Boekverslag : Irina Korschunow - Er Hiess Jan
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 608 woorden.

Structuur van het leesverslag

Titel: Er hieß Jan

Auteur: Irina Korschunow

Eerste publicatiedatum: ? (staat niet in de uitgave)

Uitgeverij, plaats: ? (staat niet in de uitgave)



Korte samenvatting

Dit boek gaat over een meisje van 17, Regina, dat leeft in de Tweede Wereldoorlog. Ze zit ondergedoken op de zolderkamer van de Henninghof, een boerderij. Ze verveelt zich daar erg en ze piekert veel over wat ze heeft meegemaakt. Omdat je haar gedachten precies kan volgen kom je er stukje bij beetje achter wat er is gebeurd en waarom ze ondergedoken zit.

Regina was altijd een heel gewoon meisje. Haar ouders waren heilig overtuigd van het gelijk van de Führer en Regina was het altijd met ze eens geweest. Totdat een Poolse dwangarbeider haar na één van de bombardementen vraagt om zijn vriend te verbinden. Dat is haar eerste ontmoeting met Jan. Bij groenteman Steffens ziet ze hem weer en ze maakten een afspraakje. Ze worden erg verliefd op elkaar en zien elkaar bijna elke avond. Regina's mening over de Duitse politiek verandert, ze gaat er zelf over nadenken, komt tot de conclusie dat wat de Führer doet toch niet zo vanzelfsprekend is en ze uit die mening ook zo af en toe. Iedereen zegt dat ze stil moest zijn, dat ze niet zulke dingen mag zeggen. Alleen met Jan kan ze erover praten. Ze weet, net als Jan, best hoe gevaarlijk dat was. Van 'polenhoeren' wordt het haar afgeknipt en met zet ze gevangen. Hun Poolse vrienden worden vermoord. Ze zijn erg bang, en daarom besluiten ze elkaar voorlopig niet meer te zien. Maar Regina mist Jan zo, dat ze hem twee dagen later toch weer opzoekt. Hij vertelt dat één van de andere Poolse dwangarbeiders is opgehangen omdat hij wat met een Duitse vrouw had. Hij zegt dat ze zullen moeten wachten tot de oorlog voorbij is en stuurt haar weg. Regina wil gaan, maar het is al te laat. Ze horen mensen voor het schuurtje, de deur wordt ingetrapt en ze worden allebei mee naar buiten gesleept. Daar staan alle buren toe te kijken hoe Regina's haar afgesneden wordt. Ze wordt in een auto naar de gevangenis gebracht. Jan wordt afgevoerd met een andere auto.

Regina wordt in een cel gezet. Ze is helemaal wanhopig. Ze stelt zich voor wat er nu met haar zal gaan gebeuren en wat de nazi's met Jan zullen doen. Ze huilt tot ze niet meer kan en begint dan te bidden. Ineens hoort ze bommen vallen. Ook delen van de gevangenis storten in. Dan komt er een bewaker, hij haalt haar uit de cel, brengt haar naar buiten en zegt dat ze weg moet rennen.

Ze kan niet naar huis, dus loopt ze naar de Henninghof, een boerderij waar ze die zomer gewerkt heeft. Daar mag ze blijven, er wordt goed voor haar gezorgd. Ze denkt veel en praat met Gertrud en Maurice (een Franse dwangarbeider) en zo verwerkt ze langzaam het verlies van Jan.



Een dieper ingaan op tijd/plaats/vertelsituatie:

Tijd: Dit verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. Het echte verhaal speelt zich af als Regina ondergedoken zit op de zolderkamer, maar er zijn heel veel flashbacks naar de tijd voordat ze daar was. Die flashbacks zijn niet echt in chronologische volgorde, maar vertellen met z'n allen wel het hele verhaal.



Plaats: Het verhaal speelt zich dus eigenlijk af op de Henninghof, voornamelijk in de zolderkamer. Maar de flashbacks spelen ook op andere plaatsen, bv Regina's huis, bij groenteman Steffens, op school, op dansles, op een feest van Regina's vriendin, in het schuurtje van Jan, op straat, in de schuilkelder, in de gevangenis enz.



Vertelsituatie: Dit boek is geschreven in de ik-vertelsituatie. Je weet alleen wat Regina meemaakt en wat er in haar omgaat.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen