Boekverslag : Jan Terlouw - Oorlogswinter
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1688 woorden.

Bibliografie
TITEL : Oorlogswinter
JAAR VAN UITGAVE : 1972
PLAATS VAN UITGAVE: Rotterdam
SCHRIJVER : Terlouw, Jan
UITGEVER : Lemniscaat
ONDERSCHEIDING : Gouden Griffel 1973


Samenvatting
1 + 2 + 3 Michiel van Beusekom is een jongen van 15 jaar oud. Hij helpt zijn ouders bij de hulp die zij aan anderen geven De mensen die ze hulp geven komen vaak uit het zuiden. Zij komen hierheen om eten te halen omdat dat in het zuiden veel tekort is. Ze lopen dan hele lange afstanden op versleten schoen en met oude karretjes op zoek naar wat eten wat in het noorden nog genoeg is. Het probleem is dat iedereen voor 's avonds acht uur niet meer op straat mag komen. Ook de familie van Beusekom geeft dagelijks onderdak aan die mensen. Oom Ben is ook zo iemand die al een tijdje bij de familie zoekt.

4 Op een dag komt Michiels buurjongen Dirk ( die in het verzet zit) bij hem langs om een plan te bespreken. Het plan is dat Dirk samen met twee andere een distributiekantoor gaan overvallen. Als de overval zou mislukken is het Michiels taak om een brief ( met een belangrijke boodschap) te geven aan Bertus van Gelder. Ze weten nu nog niet dat ze worden afgeluisterd...

5 Een dag later komt het bericht dat de overval is mislukt. Michiel lukt het alleen niet, door allerlei omstandigheden, de brief op tijd bij Bertus te bezorgen.

6 + 7 De volgende dag komt Michiel wel bij Bertus zijn huis aan, maar Bertus werd opgepakt voordat Michiel bij hem aankomt. Michiel besluit nu de brief te lezen.

8 In de brief van Dirk staat dat er in het bos een Engelse piloot zit verborgen die verzorgd moet worden. Nu moet Michiel dus voor hem zorgen.

9 De Duitsers hebben in dat zelfde bos een lijk van een Duitse soldaat gevonden en pakken een aantal mannen en dreigen deze te doden als de dader zich niet meldt. Dit gebeurt niet. Michiels vader was een van die mannen...
Michiel moet nu thuis veel regelen en voor de vliegenier zorgen. Dit word hem te veel, dus geeft hij zijn zus en deel van de verantwoordelijkheid.

10 Als Michiel een paar dagen later weer eens naar de piloot, Jack, gaat zit opeens Dirk ook in de schuilplaats. Dirk was ontsnapt uit een trein die op weg was naar Duitsland.

11 Na het verhaal van Dirk te hebben aangehoord vertelt Michiel over zijn vader en over de gevonden Duitser. Dirk krijgt het een beetje benauwd. "Ik heb hem vermoord." Zegt hij.

12 Jack krijgt een beetje genoeg van de krappe schuilplaats en wil naar Engeland. Michiel biedt aan om met Oom Ben te gaan praten omdat die wel een vertelt heeft over zijn connecties in Engeland.

13 + 14 Oom Ben wil de piloot wel meenemen. Als Michiel tegen het kippenhok aanleunt zet hij alle gebeurtenissen op een rij en bedenk zich dan dat de enige die Dirk en Bertus kan hebben verraden Oom Ben is. Michiel kan Oom Ben en Jack nog net inhalen. Jack ontsnapt zo aan de dood en de gemene verrader Oom Ben wordt uitgeleverd aan het verzet.

15 Een paar dagen later wordt het dorp bevrijd.


THEMA : Oorlog

GENRE

Het genre van dit boek is eigelijk avontuur ook al speelt het zich af in de oorlog. Het boek is niet gebaseerd op het gebeuren oorlog, maar op het avontuur van Michiel in de oorlog. Zoals je in de samenvatting hebt gelezen is het woord oorlog of verzet weinig genoemd. De oorlog is alleen de tijd waarin het zich afspeelt Het verhaal gaat niet over massamoorden, wapens of bloed. Het gaat meer over het avontuur dat Michiel beleeft. Deze belevenisavontuur wordt verslechterd (en als gevolg daarvan spannend) door de oorlog, maar daardoor wordt het genre nog geen oorlog. De oorlog speelt een bijrol, maar wel een belangrijke rol, want zonder die oorlog werd er geen avontuur beleefd. Daarom kan je het genre geen oorlog noemen, maar meer avontuur.


AUTOBIOGRAFIE

Deze autobiografie heb ik over de hoofdpersoon Michiel van Beusekom gehouden. (P.S. er stonden in het boek geen terugblikken terug of vooruit verwijzingen dus heb ik iets moeten verzinnen dat goed overloopt tijdens de situatie in het boek)

Ik ben Michiel van Beusekom, ik heb 1 zus genaamd Erica en zei was toen 10 jaar. Ze wilde ,geloof ik, toen al verpleegster worden. Mijn vader en moeder waren toen ik 5 jaar was, twaalf en een half jaar getrouwd.
We hielden toen een geweldig groot feest met alle buurtbewoners uit de buurt. (Mijn vader was wethouder en mijn moeder was secretaresse voor een bladenkantoor.)Toen heb ik Dirk ook leren kennen en we werden elkaar beste vrienden alleen hij was wel 6 jaar ouder. We speelden vaak bij elkaar en we zaten bij elkaar op school alleen niet in dezelfde klas natuurlijk. Ik deed heel goed mijn best op school want ik wilde rechercheur worden. Toen ik in groep zeven zat overleed mijn moeder. Iedereen leefde heel erg met ons mee. Toen we de rouw achter de rug hadden werd mijn vader van wethouder opeens verkozen tot burgermeester van ons dorp; Vlank. We kwamen met nog meer mensen in contact, zo ook met een hele aardige vrouw. Zij kwam elke donderdag even langs en kwam een kopje thee bij ons drinken. Meestal speelde ik dan met Dirk. Toen ik 12 werd kreeg ik een heel mooi cadeau van haar; een hele mooie ‘zaklamp’. De band tussen mij en haar werd erg goed en ik begon haar als mijn moeder te beschouwen. Wat ik niet wist, was dat mijn vader een huwelijksaanzoek had gedaan. Ik kreeg dit ook van Dirk te horen die het van z’n vader had gehoord toen hij bij mijn vader op bezoek was. Dit was de dag waarop ik het gelukkigst was. Ze zouden over 3 maanden gaan trouwen.
Toen er twee bittere maanden achter de rug waren kwam er in Duitsland een nieuwe bondskanselier aan de macht genaamd Adolf Hitler. Hij wilde de economie weer op laten leven na een nederlaag van de tweede wereldoorlog.
Hij zorgde voor een tweede wereldoorlog. Hij veroverde een deel van Overijssel waaronder het dorpje Vlank. Door deze omstandigheden konden mijn vader en toekomstige stiefmoeder niet trouwen. Mijn droom viel in een klap in elkaar. Ik had allen Dirk nog, mijn beste vriend. Toen ik dertien werd ging ik naar de ambachtschool. Ik wilde nu geen rechercheur meer worden, maar loodgieter. Dit was het enige waarvoor ik wilde vechten. Ik was namelijk zo teleurgesteld dat mijn vader niet mocht trouwen. Mijn buurjongen Dirk was een soort afleiding voor me. Toen het eerste oorlogsjaar achter de rug was hoorde ik dat Dirk in het verzet zat. Op dat moment werd onze vriendschap verslechterd.
Veel mensen kwamen gevlucht uit andere dorpen en steden en zochten bij ons onderdak zo ook oom Ben. Oom Ben werd toen mijn beste vriend

BEOORDELING

Toen ik dit boek las leek het me niet zo’n leuk boek omdat het zo’n oud boek was, maar toen ik het boek las begon ik het spannend te vinden en wilde het uiteraard in één keer uitlezen. Michiel is ook van rond mijn leeftijd dus je kon zijn gedachte vergelijken met je eigen gedachte door bijvoorbeeld te denken hoe jij zou hebben gedacht in zijn situatie. Je kon jezelf dus helemaal in Michiel inleven. Ik voelde mezelf als hoofdpersoon in het verhaal omdat ik dan zegmaar Michiel was.

Nadat ik dit boek uit had gelezen dacht ik bij mezelf dat het in principe waar gebeurt had kunnen zijn. In de oorlog ging het precies zo. Je kende allemaal wel iemand die in het verzet zat, waardoor jij er ook bij betrokken was. Je zou dus kunnen zeggen dat Jan Terlouw die oorlog zelf heeft meegemaakt. Het klinkt allemaal zo echt dus waarom niet?

Het verhaal begint midden in een handeling. Michiel hield een Engelse piloot schuil, die hij door de oorlog moest loodsen Ook wilde hij weten wie de verrader is in zijn dorp.
Toen ik het boek las zou je nooit denken dat hij erachter komt dat zijn oom Ben de verrader is. Oom Ben had hem gehoord toen hij met Dirk Knopper een belangrijk gesprek aan het voeren was. Het boek was dus absoluut niet voorspelbaar, dit heeft het boek juist heel spannend gemaakt omdat je het niet zou verwachten en omdat hij (de schrijver) het tot het laats heeft bewaard. De belangrijkste gebeurtenis in het verhaal is dan ook Michiel erachter komt dat Oom Ben de verrader is. Daar ligt ook het hoogtepunt van het verhaal. Het verhaal eindigt als Oom Ben omkomt, een opluchting bij Michiel, bij een explosie van minutiewagens. Het verhaal is chronologisch geschreven, zonder flashbacks, waardoor de gebeurtenissen goed in elkaar over lopen.

In bijna elk boek loopt het goed af zo ook in dit boek. Ik hou veel van oorlogsboeken aangezien ze sowieso altijd spannend zijn, althans voor mij. Een minpuntje bij dit boek vond ik dat het niet zo zeer om de oorlog ging maar om het avontuur van Michiel (voor uitleg zie onderdeel genre). Het pluspuntje is dat - omdat het werkelijk gebeurd zou kunnen zijn - het (volgens mijn mening) bedoeld is om na te denken hoe het nou ging in zo’n soort oorlog en hoe wreed de Duitsers waren in die tijd. Een gezegde luidt ook ‘je kunt het heden allen maar begrijpen als je het verleden kent’.

Ik vond dit boek een te makkelijk boek voor mijn niveau, omdat het een C-boek is en omdat het ook voor een ander soort publiek is geschreven , waarschijnlijk voor 12 jarigen. Het bevatte normale zinnen, dus niet lang of kort. Maar heel vaak stond er op een bladzijde allen maar van die korte zinnetjes. Dit waren de dialogen. Het taalgebruik was te simpel, je leert er niets van omdat er geen moeilijke woorden in voorkomen. Er werden ook allen maar makkelijke woorden en namen gebruikt zoals, oom Ben, Michiel, Jack. Dit maakte het verhaal een beetje kinderachtig geschreven. Het verhaal was dan ook erg mooi , maar de volgende keer neem ik dan ook een écht oorlogsboek.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen