Boekverslag : Franz Kafka - Die Verwandlung / De Gedaanteverwisseling
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1370 woorden.

Die Verwandlung, Franz Kafka door Jessica de Vente.



Complete titelbeschrijving.

Het boek Die Verwandlung is geschreven door Franz Kafka.

De fotografie is gedaan door Peter Tahl.

De omslag is ontworpen door Jurjen Pinkster.

Het boek is uitgegeven door Wolters- Noordhoff BV Groningen in 1998.

Het nawoord is gedaan door Peter Groenewold.



Schrijversinformatie.

De auteur van het boek is Franz Kafka. Franz Kafka werd geboren op 3 juli 1883 in het oude gedeelte van de stad Praag. In die tijd was Tsjechië nog geen nationale staat. Het viel toen nog onder het Bohemische Koninkrijk en dat viel onder de Oostenrijkse Monarchie. Zodoende groeide Franz Kafka tweetalig op: Tsjechisch en Duits. Hij ging echter wel naar een Duitse school en naar een Duitse universiteit, waar hij rechten studeerde. Eigenlijk lagen Kafka’s interesses bij literatuur. Hij las veel en schreef vele kleine verhalen, die hij later weer vernietigde. De tegenstelling tussen het hevig verlangen naar een leven als schrijver en een bureaubaan beheerste zijn leven. Een vriend van hem, Max Brod, zorgde voor zijn doorbraak in de literatuur, door het uitbrengen van een bundel met korte verhalen. Maar het gehoopte succes bleef uit. Via Max Brod ontmoette hij zijn verloofde Felice Bauer. In die tijd, 1912, schreef hij de novelle 'Das Urteil', de roman 'Der Verschollene' en ook 'Die Verwandlung'. In alle drie de boeken komt hetzelfde idee voor: een ruzie tussen een vader en zijn zoon, die leid tot de dood van de zoon, veroorzaakt door de vader. In 1914/ 1915 schreef hij 'Der Prozeß' en 'Die Strafkolonie'. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog kwam hij in aanraking met veel vluchtelingen en hij begon Hebreeuws te leren. Ondertussen was zijn huwelijk met Felice afgeblazen. Zij verloofden zich opnieuw in 1917. Kort daarna werd bij Kafka longtuberculose vastgesteld. Hij ging terug naar zijn ouders en de verloving werd weer verbroken. In 1919 verloofde hij zich met Julie Wohryzeck. In die tijd schreef hij het autobiografische boek ‘Brief an der Vater’. Het laatste jaar van zijn leven bracht hij door in Berlijn, onder de zorg van een jonge Poolse- Oostjoodse. Kafka stierf op 3 juli 1924. Zijn boek ‘Der Hungerkünstler' verscheen kort daarop.



Titelverklaring.

De titel ‘Die Verwandlung’ betekent gedaanteverwisseling. Dit is ook zo, letterlijk, het geval bij Gregor Samsa; hij veranderd van een man in een kever.





Thema.

Het thema van het boek is woede (van de vader) en de eenzaamheid en ontevredenheid over zichzelf (van Gregor).



Samenvatting.

Gregor Samsa leeft samen met zijn vader, moeder en zuster in een huis. Op een dag gaat Gregor kan Gregor niet uit zijn bed komen en hij komt erachter dat hij in een kever is veranderd. Zijn baas wordt boos en dreigt met ontslag. Vervolgens gaat zijn vader helemaal door het lint, als Gregor uit zijn kamer wil komen en bekogelt Gregor met appels. Een van de appels blijft tussen zijn rugschild en zijn rug zitten. Gregor’s rol als kostwinnaar is daarmee uitgeschakeld: Hij kan niet meer normaal functioneren. Hij kan niet eens meer praten. Hij wordt overbodig. Zijn ouders halen zijn meubels van zijn kamer af. Zijn zuster dringt bij hun ouders aan dat Gregor weg moet. Om de hele situatie nog erger te maken, wordt Gregor wordt hij genegeerd door zijn moeder en zijn vader en komt erachter dat zijn vader een incestueuze relatie met zijn zuster heeft. Zijn moeder, die zijn enige hoop, was stort in elkaar en kijkt niet meer naar hem om. Gregor heeft incestfantasiën over zijn zuster. Hij kijkt op een dag door een kiertje uit zijn kamer en ziet zijn zus viool spelen voor een aantal kamerheren die bij hun zijn komen wonen. Hij kruipt steeds verder de kamer in, totdat de deftige kamerheren hem zien en hem dan vervolgens de kamer uitjagen. Zijn zus krijgt een steeds grotere hekel aan hem en weigert hem Gregor te noemen, maar noemt hem ‘het’. Gregor weet dat hij overbodig is en de volgende morgen sterft hij bij zonsopgang. Zijn dood werkt als een bevrijding voor de familie.

Het verhaal van Gregor Samsa is een studie over de onderlinge verhoudingen in een normaal gezin van deze tijd. Het gaat om de agressie, lust en machtswellust, om de onbewuste neigingen en masochistische onderwerping en sadistische martelingen, lichamelijk en geestelijk. Hierom is het boek ook een rijke bron voor psychologische interpretatie. Dr. Sigmund Freud was een tijdgenoot van Franz Kafka en zijn theorieën vind je ook duidelijk terug in het boek. De vader- zoon- relatie is belangrijk in elke familie. Franz Kafka is zijn leven lang onderworpen geweest aan de wil van zijn vader en daar heeft hij altijd onder geleden.



Motto.

Er staat geen motto in het boek.



Tijdsperspectief.

Het tijdsperspectief is in de ik- vorm. De schrijver weet net zo min als de lezer hoe het verhaal afloopt. Dit kun je ook wel een belevend- ik noemen, ook wel vision avec.



Tijdsvolgorde.

De tijdsvolgorde is chronologisch verteld.



Tijd.

De verhaaltijd is langer dan de verteltijd. Het verhaal speelt zich af rond 1912, maar zou ook net zo goed vandaag de dag kunnen plaatsvinden.



Genre.

Het genre van het boek is een epische filosofische roman met de nadruk op de negatieve verandering van Gregor en het verdriet dat het met zich mee brengt.



Motieven.

De motieven in het boek zijn eenzaamheid en verdriet.



Opbouw/ structuur.

Het boek heeft 64 bladzijdes en drie hoofdstukken, die genummerd zijn in Romeinse cijfers en hebben geen titels. Er zitten kleine vooruitblikken in, maar het boek blijft wel overzichtelijk. Uitgaande van dat je zo’n 15 bladzijdes per uur leest, lees je het boek in ongeveer 4 uur uit. Het boek heeft een gesloten einde.



Personages.

De hoofdpersoon van het boek is Gregor Samsa. Hij onderhoudt in zijn eentje zijn vader, moeder en zuster. De bijfiguren zijn Gregor’s vader, moeder en zijn zuster. Gregor kan je ook wel een round character noemen en zijn vader, moeder en zuster ook wel flat characters.



Ruimte.

Het verhaal speelt zich af in Gregor’s huis, vooral op zijn kamer.



Idee.

Het idee van de schrijver is een ruzie tussen een vader en zijn zoon, die leidt tot de dood van de zoon, veroorzaakt door de vader.



Bronvermelding.

Ik heb mijn informatie uit:

Het boek ‘Die Verwandlung”.

Het boek ‘Op Niveau Literair’.

Internetpagina http://digischool.bart….reksels/verwandlung.htm

Deel 2. Persoonlijke tekstbeleving.

Ik ben dit boek gaan lezen, omdat het het dunste boekje van de Buchfinken en omdat ik niet veel tijd meer had voor mijn boekverslagen. Maar doordat ik op die basis begonnen ben, lukte het niet erg om het boek te lezen. Het was een behoorlijk raar boek. Ik bedoel, wie schrijft er nou een verhaal over een jongen die in een kever veranderd! En dan vervolgens kreupel wordt, omdat zijn vader hem bekogelt met appels en vervolgens doodgaat en iedereen blij en opgelucht achterlaat! Sorry hoor, maar daar zie ik het moraal en de lol niet van in.

Nou weet ik wel dat een kever symbool staat voor verandering, maar als je het zo op moet vatten, dan moet je het hele boek anders opvatten, dan dat er geschreven staat en ik heb geen flauw idee hoe je het dan zou moeten interpreteren. Verder werden er ook heel veel moeilijke woorden gebruikt, dus dat las ook geweldig. Alles werd ook zo omslachtig en langdradig beschreven, dat ik niet kan begrijpen dat er mensen zouden kunnen zijn die van dat soort boeken en verhalen houden. Omdat ik geen uittreksels in het Nederlands kon vinden, heb ik zelf alles uit het boek moeten halen en dat was niet bepaald gemakkelijk en dat hielp ook niet echt om het boek te leren begrijpen. Zodoende bleef het een moeilijk boek. De situaties zijn ook zo onrealistisch om voor te stellen. En de karakters ook. Ik kan niet zeggen dat ik veel sympathie koester voor de karakters in het boek.

Ik vind het een omslachtige en rare manier van schrijven en het verhaal sloeg ook nergens op. Ik ben echt heel erg afgeknapt op dit boek. Er stond veel nonsens en onzin in en dit boek is zodoende ook een enorme afrader om te lezen en te gebruiken voor je leesverslagen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen