Boekverslag : Ronald Giphart - Phileine Zegt Sorry
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2001 woorden.

1. ZAKELIJKE GEGEVENS

Auteur: Ronald Giphart

Titel: Phileine zegt sorry

Uitgever: Podium

Jaar van uitgave: april 1999 (eerste druk oktober 1996)

Druk: achtste druk

Aantal bladzijdes: 214 blz

Genre: zedenroman

Het is een uitgebreid verhaal waarin de daden van de hoofdpersoon, Phileine worden beschreven. Haar denkwijze en gedrag spelen hierin een hele grote rol.



2. EERSTE REACTIE

Ik heb dit boek gekozen omdat ik in oktober, geloof ik, naar Hamerliefde ben geweest, op school. Het was heel erg grappig. Mijn vader vond dat ook, dus kocht hij dit boek voor mij.

Toen ik dit boek had uitgelezen dacht ik: “WOW, wat een gaaf boek, maar ik begrijp het diepzinnige niet.” Dat kwam doordat ik het te snel had gelezen. Dus ik ben het nog een keer gaan lezen en ik moet zeggen dat ik hem nog leuker vond dan de eerste keer, omdat ik het diepzinnige nu wel begreep. Mijn eerste reactie toen was dan ook: “Gdvrdmm, wat een super mooi en grappig boek!!!”



3. VERDIEPING



Samenvatting

Op een dag vertelt Max aan Phileine, dat hij een anderhalf jaar naar New York moet voor zijn toneel studie, de toneelopvoering van Romeo and Julliet. Een paar weken nadat Max is vertrokken besluit Phileine naar Max toe te gaan. In het vliegtuig op weg naar New York ontmoet ze Lena en Fabian, die wild enthousiast zijn over Amsterdam. Phileine vindt deze mensen maar niets, omdat ze toch niet van de mensheid houdt. Fabian en Lena brengen haar met een limousine naar het appartement van Max. Daar ontmoet ze Gulpje (Vlaamse ultra bitch), Jules (het levende brilmontuur) en Leonard. Die avond, als Max terug is van een generale repetitie, is er een welkomstfeest voor haar. Daar ontmoet ze nog Ruth en “De Verschrikkelijke Klapkut” Joanne (die allebei in Romeo and Julliet spelen), de reserve ontbijtweerman van CBS LT (vriendje van Joanne) en Benny & Mark, het homopaar.

De eerste dag:

Phileine belt haar moeder om te vertellen waar ze is. Dan gaat ze met Gulpje naar een restaurant. Daar ontmoet ze Buk en Bef (!), die bij hun aan tafel komen zitten. De jongens schrikken een beetje van hun grove taalgebruik, maar geven toch hun telefoonnummers. Gulpje en Phileine verscheuren ze na het eten.

Vervolgens gaat Phileine New York bekijken met Fabian bekijken. Samen maken ze een principe afspraak, dat inhoud, dat als ze elkaar onder andere omstandigheden, op een andere plaats op een ander tijdstip zouden zien, Phileine met Fabian naar bed zou gaan.

Die avond gaat ze uit eten met Benny & Mark, Jules en Gulpje. Max zou ook moeten komen, maar die komt te laat. Hij heeft een paar acteurs meegenomen. Wanneer Max haar kust ruikt ze een andere vrouw, Joanne. Phileine wordt dronken en de rest van die avond herinnert ze niet meer.

De tweede dag:

Het is de dag van de voorstelling van Romeo and Julliet. Max is al voordat Phileine wakker is naar een repetitie. Phileine gaat op een bankje in Washington Square Park ontbijten. Daar wordt ze lastig gevallen door een dansende gek, die even later een groep dealende mannen lastig valt. Er dreigt een bloedig gevecht, maar even later rappen ze vrolijk met z’n allen. Opeens begint het met stortregenen, dus gaat Phileine schuilen bij een deli. Daar praat ze even met een vrouw en rent ze gauw weer weg. Daarna komt ze Lena tegen. Ze gaan samen wat drinken, maar omdat Phileine een heel goor verhaal vertelt wil Lena snel weer weg. Als Phileine terug komt in Max’s appartement ziet ze dat Gulpje haar truitje aanpast, dat vindt Phileine heel leuk. Dan gaan Phileine, Gulpje, Jules en Benny & Mark naar Romeo & Julliet. Voor de voorstelling komen ze de moeder van Ruth, die Phileine mateloos irriteert, en LT tegen. Romeo & Julliet is een experimenteel toneelstuk dat een grote orgie wordt. Max en Joanne lebberen elkaar helemaal af, waardoor Phileine en LT ziedend worden. Ze zinnen op wraak.

Na de voorstelling gaat iedereen naar de afterparty, waar Gulpje en Phileine flink wat zuipen. Dronken kraken ze Reginald (de regisseur van het stuk) en de moeder van Ruth af. Thuis in Max appartement hebben Phileine en Max een laaiende ruzie, die ze weer bijleggen door lekker veel alcohol te drinken. Dan vertelt Max, dat er nog twee voorstellingen zijn. Phileine breekt zijn neus.

De derde dag:

Phileine gaat met Gulpje eten in een Joods restaurant, die beroemd is geworden doordat een vrouw daar ooit een orgasme nadeed. Phileine en Gulpje krijgen het tafeltje waar dat was gebeurd. Drie mannen, Kwak, Kwak en Kwak genaamd, komen bij hun aan tafel zitten. Gulpje en Phileine “faken” dan een orgasme, maar dan ietsjes te excentriek, zodat ze eruit worden gestuurd.

Eenmaal weer terug in Max zijn appartement, komt LT Phileine ophalen. Phileine raakt in een gesprek met Jules en komt er tot haar verbazing achter, dat Jules een man is… LT en Gulpje schreeuwen het uit.

Met de speedboot van LT, bekijken hij en Phileine Manhattan en ze bedrijven de liefde samen.

De vierde dag:

Als Phileine de volgende dag wakker wordt, ziet ze Leonard op de bank TV kijken. Ze krijgt dan, doordat hij er zo ziek uitziet (“echt geen verkoudheid meer”), de drang hem te vertroetelen. Dan komt Jules. Daar krijgt ze weer een laaiende ruzie mee. Even later komt Gulpje terug van college en ze vertelt wat ze allemaal heeft uitgespookt. Vervolgens gaan Gulpje en Phileine naar een café, waar ze over seks praten. LT komt er een tijdje later bij. Hij stelt voor om nog een keer naar de voorstelling van Romeo & Julliet te gaan. De voorstelling is echter nog erger dan eerst. Als Max een condoom pakt gaat Phileine helemaal door het lint; ze stapt op Max af en verstoort de hele voorstelling. Dan geeft ze Max een keuze: of hij komt met haar mee het theater uit, of zij gaat voor altijd bij hem weg.

Phileine loopt het theater uit, maar Max komt niet met haar mee…

De vijfde dag:

Phileine wordt wakker in het appartement van Fabian. Fabian vertelt haar, dat ze het in New York gemaakt heeft, ze staat namelijk in elke krant op de voorpagina en ze wordt uitgenodigd voor de Late show van David Letterman. Eerst verleidt ze Fabian en dan gaat ze naar de Ed Sullivan Theatre, waar de Late show wordt gehouden. Ze zet Letterman voor gek en steelt de show.

Die avond blijft ze in het Waldorf Astoria hotel slapen. Ze belt haar moeder op en dan Lala (haar vriendin). Tot haar verbazing neemt Kim (een andere vriendin, die eigenlijk geen vriendin meer is) op. Lala en Kim hebben allebei niet door dat Phileine de laatste vijf dagen in New York heeft doorgebracht. Phileine komt dan tot de conclusie, dat zij niemand meer heeft, behalve haar moeder, wat eigenlijk best wel zielig is…

De zesde dag:

In de avond komt Max, gekleed in een nette pak, Phileine naar huis dragen, van het hotel. Met hem, zijn hele theatergroep en met Jules, Benny & Mark en Gulpje gaat ze naar een Aids-Gala. Daar ziet Phileine een jongen met aids op een bankje zitten. Ze gaat naar hem toe en geeft hem wat water. Dan komt ze Jules en Leonard tegen. Jules kaffert haar helemaal uit en Phileine komt er (tot haar verschrikking) achter, dat Jules en Leonard een paartje zijn en dat Leonard niet verkouden is, maar aids heeft. Phileine gaat dan naar Gulpje toe en scheld haar uit, omdat Gulpje niet had verteld dat Leonard aids had. Dan gaat Phileine naar Max toe, maar die is erachter gekomen wat zij met LT gedaan heeft en hij is ziedend.

Voordat er echter een laaiende ruzie uitbreekt komt Gloria Gaynor op en ze zingt “I will survive”. Iedereen wordt meegesleept in de sfeer die er dan ontstaat, zelfs Max en Phileine. Na het lied komt Phileine het podium op. Ze geeft dan haar “pleidooi voor een betere samenleving” en zegt tenslotte sorry aan iedereen. Ze sluit haar verhaal af met: “Sorry dat ik besta…”

In het boek zijn veel flashbacks, die betrekking hebben op Lala en Kim, maar die niet echt direct met het verhaal zelf te maken hebben. Deze flashbacks heb ik dan ook niet samengevat.



Onderzoek van de verhaaltechniek

- De verhaalfiguren:

Phileine: Ze is een mooi meisje en een eerste klas super bitch. Ze schrikt er niet voor terug mensen een potje af te kraken of een potje te beledigen. Zonder na te denken kan ze heel bot doen tegen iemand die ze nauwelijks kent, maar bij voorbaat gewoon niet aardig vindt. Door haar excentrieke gedrag wordt alles wat ze doet alleen maar nog meer versterkt.

Phileine haat de mensheid ( ze zegt zelf: “odi ergo sum”, ik haat, dus ik ben). Die haat komt door haar romantische verlangen naar dingen die verloren zijn gegaan, zoals decorum, respect, fatsoen, eerbied, waardigheid en nog meer van dat soort dingen. Ze wil dat alles mooi is, maar de wereld bewijst het tegendeel; de wereld is wreed en respectloos. Phileine fantaseert soms dat ze zelfmoord pleegt, maar dat betekent niet dat ze dat echt wil. Waarschijnlijk vindt ze dat een nobele manier van sterven.

Phileine is eigenlijk een beetje een paradox; aan de ene kant kan ze heel erg grof zijn, maar aan de andere kant heeft ze een diepe medelijden met mensen, waarmee het minder goed gaat in het leven. Ze is ook een vriendinnenpersoon.

Max: Hij is het vriendje van Phileine. Hij is goed in acteren en houdt ervan artistieke mensen te ontmoeten. Hij is bovendien goed in woordspelletjes. Hij houdt erg veel van Phileine, dat weet je doordat hij toch achter haar was aangegaan, toen ze naar het podium kwam lopen, om hem ervan te weerhouden verder met de scène te gaan met Joanne, de tweede keer dat ze naar dat toneelstuk ging. Max heeft echter geen morele besef, ik bedoel, wat voor een vriend doet nou mee aan een pornotoneelstuk, zonder het aan zijn vriendin te vertellen, zodat de shock erin blijft? Dan ben je toch ziek!

Gulpje: Zij is een super bitch, net zoals Phileine. Ze beledigt mensen zonder dat ze hen echt kent. Ze is een soort vervangvriendin voor Phileine.

Lala en Kim: Zij zijn de vriendinnen van Phileine in Nederland. Ze hebben Phileine een beetje in de steek gelaten. Phileine ging eerst altijd met hen om. Ze ging met hun naar de disco en dat soort dingen, maar sinds Kim een nieuwe vriend heeft gaat Phileine niet zo vaak met haar om. Kim vindt de liefde belangrijker dan vriendschap, iets wat helemaal tegen Phileines ideeën ingaat. Dus nu gaat Phileine alleen met Lala om.

Nu Phileine in New York is, is het uit tussen Kim en haar vriendje en gaat Kim weer met Lala om.

Fabian: Hij is een soort vaderfiguur en daar valt Phileine op. Volgens mij heeft hij een zwak voor mooie meisjes, want anders zou hij die principe afspraak niet hebben gemaakt met iemand die hij nauwelijks kende.



4. BEOORDELING

Ik vind de diepgang van dit boek erg leuk. Giphart heeft een onorthodoxe, maar toch een kijk die waar is op het leven heeft. Een goed voorbeeld daarvan is wanneer Phileine zegt dat liefde kapitalistisch is; je moet altijd een “product” te bieden hebben aan de persoon waarvan je houdt, maar als er een beter “product” is neemt je geliefde daar wel gebruik van en dan heb je pech. Het gedeelte waarin Phileine dus haar theorie over de kapitalistische liefde uitlegt, is een van de passages die mij sterk aanspreekt, omdat het zo waar is. Kijk maar naar alle mensen die zijn gescheiden.

Ook vind ik de humor in het boek een groot pluspunt. Ik heb me “dood” gelachen. Het taalgebruik is daarbovenop nog erg verfrissend, wat de grappen alleen nog maar leuker maakt.

Grappige uitspraken zoals: Het leven is net een neus; je moet eruit halen wat erin zit, en serieuze uitspraken zoals: Liefde is het verlangen naar herhaling, zetten je aan het denken. Het open einde heeft hetzelfde effect.

Ik heb eigenlijk niets negatiefs over het boek te zeggen, het was een fantastisch boek en ik zou iedereen aanraden dit boek te lezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen