangrijke rol in het verhaal spelen, maar toch is er één persoon waar het verhaal om draait, namelijk Johan. Johan is een politicus. Hij zit in de P.S.L. , dat is een politieke partij die met acht personen in de Tweede Kamer vertegenwoordigt is. Johan is ongeveer 35 jaar, want hij heeft nog jonge kinderen. Zijn karakter wordt niet goed beschreven in het boek, maar je kunt zijn karakter wel afleiden uit hoe hij handelt in zijn persoonlijke en politieke leven. Johan wil, als hij een idee voor de fractie heeft, bijvoorbeeld eerst de reactie en mening van zijn vrouw horen, voordat hij het ook daadwerkelijk in de kamer voorstelt. Wel is duidelijk dat hij niet goed kan handelen wanneer hij zelf angst heeft. Bijvoorbeeld toen zijn dochter Judith werd ontvoerd, hier een stukje uit het boek:

Ik kan hier niet over discussiëren. Het idee dat je over zoiets discussieert, dat je argumenten zit uit te wisselen, maakt me misselijk. Ik ben misselijk van angst, ik zou zo kunnen braken. Ik zou de telefoon van de muur willen rukken en jullie allemaal willen opsluiten in dit zaaltje, tot Judith veilig is.

Ik kan me wel aardig inleven in zijn persoon, omdat het voor de hand liggende reacties van hem waren, de meeste mensen zouden hetzelfde gedaan hebben. Dus waarschijnlijk zou ik precies hetzelfde gedaan hebben zoals hij.



De boodschap van het boek “De Derde Kamer”

Het boek gaat over mensen in de politiek, met welke politieke moeilijkheden een politicus te kampen heeft. Hoe komen beslissingen tot stand, hoe kunnen mensen van verschillend karakter met elkaar binnen een fractie samenwerken. En welke rol spelen de persoonlijke omstandigheden van een parlementariër binnen zijn werk. De boodschap van het boek (zie ook de dubbele betekenis van de titel) is dat Terlouw vindt dat de 1e en 2e kamer die nu bestaan niet goed functioneren en het belang van de kiezers , het volk (de derde kamer) niet goed vertegenwoordigt. Ze weten niet meer goed wie hun kiezers zijn, wat zij vinden en dat beslissingen te snel worden genomen. De boodschap is dat je beter naar de kiezers moet luisteren, om ook de ideeën en opdrachten werkelijk en goed uit te voeren. Ze zijn bang om van de kiezers te vervreemden.



Mijn mening

Ik vond het boek best wel leuk, ik zou het een 8,5 geven. In het begin van het boek gebeurt er eigenlijk nog niet zoveel en daarom is het moeilijk om door het 1e deel van het boek (voor mij) heen te komen. In het eerste deel wordt veel vertelt over politiek ervaringen, moeilijkheden waarmee een politicus te maken heeft, beschreven. In het tweede deel gebeuren er echte spannende dingen, de dochter van Johan, Judith , wordt ontvoerd. Maar het boek heeft vooral, daarom is het boek vooral geschreven, een goede boodschap; er moet beter naar de kiezers geluisterd worden om niet van hen te vervreemden, daarom vind ik de titel ook heel goed gekozen. Niet alleen om de dubbele betekenis vind ik de titel goed gekozen maar ook omdat het goed weergeeft waarover het grootste deel van het boek gaat, namelijk: het boek gaat vooral over mensen in de politiek, met welke politieke moeilijkheden een politicus te kampen heeft. Hoe komen beslissingen tot stand, hoe kunnen mensen van verschillend karakter met elkaar binnen een fractie samenwerken. En welke rol spelen de persoonlijke omstandigheden van een parlementariër binnen zijn werk. De opbouw vind ik wat minder goed gedaan, omdat het eerste deel een beetje saai en ingewikkeld was en het tweede deel spannend en begrijpelijker, hij had beter de spanning vanaf het begin van het boek steeds meer kunnen opbouwen. Dat geeft je meer zin om door te lezen, nu was het moeilijk om door het 1e deel van het boek te komen. Het boek was wel leerzaam, en het verhaal heeft ook een duidelijk bedoeling, om de schrijver te overtuigen, door het lezen van dit boek is m´n mening niet veranderd, Ik ben het met de boodschap eens: meer naar de kiezers luisteren en niet van hen vervreemden. Dit boek is een realistische roman, het beschrijft de werkelijkheid erg goed. Het boek De Derde Kamer is bestemd voor zowel de trouwe lezers van Jan Terlouw als voor ieder die geïnteresseerd is in het wel en wee van onze hedendaagse maatschappij en democratie.



Over de schrijver Jan Terlouw

Jan C. Terlouw studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit van Utrecht. Hij werkte 13 jaar mee aan kernfusieonderzoek, onder andere in Cambridge, Massachusetts en Stockholm. In 1964 promoveerde hij. Nadat Jan Terlouw (via de gemeente raad van Utrecht) Tweede-Kamerlid was geworden, namen zijn politieke activiteiten snel de overhand. In 1973 werd hij voorzitter van zijn fractie.

Milieubeheer, industriepolitiek en energievraagstukken hebben zijn bijzondere belangstelling. Actuele maatschappijvraagstukken zijn steeds fijn verweven en in de boeken van Jan Terlouw. Verscheidene malen verwierf hij onderscheidingen voor zijn Schrijverswerk Jan Terlouw is getrouwd en heeft vier kinderen.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen