U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Diane Broeckhoven - Kristalnacht.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=9428 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1323 woorden.

“Kristalnacht” (Diane Broeckhoven)Samenvatting
Het boek gaat over een doodnormale familie. Oom René heeft al jaren aids en besluit dat nu eindelijk aan zijn familie te vertellen. Hij heeft het niet eerder gekund, omdat hij zich ervoor schaamde. Zijn familie reageert er geschokt op. Ze hebben altijd gedacht: “Dit gebeurt niet bij ons”. Deze keer dus wel! Oom René is niet de hoofdpersoon van dit verhaal, maar Lara! Het verhaal wordt vanuit haar ogen beschreven, wat ze denkt, wat ze voelt, wat ze zegt. Lara weet haar grenzen te verleggen na het eerste ongeloof. Ze heeft heel veel steun aan haar beste vriendin Julie. Met zijn 2en weten ze er goed mee om te gaan! Dat kun je niet zeggen van de ouders van Lara! Vooral van vader, dat is de broer van Oom René. Ze vinden het een schande wat er is gebeurd en het liefst mag niemand dan zij het weten. Later in het boek weten ze er gelukkig mee om te gaan!

Op school hebben Julie en Lara de opdracht om een werkstuk te maken over hun held, bijvoorbeeld: Tom Cruise, Mother Theresa etc. Verder in het boek na veel dialogen tussen Lara en Julie en Lara en ouders, beslist Lara dat ze gaat schrijven over Oom René. Ze vindt hem “De held” omdat hij zo moedig is er zo open over te zijn! Oom René biedt aan om in levende lijve in de klas te komen, omdat hij het heel belangrijk vindt dat jongeren weten hoe voorzichtig ze moeten zijn met vrijen en sex. Hij zegt: het is veel beter om het te voorkomen dan te verhelpen! Het moet snel gebeuren, want René denkt dat hij niet meer zo lang zal leven. Het verhaal eindigt in de klas, René heeft zijn verhaal verteld en leerlingen hebben veel vragen gesteld. Leerlingen waren onder de indruk en hebben er veel van geleerd. Dit boek is eigenlijk een boek dat je een les probeert te leren!Verhaalanalyse:1. Titel:


Kristalnacht, De kristalnacht van dit boek is de avond dat René zijn verhaal vertelt aan zijn lievelingsnichtje: Lara!

>>> De Kristallnacht is eigenlijk een begrip in de geschiedenis! Deze vond plaats in de nacht van 9 November 1938. Tijdens deze Kristallnacht werden door heel Duitsland synagoges in brand gestoken en ruiten van Joodse winkels ingegooid. Na deze nacht voelden veel Joden zich niet meer veilig en ontvluchtten Duitsland.

Overeenkomst tussen de geschiedenis en de titel van dit boek: “ een gebeurtenis die het leven van de bewuste persoon/personen totaal verandert.2. Soort verhaal:

Genre: dramatisch verhaal.

Het is eigenlijk een jeugdboek en een literair boek! Het is redelijk makkelijk geschreven, maar ook komen er veel kenmerken in voor die lijken op een literair Z.o.Z.

boek! Namelijk de nadruk op gevoelens en gedachten. Er zaten geen flashbacks of chronologische onjuistheden in.3. Gebeurtenissen:

Probleem en hoofdlijn: het probleem van de hoofdpersoon is natuurlijk dat Oom René aids heeft. Ze had het nooit verwacht, maar al gauw weet Lara gelukkig hoe ze ermee moet omgaan.

De 6 hoofdlijnen:

1. Leuk gelukkig gezinnetje lekker bij elkaar vlak voor kerst.

2. Het merken dat er iets aan de hans is met René

3. René vertelt aan Lara dat hij aids heeft

4. René vertelt aan rest familie

5. Lara met haar werkstuk bezig! Wie is haar held?

6. Lara kiest Oom René als held, Oom René gaat mee naar school om te praten over aids. Hier eindigt het verhaal!

Het begin van het verhaal: een normaal gezin vlak voor kerst, er gebeurd maar weinig, alles is nog rozengeur en maneschijn!

Het einde van het verhaal: Oom René heeft zijn verhaal verteld in de klas, vragen beantwoord, leerlingen veel geleerd. Daar eindigt het verhaal.

Is het een spannend verhaal? Het valt eigenlijk wel mee! Er zijn wel spannende stukken, maar over het algemeen is het niet spannend.

De enige spanning die er is wordt natuurlijk veroorzaakt door de ziekte van Oom René!4. Personen:

De personen die erin voorkomen: Lara (hoofdpersoon), Julie (beste vriendin van Lara), Moeder van Julie en moeder (Saskia) van Lara, Vriend van Julies moeder (bijnaam: Sint Bernard omdat zijn naam bernard is) Vader van Lara. Oom René (aids-patiënt). Niels (ex-vriend van Lara) Aram (broer van Lara) en de Oma van lara (moeder van René)

De belangrijkste hoofdpersonen: Lara, René

Round characters: Julie, Oma, Aram

Flat characters: de vaders en moeders, sint bernard, Niels, en degene die ik zelfs vergeten heb.

Beschrijving van Lara: dromerig, (blz. 65) Ze laat zich meevoeren naar verre mysterieuze, ijsblauwe gebieden. Zo stelt ze doodgaan een beetje voor, van de ene wereld in de andere komen, begeleid door prachtige muziek, glijdend over lichte broze ijslagen.>>> Ze is een luidruchtige meid, houd van spreken, weet wat ze zegt, maar kan ook dichtslaan, niks meer zeggen en een verlegen typ. Een jonge meid.

Beschrijving van René: een man die heel veel over heeft voor anderen. Hij is homofiel, degene met het opgelopen aids-virus. Zijn enige grote doel is mensen waarschuwen voor aids en hij wil de taboes doorbreken. Hij wil zo lang het nog kan een gelukkig leven leiden. Hij heeft niks meer te verliezen, zegt hij. Hij heeft waarschijnlijk gelijk, hij is 43 jaar. Hij heeft de meeste invloed op het hele gezin! Iedereen houdt van hem!5. Tijd:

Het verhaal speelt zich af rond Kerst. Van begin tot eind van het verhaal verlopen er 15 dagen. Het verhaal is niet chronologisch verteld en bevat ook geen terugblikken! Het verhaal bevat alleen voorruitverwijzingen, want er zijn geen flashbacks! Er zijn sprongen in de tijd! Als er tijdens een hoofdstuk 2 regels wit zijn, dan komt er een totaal nieuw stuk >>> Meestal 2 uur verder! Het boek lijkt op een dagboek, want er word opgeschreven wat er per dag gebeurd!6. Vertelwijze:

Je beleeft het verhaal door de ogen van Lara! Het is een ik-verhaal omdat je leest wat Lara denkt, voelt, wat ze doet, wat ze zegt etc.

Ik weet helaas niet wat de laatste 2 begrippen betekenen!7. Ruimte:

Het verhaal speelt zich af bij Lara thuis, op school, bij Julie thuis, bij René thuis, bij Oma thuis, in het dichtstbijzijnde uitgaansleven, in Amsterdam bij het Anne-Frank huis!

De sfeer is echt fijn bij Julie thuis en in het uitgaansleven natuurlijk, de sfeer is niet zo heel gezellig bij de rest van de bovengenoemde onderdelen.8. Thema:

Aids, want het hele boek gaat erover, Het boek wil je hierover veel leren, tenminste dat komt zo over bij mij!9. Bedoeling/boodschap:

De schrijver heeft absoluut een bedoeling in het verhaal! Zij wil iedereen (vooral jongeren) waarschuwen op de gevaren op het krijgen van aids. Je kunt het beter voorkomen dan verhelpen! Het verhaal heeft mij zeker aan het denken gezet!! Ik weet hoe voorzichtig je moet zijn als het gaat om Sex, maar nu ben ik nog voorzichtiger! Ik weet nu ook dat aids overal voor kan komen!10. Taal:

De tekst was eigenlijk vrij makkelijk, het was ook een “ C ” boek! Het was makkelijk te lezen, want het waren relatief korte zinnen! Het verhaal zit vol met dialogen! Beschrijvingen wat minder.Mening:

Ik vond het een mooi boek, ik heb er nog meer van geleerd dan bij mijn vorige boek (Lief dagboek). In het begin was het redelijk saai, later werd het pas een echt verhaal! Ik denk er nog steeds redelijk vaak over na, aids is zo gevaarlijk en kan eigenlijk zo makkelijk voorkomen worden.Informatie over de schrijfster:

Diane Broeckhoven werd geboren in Antwerpen op 4 Maart 1946. Ze studeerde Nederlandse literatuur en voordrachtkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en belande kort daarna in de journalistiek.

Ze begon bij “De Standaard”, kwam in de tijdschriftenwereld terecht en maakte in 1970 de oversteek naar Nederland. Vanaf die tijd werkt ze freelance voor Nederlandse en Belgische tijdschriften (o.a. Onkruid en Libelle)

In 1981 verscheen haar eerste kinderboek “Dagboekje van Matthijs, bestemd voor kleuters. In haar latere werk – nu veertien boeken in totaal – richtte ze zich op lagere schoolkinderen en uiteindelijk op jong volwassenen.

Ze won verschillende Literatuurprijzen, waaronder tweemaal de Boekenleeuw, vergelijkbaar met de Nederlandse Gouden Griffel.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen