Boekverslag : Jan De Zanger - Desnoods Met Geweld
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1025 woorden.

Uitgeverij

Leopold Den Haag



Plaats van de uitgave

Den Haag



Jaar van uitgave

1986



Het verhaal



Sara, een inwijkelinge en Lex vriendin, komt op een dag gehavend de school binnen.Ze is in elkaar geslagen door de White-power bende.Een racistische bende die pleit voor een school met enkel blanke kinderen. Lex en Sandra gaan op onderzoek. Als dan een Oktay, een Indische jongen, in elkaar gelagen wordt escaleert het conflict. Racistische slagans worden op de schoolmuren gespoten. Het gaat steeds minder goed tussen Lex en Sandra. Ze krijgen ruzie omdat Sandra Lex niet meer wil zien omdat hij blank is. Ze scheert elke blanke over dezelfde kam. Lex krijgt een lekke band en gaat mee met Ann om die te plakken. Zo leert hij Ann's zus Inez kennen. Samen met Inez gaat hij op onderzoek uit. Hij schaduwt een hele vakantie lang enkele verdachte klasgenoten. Hij ontdekt dat ze een teken vormen met de vingers als ze alkaar in de schoolgang passeren. Zo kan hij een lijst opstellen met een heleboel verdachten. Er zitten zelfs leraars in het spel. Na een heleboel achtervolgingen en onderzoeken, komt hij te weten dat ze een aanval plannen. Samen met Inez volgt hij de White-power bende. Het komt zelfs tot een gevecht uitgelokt door de benadeelden waarin Lex gewond raakt. Maar na politie tussenkomst loopt alles nog goed af.



Het verhaal wijst zichzelf uit. Je hebt er geen extra info voor nodig.



Thematiek

Racisme, liefde, liefdesverdriet, jaloezie, geweld tegen vreemden, vandalisme.



Racisme:-vandalisme: de schoolmuren werden bekladt met racistische slogans.



-Men valt s'nachts zelfs vreemden aan op straat: geweld tegen vreemden.



-Liefde tussen Lex en Sandra. Maar later wil Sandra niets mee van Lex weten.omdat hij blank is, ze wordt eigenlijk zelf racistisch.



-liefdesverdriet van Lex omdat Sandra hem niet meer zien wil.

-Jaloezie van Ann op Sandra en later op Inez omdat zij zelf een boontje op Lex heeft laten vallen.



Desnoods met geweld: De White Power bende wil kost wat kost de vreemdelingen buiten. Ze zal er desnoods geweld voor aanwenden zoals tegen Oktay en Sandra. Maar ook aande andere kant, de kleurlingen, wil men geweld gebruiken zoals op het einde van het verhaalblijkt bij de arrestatie van de White Power bende.



Vertelstandpunt

Auctorieel vertelstandpunt. Maar de verteller blijft objectief. Hij beschrijft enkel, geeft geen commentaar of eigen visie over het gebeuren. Zo krijg je tocht het gevoel in het personange zelf te zitten en alles met de personages mee te beleven. Je krijgt niet het gevoel alwetend boven het verhaal uit te zitten.



Structuur

Het verhaal bestaat uit 16 hoofdstukken. Elk zonder titel maar met een geschreven nummer.



1/ Sandra wordt in elkaar geslagen.



2/ Kennismaking met Sandra en Lex



3/ Schoolgebeurtenissen



4/ Verliefdheid tussen Sandra en Lex



5/ Bedreigingen van White Power aan Lex' adres omdat hij met Sandra omgaat



6/ Discussie over racisme in de klas



7/ Verdenkingen in verband met White Power



8/ Lex bij Ann en Inez thuis



9/ Lex en Inez samen op onderzoek



10/ Sandra moet Lex niet meer



11/ Lex stelt verdachtenlijst op



12/ Lex wil met bewijzen naar de politie



13/ White Power op heterdaad betrapt



14/ Achtervolging van White Power en gevecht



15/ Lex in het ziekenhuis



16/ Bezoek in het ziekenhuis



De auteur brengt tussen de alinea's witregels aan.



-Het verhaal is chronologisch verteld maar er komen regelmatig flash-backs in voor. VB.: Wanneer een personage terugdenkt aan iets dat zich vooraf heeft afgespeeld of aan een ander personage.



- De verteltijd is veel korter dan de vertelde tijd. Zo komt er op een bepaald moment de paasvakantie in het verhaal. Tijdens deze periode gebeurt er niets bijzonders. De auteur schrijft dat dan ook in enkele regels. Dit om te vermijden dat het verhaal saai en langdradig wordt. Door periodes waarin er niets bijzonder gebeurt over te slaan, blijft het boek spannend en boeiend om te lezen.



De auteur geeft de juiste hoeveelheid nodige informatie. Hij vertelt het zoals het gebeurt, geen ellenlange omgevingsbeschrijvingenmaar juist genoeg info om je een goed beeld te vormen van die omgeving. Terwijk hij het verhaal schrijft laat hij het foofdpersonage rgelmatig terugdenken aaan wat er zich vooraf heeft afgespeeld. Dit ontaard dan in een flash-back. Personages worden enkel beschreven door wat een ander personage over dat personage denkt, voelt of ziet. Zo krijg je het gevoel in het hoofdpersonage zelf te zitten en alles vanuit het hoofdpersonage mee te maken. Toch blijft het vertelstandpunt auctorieel.



Stijlrichting

Lange gesprekken tussen personen, onderbroken door informatie zoals:'ze zweeg even…' 'Een poosje later…'. Soms ook gewone tekst geschreven alsof iemand verslag uitbrengt van het gebeurde. Vaak wordt dit gebruikt in flash-backs. De dialogen zelf brengen verslag uit over iets wat een personage korte tijd geleden meemaakte of op dit moment beleelft. De auteur beschrijft wat het hoofdpersonage denkt of voelt maar op een onpersoonlijke manier. Je bekijkt het verhaal van boven af maar krijgt toch het gevoel er middenin te zitten.



Achterflaptekst

Deze roman is het lezen zeker waard. Niet alleen is het een spannend boek met heel wat avontuur, het legt ook duidelijk de problematiek van het racisme bloot. Via het avontuur van Lex maak je kennis met de andere kant van het racisme. In ons dagelijkse leven maken zien we slechts de feiten rond racisme, datgene wat in het nieuws verteld wordt. Nu krijg je een duidelijk beeld wat racisme betekent voor zij die gediscrimineerd worden. De vlotte schrijfstijl maakt het tot een boek dat je in één trek uitleest. Het doet je nadenken over dergelijke problematiek en je krijgt wat meer respect voor volkeren met vreemde culturen. Kortom een boek dat met plezier gelezen wordt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen