U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2419 en is laatst upgedate op 15/02/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 955 woorden.

Druk: 17de druk

Uitgever: Prometheus

Plaats: Amsterdam

Jaar: 1999

Jaar van eerste druk: 1984

Aantal pagina's: 98

Indeling: 5 hoofdstukken

Motto: het boek heeft geen mottoSamenvatting:

Rex Hofman en Saskia Ehlvest rijden in hun auto naar Frankrijk om daar hun vakantie door te brengen.

Ze stoppen bij een benzine station waar Saskia wat drinken gaat halen. Ze komt niet meer terug.Ramond Lemorne is maar een vreemde vogel.

Hij is er van overtuigd dat als je iets denkt dat je dan niet meer terug kan en het ook echt moet doen.

Hij is gelukkig getrouwd en heeft 2 kinderen.

Op een dag redt hij een meisje van de verdrinkingsdood. Hij denkt: als ik in staat ben zoiets goed te doen ben ik dan ook in staat om kwaad te doen. Hij bedenkt een plan hoe hij het wil gaan doen. Als eerste het slachtoffer. Het moet iemand worden die zeer gemist wordt.

Een knappe vrouw, het liefst een moeder. Hij probeert vrouwen op allerhande manieren in zijn auto te lokken.

Vaak lukt het niet, dus hij bedenkt dat hij zwakker moet zijn en doet een mitella om. Als hij alles uitgedacht heeft gaat hij naar het total tankstation waar Saskia hem aanspreekt. Hij bedenkt meteen dat dit zijn slachtoffer wordt. Hij lokt haar mee naar zijn auto, waar hij haar met chloroform bedwelmt.

Acht jaar later vraagt Rex Lieneke ten huwelijk.

Dit werd beslist door een spelletje badminton. Tijdens het eten hebben ze een heel serieus gesprek over wat er acht jaar geleden gebeurt is. Rex zegt open en eerlijk dat als Saskia nu hier zou zijn hij bij Lieneke zou blijven, maar als hij terug in de tijd naar het benzinestation kon dan zou hij dat meteen doen. 'S nachts heeft hij een droom over het gouden ei en hij begint een nieuwe zoekactie naar Saskia. Er komen weinig bruikbare reacties op tot op een dag een man bij Rex voor de deur staat. Het is Ramond Lemorne en hij geeft Rex de kans om te weten te komen wat er met Saskia gebeurd is. Hij heeft 2 keuzes of hetzelfde ondergaan als Saskia, of in onwetendheid blijven. Als hij kiest voor het te ondergaan betekent het bij voorbaat al dat hij dood zal gaan. Hij drinkt een slaapmiddel en wordt wakker in een doodskist.Thema:

Het thema is de onwetendheid. Rex wordt er gek van dat hij niet weet wat er met Saskia is gebeurd en heeft er alles voor over het te weten te komen, zelfs de dood.Titelverklaring:

Het gouden ei is een droom die Saskia had.

Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd in moeten zitten en kon niet dood gaan. Er was maar een hoop. Er vloog nog zo'n gouden ei door de ruimte, als ze tegen elkaar botsten zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot!

De onderliggende gedachte is eenzaamheid. Saskia had eerst die droom en daarna werd ze levend in een kist begraven. Vlak nadat Rex ook diezelfde droom heeft gehad wordt ook hij levend begraven.Analyse:Personages:

Ramond Lemorne: een nette fransman, hij is scheikundeleraar, is getrouwd en heeft 2 kinderen. Hij is geobsedeerd door dingen die eigenlijk niemand in zijn hoofd haalt te doen. Hij is degene die Saskia en Rex vermoordt.Saskia: een spontane leuke meid waarvan je verder niet veel te weten komt. Ze verdwijnt meteen aan het begin van het boek.Rex: hij wordt gekweld door het niet weten wat er met Saskia gebeurd is en heeft er alles voor over het te weten te komen. Hij gaat zelfs zo ver dat hij zijn eigen leven er voor geeft. Maar weet je wat het ergste is? Het niet weten. Met twee blikjes voor de deur en tjoep, weg. Alsof iemand vond dat haar atomen maar niet meer bij elkaar moesten horen. Haar kwijt zijn is iets redelijks, maar dat niet weten niet. Dat is onverdraaglijk. Je kan daar van die gedachtenspelletjes over doen. Dan krijg ik bijvoorbeeld te horen dat ze ergens leeft, ze is heel gelukkig en zo. En dan mag ik kiezen: ze blijft zo doorleven, of ik zal alles te weten komen, in ruil voor haar dood. Dan laat ik haar doodgaan.Lieneke: de vriendin van Rex die met lege handen achterblijft. Ze weet niet goed hoe ze met Rex over Saskia moet praten. Ze is bang dat ze Rex daarmee overvalt of beledigt.Perspectief:

Auctoriaal perspectief

Je ziet het verhaal niet door één iemands ogen maar steeds verspring je van persoonTijd:

Het verhaal speelt zich af in de jaren 80. Het verhaal duurt ongeveer een jaar of 10. De hoofdstukken apart zijn chronologisch, maar sommige hoofdstukken opzich zijn helemaal een flashback.

De ruimte waar het zich afspeelt is allemaal in Frankrijk, waarom nou precies daar weet ik ook niet.Beoordeling:

Ik vond het een mooi boek alleen hij was niet meer spannend omdat ik de Nederlandse en de engelse film al had gezien. Het leuke daarvan is wel dat in de Nederlandse film en het boek Rex dood gaat en in de engelse film wordt hij gered door Lieneke.

Ook vond ik het boek makkelijk geschreven er zaten geen moeilijke woorden in.Informatie over boek en schrijver:

Tim krabbe is geboren in Amsterdam. Hij is bekend als schaker, sportjournalist, wielrenner en natuurlijk als schrijver. Als sportjournalist werkt hij mee aan de Haagse post, Vrij Nederland, de Tijd en Sport & Sportwereld. Hij begint vrij laat met zijn wielcarrière. Vanaf zijn 30ste jaar rijdt hij meer dan 350 wielwedstrijden. Als schrijver publiceerde hij de romans:

-De werkelijke moord op Kitty Duisenberg (1967)

-Flanagan (1970)

-De renner (1978)

-Het gouden ei (1984)

Ook heeft hij verhalenbundels geschreven waaronder:

-De stad in het midden (1978)

-43 wielrenverhalenHet gouden ei is waarschijnlijk het meest bekende boek van krabbe
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen