U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Marja Brouwers - De Feniks.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=8718 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 684 woorden.

De feniks:

een familiekroniekBOEKBESCHRIJVING

Marja Brouwers

De feniks: een familiekroniek

2e druk

De bezige bij

Amsterdam, 1985.Het motto is: ‘If it’s real enough what is the use of being a story?’ van Gertrude Stein, Everybody’s Autobiography. Met het gebruiken van dit motto geeft Brouwers aan dat ze de suggestie wil wekken dat het echt gebeurd is. Ze wil de lezer laten twijfelen.Het boek is opgedeeld in 14 genummerde hoofdstukken.De Feniks is een psychologische roman, je komt al lezende meer te weten over de hoofdpersonen.


INHOUD

De hoofdpersoon, een muziekstudente, heeft een relatie met Lukas Asberg. Het boek beschrijft de op en ondergang van een familiebedrijf. Het begon allemaal met de oprichting van een geïmproviseerd friettentje door de opa van Lukas: Thomas Asberg. Hij kon niet goed omgaan met de frietpan, wat resulteerde in een brand waarbij het hele huis werd verwoest.Het bedrijf werd daarna nog enkele malen verwoest doordat de vlam in de pan sloeg.De muziekstudente, die in het boek als ik-persoon voorkomt, heeft een relatie met Lukas. Lukas laat niet veel los over zijn verleden en daarom begint de hoofdpersoon te wroeten. Ze komt erachter dat Rachel, een tante van Lukas, meer weet over de geschiedenis en ze besluit om een keer met Lukas mee te gaan naar Rachels huis als Lukas en zij het gaan hebben over de erfenis. Thomas is namelijk gestorven en heeft een vaag testament achtergelaten.Na vele jaren is de familie het nog niet eens over wie de aandelen van het bedrijf en de daarbij horende schulden moet erven. Niemand in de familie wil de sores van het bedrijf, dat gedoemd is om te mislukken, op zich halen. Rachel wil graag dat Lukas het bedrijf overneemt, maar Daniël, Lukas’ vader is het daarmee niet eens.Na een tijd heeft de hoofdpersoon Rachel zover gekregen dat zij wat vertelt over de familie.Rachels vader, Thomas, is onder verdachte omstandigheden gestorven. Tenminste, dat denkt de vriendin van Lukas. Zij heeft namelijk tabletten en die schijnen voor een gezond lichaam dodelijk te zijn. Lukas’ vriendin beschuldigd Catherine op de moord van Thomas.Lukas neemt dit echter niet serieus en wil zich er niet in verdiepen.Rachel vertelt in haar passages dat ze niet veel met haar ouders praatte. Ze aanschouwde vooral haar ouders als ze aan het praten of ruziën waren. Zij heeft de aandelen plus de schulden van de fabriek op zich genomen en wil er eigenlijk vanaf, ze wil ze aan Lukas geven.Lukas en zijn vriendin gaan uit elkaar en nu hij alleen woont, gaat hij zich toch met de erfenis bemoeien.

Naarmate het verhaal vordert, verandert de verteller.Catherine vertelt over haar man, hoe zij van hem vervreemdde en hoe zij in feite uit haar lichaam trad, door in koelen bloede haar eigen man te vermoorden. Ze ging door met de medicijnen, totdat hij overleed.De geschiedenis lijkt opgehelderd, maar de hoofdpersoon komt aan het eind van het boek tot de conclusie dat wroeten in het verleden zinloos is.


VERTELPERSPECTIEF

Het verhaal wordt aan het begin van het boek verteld door een muziekstudente, de vriendin van Lukas. Het perspectief verandert dan na een tijd: Rachel vertelt hoe zij over de situatie dacht. Aan het eind van het boek lijkt het alsof Catherine aan het woord is, maar zij is overleden, dus dit kan in werkelijkheid niet. De vriendin van Lukas vult hier de gedachten van Catherine in.


HANDELING

Het thema is het verdiepen in mensen. De personen zijn afstandelijk, behalve de muziekstudente. Het lijkt alsof zij het niet belangrijk vinden wat de gedachten en gevoelens zijn van de personen om hen heen. Ze beschouwen het als een normale zaak dat men niet weet wat er in iemand omgaat, zelfs niet als het om familie gaat.Alleen de hoofdpersoon vindt het interessant wat er allemaal is gebeurd in de familie Asberg.Het thema wordt concreet gemaakt door de ruzie om de erfenis. Dan komt de ware aard van de personen boven en wordt duidelijk waar het verhaal om draait. De familie is zo gehuld in leugens en beschaamde gevoelens dat zij niet willen dat iemand iets van ze af weet.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen