Boekverslag : Ellen Tijsinger - Word Toch Wakker!
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1957 woorden.

Omdat u waarschijnlijk niks van dit boekverslag zou snappen als u niet wist waar dit boek over gaat schrijf ik eerst een korte samenvatting.

Als Jasmijn met haar twee broertjes Dump en Tim naar huis loopt, gebeurt er een ongeluk. Tim wordt geschept door een auto en moet meteen naar het ziekenhuis. Hij ligt in coma. Dit is het begin van een hoop spanningen ellende bij Jasmijn thuis. Haar ouders gaan dagelijks naar het ziekenhuis toe om Tim te bezoeken. Jasmijn probeert dan thuis de boel te runnen maar dat gaat niet altijd even goed. Ze zit erg met haarzelf in de knoop, ze is kortaf en chagrijnig. Gelukkig heeft ze een paar goede vrienden op school: haar beste vriendin Hilde, haar klasgenoot Edwin en Loek, een goede vriend van Edwin. Jasmijn wordt zelfs verliefd op Loek en het is wederzijds. Zij helpen Jasmijn door de moeilijke tijd heen van hoop, verwachting en teleurstelling want Tim laat bijna geen verbetering zien. Om Tim te stimuleren om uit zijn coma te komen praat Jasmijn veel met hem. Misschien kan hij het horen. Ze spreekt bandjes in met wat ze heeft beleefd en met zijn lievelingsmuziek. Zo vertelt ze ook over een droom die ze heeft gehad. In die droom wordt Tim weer beter en geeft Jasmijn hem een roos in de knop die langzaam open gaat wanneer Jasmijn hem aan Tim geeft. Ze heeft de droom ook verteld aan Pieter, de man die Tim heeft aangereden. Hij is kunstenaar en maakt een hele mooie aquarel van de droom. Die brengt Jasmijn naar Tim toe. Als Jasmijn vertelt aan Tim dat ze een mooie aquarel heeft moedigt ze hem aan om te kijken. Dan komt er een doorbraak, Tim doet zijn ogen open! Tim is wakker!

Eigen mening

Ik heb gekozen voor opdracht 5 waarin je je klasgenoten moet aanraden het boek te lezen.

Natuurlijk heeft iedereen een eigen mening, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand uit deze klas dit boek niet een heel klein beetje mooi vindt. De manier van schrijven is zo goed, dat ik het gevoel heb dat ik alles heb meegemaakt, ik voel me heel betrokken bij de gebeurtenissen uit het boek. Natuurlijk is het niet leuk om mee te maken wat er in dit boek gebeurt maar het is wel ‘leuk’ om te lezen. Ik heb dit boek nou al elf keer gelezen en het blijft leuk! Het is niet een boek dat alleen om het einde draait, het hele boek is belangrijk. Bij boeken van Carry Slee heb ik dit niet, dan heb je het boek één keer gelezen en dan is het niet meer interessant omdat je het einde weet. Iedere keer toen ik dit boek las, was het weer heel verslavend. Daarmee bedoel ik: wanneer ik in het boek ben begonnen dan moet het gewoon uit. Ik wil weten wat er gaat gebeuren of ik het nou voor de eerste of voor de elfde keer lees!



Inhoudelijk vragen

Ik heb gekozen voor opdracht 6 waarin je duidelijk de belangrijkste persoon(en) moet beschrijven.

In dit boek is Jasmijn de hoofdpersoon. Ze is een rustig, beleefd meisje. Ze zegt niet zo heel veel, maar als ze wat zegt komt dat uit haar hart en is er over nagedacht. Ze heeft een zacht karakter en is er nooit op uit om mensen te kwetsen. Het ongeluk van Tim is een grote schok voor Jasmijn, ze vindt het heel moeilijk om daar mee om te gaan. Gelukkig wordt ze gesteund door alle mensen uit haar omgeving. Ze is blij met die steun, maar voelt zich af en toe ook wel is schuldig omdat ze geen tijd heeft om wat terug te doen voor die mensen.

Jasmijn kan goed met haar vader over Tim praten, hij steunt haar en helpt haar met het probleem omgaan. Met haar moeder gaat het minder goed, ze is geïrriteerd en Jasmijn kan niks goed doen. Voor het ongeluk was ze een vrolijke vrouw en was er een goede band tussen haar en Jasmijn. Doordat ze allebei op een andere manier met het ongeluk omgaan ontstaan er ruzies. Jasmijn haar broertje, Dump is zes jaar en heeft het heel moeilijk met het ongeluk van zijn broer, alleen laat hij dat bijna niet merken. Na het ongeluk is hij lastig geworden en heeft hij veel ruzie met Jasmijn.



Schrijf opdrachten

Ik heb gekozen voor opdracht 28 waarin je een gedeelte van een dagboek van de hoofdpersoon moet maken.

Lief dagboek, 4 december 1998

Het is allemaal zo vreselijk, ik kom net van Tim en hij lag er zo zielig bij. Ik kan er niks aan doen maar ik heb de moed opgegeven, ik kan gewoon niet geloven dat Tim ooit nog wakker zal worden! Pap zegt dat ik er in moet blijven geloven, maar ik kan het gewoon niet, hoe graag ik het ook wil het lukt NIET. Toen mama vorige week thuis kwam met taart en vertelde dat Tim nog steeds is coma lag maar zelf ademde was ik zoooooo blij en ik dacht echt dat Tim ooit weer de oude eigenwijze, lieve Tim zou worden. Ik zie dat ook Dump het er moeilijk mee heeft. Hij is zo ongelooflijk vervelend geworden, we hebben veel ruzie maar toch heb ik heel veel medelijden met hem. Hij vertelde me gister hoe erg hij Tim mist. Lief hé

Morgen is het Sinterklaas en we hebben lootjes getrokken. Ik heb het lootje van Dump getrokken, ik doe extra me best om een mooie surprise voor hem te maken, ik moet er straks nog een gek gedicht bij bedenken. Ik ga verder met Dumps surprise.

Doei doei, tot morgen

Kusjes van mij



Lief dagboek, 5 december 1998

We hebben vandaag Sinterklaas gevierd, het was zoooooo gezellig! Tot aan het eind van de avond, het was een uur of 11 en de telefoon ging. Mama nam op en ik zag aan haar gezicht dat het geen leuk bericht was, ik dacht meteen aan Tim! Het was het ziekenhuis, Tim had 41 graden koorts, er was LEVENSGEVAAR! We zijn meteen naar het ziekenhuis gereden. Daar lag Tim, spierwit en ongelooflijk mager! Het was echt schokkend om te zien. Tim lag onder een wit laken, het was vochtig gemaakt met alcohol. Op het kastje naast zijn bed stond een draaiende ventilator. “De alcohol verdampt daardoor in hoog tempo en bij die verdamping werd warmte uit zijn lichaam onttrokken, de koorts moet daardoor zakken” vertelde een verpleger. Na ongeveer tien minuten zo naar Tim gekeken te hebben kon ik me niet meer inhouden. Ik begon te huilen met harde uithalen, ik kon er niks aan doen! Mama kwam naar me toe en hield me vast, de tranen bleven komen.

In haar ogen las ik het zelfde als wat ik voelde in mijn hart : ANGST! Ik mocht niet meer huilen, om mama niet. Zij heeft het al moeilijk genoeg.

Na een tijdje kwam de dokter binnen met droge lakens en flessen alcohol hij vertelde dat het gevaar was geweken en dat Tim goed op de behandeling reageert. De koorts daalt snel! Gelukkig, toen ik daar zo voor zijn bed stond had ik echt het gevoel dat ik Tim kwijt was. Maar ben ik hem eigenlijk ook niet kwijt? Eigenlijk is hij ‘dood’. Hij eet niet, hij praat niet, hij beweegt niet, hij lacht niet, hij speelt niet, wat doet hij eigenlijk zelf? Hij ademt alleen!



Doei doei, tot morgen

Kusjes van mij



Zoekopdrachten



Ik heb gekozen voor opdracht 40 waarin je minstens twee gedichten moet zoeken die bij het boek passen.

Gedicht 1:

Waarom waarom waarom?

Ik hoop dat ik daar ooit achter kom.

Ik weet het af en toe echt niet meer,

Ik mis mijn broer en dat doet zeer.

Hij leefde altijd met de dag,

en als je hem zag had hij altijd zo’ n ondeugende lieve lach.

Maar 10 jaar heeft hij mogen leven,

terwijl iedereen hem nog zo veel moois wou geven.

Wat ik nooit zal vergeten is met hem had ik een mooie tijd,

daarvan heb ik ook echt geen spijt.

Maar waarom waarom waarom is hij nu dan alles kwijt?



Dit vind ik een prachtig gedicht en ik vond dit bij het boek passen omdat de schrijfster van dit gedicht haar broer is verloren. In dit boek gebeurt dit niet maar het voelt voor Jasmijn wel zo.



Gedicht 2:

De tijd staat stil

voor mij

om mij heen lijkt alles

in beweging te zijn

dynamisch, vol Leven, en

sneller dan ik

waar ik ben

is de drukte voorbij

en voorbij de drukte,

maakt de chaos plaats

voor rust

en voor het eerst

neemt de rust

plaats in mij



Dit gedicht vond ik heel erg bij de situatie van Tim passen, omdat hij eigenlijk helemaal niks kan doen en om hem heen gaat alles en iedereen door.



Extra opdracht

Ik geef hier wat extra informatie over de schrijfster van dit boek.



Volledige naam: Ellen Tijsinger

Geboorte datum: 7 september 1947

Geboorte plaats: Utrecht

Beroemde uitspraak: 'Ik schrijf het liefst verhalen die waargebeurd zouden kunnen zijn. Ze moeten over een onderwerp gaan dat mezelf raakt, anders kan ik er niet over schrijven. Als ik schrijf ben ik een beetje van de wereld. Zelfs 's nachts droom ik over mijn hoofdpersonen.'

Biografie: Na de middelbare school behaalde Ellen Tijsinger haar pedagogische getuigschrift. Ze gaf les op verschillende scholen, in handenarbeid, kinderpsychologie, kinderliteratuur en spelleiding. Onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger schreef ze boeken en artikelen voor volwassenen over het leven van en omgaan met jonge kinderen. Ook haar eerste kinderboeken verschenen onder die naam; vanaf haar derde kinderboek gebruikt ze de naam Ellen Tijsinger. Ze is getrouwd en heeft een dochter en een zoon.

Profiel: De eerste twee boeken van Ellen Tijsinger zijn geschreven voor jonge kinderen, daarna is ze zich gaan richten op kinderen vanaf een jaar of 10. Twee van haar eerste boeken bevatten allerlei spelletjes en tips, daarna ging ze echte verhalen schrijven.

De hoofdpersonen in haar verhalen hebben het meestal moeilijk. Soms liggen de moeilijkheden op school of in het gezin: echtscheiding, een broertje in coma, een alcoholische moeder. Soms liggen de problemen aan de maatschappij waarin de hoofdpersonen wonen: zigeuners in Roemenië, arme kinderen in Nicaragua en India. Op een enkele uitzondering na lopen de boeken goed af. Ellen Tijsinger besteedt veel aandacht aan de gevoelens en de gedachten van haar hoofdpersonen

Boeken:

1984 Soms ben ik boos (Elzenga)

1985 Ben je belupklupt! (Elzenga)

1986 Soms is het feest (Gottmer)

1988 Word toch wakker! (Lemniscaat / 6e druk 1998)

1989 Nikolaj (Lemniscaat / 3e druk 1991)

1992 Dat had je gedroomd (Van Goor / 4e druk 2000)

1993 De tuin zonder eind (Van Goor)

1994 Vijandig vuur (Van Goor / 2e druk 1994)

1995 Morgenster (Van Goor / 4e druk 2000)

1996 De zwarte vulkaan (Van Goor)

1997 Kaper op de vlucht (Van Goor)

1998 Zonnekind (Van Goor; Novib / 3e druk 2000)

1999 Speurtocht naar het verleden (Van Goor)

2000 Lotus brengt geluk (Van Goor)

2001 Eline en kleine meeuw (Van Goor)

Bekroningen:

1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Word toch wakker!

1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Word toch wakker!

1990 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 12 t/m 14 jaar voor Word toch wakker!

1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Nikolaj

1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Nikolaj

1991 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 12 t/m 14 jaar voor Nikolaj

1996 Prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Morgenster

Je ziet hier dat het boek Word toch wakker maarliefst drie keer is bekroond!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen