Boekverslag : Marga Minco - De Val
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1333 woorden.

Titelbeschrijving

Auteur: Marga Minco

Titel: De val

Plaats: Den Bosch

Jaar: 2001

1e druk: 1983

Druk: niet bekend





Biografie

Marga Minco is geboren op 31 maart 1920 onder de naam Sara Menco in Ginniken. Ze is orthodox-joods opgevoed. Thuis werd ze vaak Selma genoemd omdat haar lievelingsauteur ook zo heet. Na de lagere school gaat ze naar de Nutsschool voor meisjes. Het schrijven van cabaretteksten en verhalen vond ze al leuk en daar op school hoort ze ook van meer schrijvers. Op haar achttiende begint ze als leerling-journaliste bij de Bredasche Courant. Het werk bij de krant spreekt haar aan, vooral het schrijven van toneel- en filmrecensies vind ze interessant.

In 1941 verhuizen zij met haar familie naar Amersfoort en Marga krijgt last van een lichte vorm van tbc en moet kuren in een sanatorium. Naar haar herstel gaat ze met haar ouders naar Amsterdam waar haar familie omkwam in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1950 schrijft Marga Minco voor dagbladen als het Parool en het Haarlems Dagblad. Daarna heeft ze allerlei boeken geschreven voor jong en oud. Enkele bekende boeken van haar zijn: Het bittere kruid, Een leeg huis en De val. Haar boeken zijn kort, maar met veel betekenis. Een centraal thema in haar boeken is de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Achter in het boek van boektoppers en www.schrijversnet.nl/minco





Titelverklaring

De titel kan op meerder manieren worden uitgelegd. Niet alleen zoals in dit boek de val in de put (dat symbool staat voor de vergassingsoven), maar ook de val van de trap en de dodelijke val(strik) van haar ouders. Eigenlijk was Marga Minco van plan een verhaal van twaalf tot vijftien pagina's te schrijven, maar toen ze eenmaal bezig was kwam ze tot een heel boek.





Motto

"I imagine, sometimes, that if a film could be made of one's life, every other frame would be death. It goes so fast we're not aware of it. Destruction and resurrection in alternate beats of being, but speed makes it seem continuous. But you see, kid, with ordinary consciousness you can't even begin to know what's happening."



- Saul Bellow (The Dean's December)



Dit houdt ongeveer in dat een film bestaat uit beelden en een kader eromheen. Doordat een film snel wordt afgespeeld zie je dat kader niet en weet je dus niet wat er gebeurt. Het leven is dus onberekenbaar omdat je niet kan overzien wat er gaat gebeuren, zoals wanneer je dood gaat. Dit versterkt het centrale thema toeval. Alles in het leven wordt bepaald door het toeval.







- 1 -

Thema

Toeval en oorlogservaringen lijkt mij het beste thema. Want toeval speelt een grote rol in dit boek.

Met Frieda is niks gebeurd in de oorlog maar toch beïnvloed de oorlog haar leven erg sterk.







Hoofdpersonen:

- Frieda Borgstein:

Zij is een 84-jarige vrouw die in een bejaardentehuis woont. Zij is de enige van haar gezin die de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft door toeval. Want zij was toevallig boven toen haar ouders opgepakt werden. Voor Frieda's gevoel is die oorlog nog niet voorbij, want ze weet nog steeds niet waarom de Duitsers haar niet meegenomen hebben en de rest van haar gezin wel. Daar komt ze in de rest van het boek ook niet achter. Ze valt in een put en overlijd in het ziekenhuis. Ze is een round character, want je volgt haar via alles, elke beweging en gedachten.



Andere personen in het boek zijn:

- Ben Abels:

Ben Abels werkte voor de oorlog op het makelaarskantoor van Jacob Borgstein. Dat was de man van Frieda. Tegenwoordig werkt Ben in het bejaardentehuis waar Frieda woont. Hij is de enige die Frieda begrijpt en die haar serieus neemt. Na de dood van Frieda komt hij erachter waarom zij niet meegenomen is.

- Jacob, Olga en Leo:

Dit zijn de man, dochter en zoon van Frieda die allemaal zijn omgekomen in de oorlog.

- Baltus en Verstrijen:

Ze zijn monteurs die reparatiewerkzaamheden verrichten aan de stadsverwarming. Ze zetten voor het gemak geen hekjes om de put waarin ze werken (Frieda zal er later dan ook invallen).

- Rena van Straten:

Zij is de directrice van het bejaardentehuis waar Frieda woont.

- Bien Hijmans:

Zij is het hoofd van de huishouding in het bejaardentehuis.

- Hein Kessels:

Hij is de man die het gezin Borgstein naar Zwitserland zou brengen. Hier kwamen de Duitsers achter en de Borgsteins werden opgepakt.



Relaties

Formeel: Frieda Borgstein is getrouwd met Jacob Borgstein.

Informeel: Ben Abels is een goede vriend van Frieda, hij is de enige die Frieda begrijpt.







- 2 -

Plaats(en) van handeling

Niet vermeld





Tijd

- Wanneer: Het verhaal speelt zich af in het jaar 1983. Het verhaal is niet chronologisch. Er komen flashbacks en terugwijzingen in het boek voor.

- Tijdsomstandigheden: flashbacks naar de Tweede Wereldoorlog

- Vertelde tijd: Het verhaal speelt zich af in een paar dagen: Van de dood van Frieda Borgstein tot haar begrafenis.

- Verteltijd: Het boek heeft 56 bladzijden en ik lees ongeveer 10 bladzijden per kwartier, dus de verteltijd is ongeveer 1 uur en een kwartier.





Perspectief

In het boek is een objectief perspectief. Je kent hun gedachten. Het verhaal wordt verteld door een persoon buiten het verhaal. Het is niet door een ikpersoon verteld. Maar wel door verschillende perspectieven, soms ligt het perspectief bij Frieda en aan het einde bij Abels.





Structuur

Het verhaal is onderverdeeld in ongetitelde hoofdstukken. De hoofdstukken zijn wel genummerd. Het boek bevat 16 hoofdstukken.





Korte inhoud

Het verhaal begint op een gure morgen als twee chagrijnige gemeentewerkers (Baltus en Verstrijen) een zware dag te wachten staat. Frieda stapt net haar bed uit. Ze zit nu in een verzorgingstehuis en het is de dag voor haar verjaardag. Ze wil, hoewel ze dit al veertig jaar niet meer gedaan heeft, haar verjaardag vieren. Ze gaat daarom de deur uit om inkopen te doen voor haar verjaardag. Bijna iedereen in het tehuis probeerde haar tegen te houden omdat ze nogal oud was en omdat het koud en winderig was, maar Frieda is altijd koppig geweest en ging dus in haar eentje naar de stad. Baltus en Verstrijen waren met hun laatste opdracht voor de dag bezig en maakten zich er erg gemakkelijk vanaf om geen hekken om de open put te zetten waar ze aan moesten werken. Baltus ging even naar de wc en Verstrijen zou bij de put wachten om uit te kijken dat er niks gebeurde. Het duurde erg lang voordat Baltus terug kwam, dus ging Verstrijen hem zoeken. Op dat moment kwam Frieda er aan. Ze zag de put niet door de stoom die er uit kwam en viel er in. Die dag overleed ze in het ziekenhuis. Ben Abels (de enige man waarmee ze kon praten over de oorlog) ontmoette Hein Kessels in een café en Hein heeft Ben alles uitgelegd over hoe het heeft kunnen gebeuren dat het gezin van Frieda door de SD werd afgenomen.

















- 3 -



Eigen mening:

- Ik vind het niet echt een spannend boek. Er gebeuren geen onverwachte spannende momenten.

- Het is op zich geen moeilijk boek alleen soms is het verwarrend met de flashbacks en de verschillende perspectieven. Dat komt denk ik ook omdat het een literair boek is en dus voor de bovenbouw.

- Ik kan me best wel goed inleven in Frieda. Ik begrijp goed dat zij de momenten uit de oorlog moeilijk kan vergeten en het is een realistisch verhaal.

- De personen worden goed beschreven met duidelijke argumenten. Het uiterlijk niet zo zeer maar het innerlijk wel.

- Het is een realistisch verhaal en ik kan me goed in de situatie verplaatsen.

- Ik heb niet echt iets geleerd van dit boek, maar wel dat er van alles met toeval kan gebeuren.

- Het verhaal is op een goede manier verteld, al vind ik het af en toe wel verwarrend met de flashbacks en de perspectieven. Dit is het eerste boek dat ik van Marga Minco heb gelezen en ik denk dat ik er ook wel meer ga lezen.



















































































Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen