U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Reina Ten Bruggekate - Beslagen Ruiten.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=13181 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 858 woorden.

Genre:Het genre is een beetje moeilijk te vinden in het boek. Soms is het een beetje griezelig omdat er een zogenaamd spookhuis is, en er worden allemaal woorden op de ramen geschreven. Aan een andere kant is het ook weer een grappig boek, vooral aan het eind om dat de jongens dan vrienden zijn en allemaal grappen en kattenkwaad uit halen. Maar het is ook soms zielig omdat Clemens bijna dood gaat. Soms ook spannend als de twee vrienden op onderzoek uitgaan, of als ze gepakt worden. Maar ook avontuurlijk als ze met een eigengemaakt karretje Clemens bevrijden en hem naar zijn vader willen brengen.De hoofdpersoon is Bram.Bram is een heel nieuwsgierig iemand maar ook heel fantaserend, want hij denkt bij alles een misdaad. Zoals hij denkt als hij twee mannen met een koffer de bank in ziet gaan dat ze een overval plegen. Bram is ook behulpzaam want hij helpt Clemens ontsnappen. Hoe Bram er uit ziet weet ik eigenlijk niet. Er stonden wel tekeningen bij maar die waren niet echt duidelijk, en Bram werd niet beschreven.Belangrijke bijpersonen zijn:Clemens en Derk. Clemens is een aardige jongen. Maar hij bedenkt wel graag verhaaltjes waar andere instinken. Zoals hij bedacht dat hij ontvoerd was. Clemens lijdt aan spierziekte en kan daarom niet lopen Derk is een beetje een bange jongen maar hij laat het niet merken. Hij is bang om bram als vriend te verliezen omdat Bram de hele tijd bij Clemens is. Daarom is hij ook een beetje jaloers

het verhaal is een hij/zij perspectief omdat alles uit de ogen van Bram word verteld. Je weet wat Bram denkt wanneer die boos is of als hij iets denkt dan weet je dat .Het verhaal speelt zich af in een stad. Ik denk dat het een stad is in Nederland omdat ze betalen met guldens(dat word een keer in het verhaal heel duidelijk aangegeven als Derk met drie gulden betaald). Een deel van het verhaal speelt voornamelijk af in het spookhuis aan de boslaan. En een ander deel speelt zich af in het ziekenhuis verder word er alleen beschreven dat ze gaan winkelen in de supermarkt aan de hoofdstraat.Het verhaal speelt volgens mij af in de tijd 2000 en 2001 omdat ze nog wel met guldens betalen. Verder is het moeilijk om die tijd precies te weten te komen. De periode van het verhaal duurt volgens mij een 2 a 3 weken. In het boek wordt duidelijk vertelt dat het woensdag is en dan weer maandag. In het boek wordt soms ook dagen overgeslagen. dan is het donderdag en dan is het opeens zaterdagHet verhaal loopt in chronologische volgorde.

het verhaal begint dat de jongens zien dat het huis bewoont is. Dus het begint gewoon meteen met het verhaal.

Het belangrijkste probleem is dat Clemens ziek is. en omdat de jongens Clemens proberen te bevrijden hij nog zieker geworden(omdat hij in de buitenlucht is geweest).

Het boek heeft een goede afloop omdat Clemens weer beter is. De jongens zijn weer vrienden en Clemens zijn ouders zijn weer bij elkaar. Het boek heeft een gesloten einde. Omdat alle problemen zijn opgelost Clemens ouders zijn weer bij elkaar en de jongens blijven vrienden.De betekenis van de titel vind ik een beetje moeilijk te vinden. Misschien is het weel heel makkelijk en is het gewoon de condens op de ruiten waarop geschreven word.Bram en Derk gaan naar school onderweg zien ze het enge spookhuis waar blijkbaar iemand woont. Derk vind het maar niks maar Bram is nieuwsgierig, vooral als hij ziet dat er op de condens van de ramen HELP staat geschreven.

Bram heeft de beslissing genomen om aan te bellen en dan ontmoet hij de jongen Clemens die erg ziek is, maar het vreemde is dat hij zegt dat Bram hem moet helpen. Bram komt de volgende dag terug en dan krijgt hij te horen dat hij hem moet helpen te onsnappen aan zijn twee verzorgers.

De volgende dag heeft hij Derk overgehaald om Clemens te laten ontsnappen en het lukt samen duwen Derk en Bram Clemens voor in een houten karretje maar weten eigenlijk helemaal niet waarvoor, en dan zegt Clemens dat hij is ontvoerd en snel naar zijn vader moet die bij de bank werkt eindelijk zijn ze er.Maar Clemens is erg ziek geworden en zijn vader belt de ambulance. Maar opeens snapt Bram en Derk het niet meer, want de vader weet helemaal niet waar ze het overhebben als ze praten over de ontvoering. En dan blijkt dat het allemaal een grap was van Clemens. En de twee verzorgers waren de moeder en haar vriend en Clemens mocht zijn vader niet meer zien.Bram en Derk waren heel boos omdat ze er waren ingestonken.

Maar Bram zit het niet lekker dat Clemens nu in het zieken huis is en gaat op bezoek en daar merk dat Clemens heel erg ziek is. Bram voelt zich schuldig en gaat de volgende dag weer terug met Derk en dan denken ze dat Clemens dood is want ze zien zijn vader en moeder huilen en dan zien ze opeens weer Clemens lopen in de gang en gaan weer loltrappen en kattenkwaad uithalen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen