U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Walter Van Den Broeck - De Veilingmeester.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=15934 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1573 woorden.

De VeilingmeesterPrimaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: Walter van den Broeck

Titel: De Veilingmeester

Motto: 'Alles is gelogen. Zelfs dat. En dan nog door een ander. Denk ik.'

Verschenen in: 2007

Uitgever: De bezige Bij, Amsterdam

Verwachtingen vooraf: Weinig, want niet echt bekend met de (Vlaamse) schrijver. Het lijkt een vrij serieus, 'zwaar' boek, waar je niet zonder moeite doorheen komt.Samenvatting van de inhoud:

Bo van Dorselaer (vernoemd naar Koning Boudewijn van België), opgegroeid binnen een moeilijk gezin met een psychisch labiele moeder, komt bij toeval in aanraking met veilingmeester Van Orshaeghen. Die dag verandert zijn leven en lijkt het geluk hem toe te gaan lachen. Bo komt in dienst van het veilinghuis, trouwt met de dochter (Vera) van de veilingmeester en hij neemt het veilinghuis van Van Orshaeghen zelfs over wanneer deze komt te overlijden. Bij het inventariseren van een bijzondere inboedel in opdracht van de mooie Gina Montagu (met wie hij bij een eerste kennismaking één nacht het bed deelt) vindt Bo in een verborgen nis van een kast 276 exemplaren van hetzelfde boek: ‘De Troonopvolgster’ van ene Walda van den Brogel. Dit boek blijkt onleesbaar. Er is geen touw aan vast te knopen. In het colofon van ieder exemplaar staat steeds een andere naam met een uniek woord. Het lijkt een geheimzinnige code die Bo wil ontraadselen. Hiervoor moet hij de 24 resterende exemplaren van de totale oplage van het boek bemachtigen. Tijdens deze zoektocht blijkt Bo een mysterieuze concurrent te hebben die de prijs van het boek tot enorme hoogten laat stijgen. Bo raakt volledig in de ban van het boek en zet er zijn huwelijk (hij is nooit thuis, geeft al het geld uit en Vera wordt maar niet zwanger), het veilinghuis en zelfs het landsbelang voor op het spel. Toch nog onverwacht blijkt in de titel van het mysterieuze boek – De Troonopvolgster – de clou van het verhaal te schuilen. Gina Montagu is de geheime, onwettige dochter van Koning Albert van België! In een brief vertelt de inmiddels ernstig zieke Gina aan Bo dat er uit hun samenzijn die ene nacht een dochtertje (toepasselijk Princess genaamd) is geboren, waarmee Bo en Vera uiteindelijk hun zo gewenste kindje krijgen.Titelverklaring:

De Veilingmeester verwijst naar Bo van Dorselaer, de hoofdpersoon van het boek. Aan diens werk als veilingmeester is het hele verhaal opgehangen.Opbouw:

Het boek bestaat uit 38 hoofdstukken met in cursief een voor- en nawoord van hoofdpersoon Bo van Dorselaer aan de daadwerkelijke schrijver van het boek, Walter van den Broeck.Taalgebruik:

De Veilingmeester is ondanks het zeer complexe verhaal lekker leesbaar. Dit komt door de vlotte, makkelijk te begrijpen schrijfstijl van Walter van den Broeck. Hij heeft humor, gebruikt geen voor ons onbekende Belgische uitdrukkingen en weet je direct mee te slepen in het wel en wee van Bo van Dorselaer.Tijd:

De Veilingmeester speelt zich af in het heden. Verteller Bo van Dorselaer neemt je als lezer mee door een periode van zijn leven (naar schatting zo’n vijf tot acht jaar.) Het verhaal wordt chronologisch verteld waarbij Bo af en toe terugblikt op zijn jeugd- en studentjaren. Cruciaal voor het verhaal is een brief van een aantal pagina’s, geschreven door Gina, moeder van de troonopvolgster, die in zijn geheel in het boek staat en de clou van het boek vormt.

Het boek heeft in totaal 367 bladzijden. De eerste 250 pagina’s lezen vlot door en weten echt te boeien, maar tegen het einde van het boek wordt het verhaal complexer, en leest het een stuk langzamer en moeizamer.Plaats en ruimte:

Het boek speelt zich hoofdzakelijk af in het veilinghuis en de bijbehorende woonruimte, maar ook op veilingen en in kroegen tijdens de afspraken met zijn voormalig studiegenoten Victor en Annelies.Spanning:

De spanningsopbouw van De Veilingmeester is geweldig. Letterlijk vanaf de eerste bladzijde vraag je je als lezer af wat er aan de hand is en waar alles toe zal leiden. Het boek zit vol onverwachte wendingen waardoor je voortdurend geboeid blijft. Vanaf ongeveer pagina 250 komt het boek in een soort stroomversnelling terecht. Er gebeurt dan zoveel en de wendingen zijn soms dusdanig complex, dat je echt met zeer veel aandacht moet lezen om alle briljante constructies die van den Broeck bedacht heeft op te pikken.Vertelperspectief:

Het hele verhaal van De Veilingmeester wordt verteld vanuit het perspectief van Bo van Dorselaer. De lezer weet nooit meer dan Bo. Het voor- en nawoord zijn zoals gezegd brieven van Bo aan Walter van den Broeck, waarin hij de schrijver vraagt om zijn verhaal ‘in het licht te stellen’.Personages:

Bo van Dorselaer is de hoofdpersoon in De Veilingmeester. We leren hem goed kennen met al zijn zwaktes en onzekerheden, die in zijn jeugd ontstaan zijn, voornamelijk door het verstikkende gedrag van zijn moeder. Bo houdt veel van zijn Vera maar gaat desondanks toch vreemd met de onweerstaanbare Gina. Gedurende het verhaal voel je als lezer de strijd die Bo voert om weerstand te bieden tegen zijn verslaving: het tegen astronomische bedragen ‘moeten’ kopen van alle exemplaren van ‘De Troonopvolgster’.Alle andere karakters staan ten dienste van het personage Bo van Dorselaer en zijn dus ook in veel mindere mate uitgewerkt.Vera

Dochter van veilingmeester van Orsaeghen. Zij krijgt al snel in het boek een heftige relatie met Bo. Tussen de vele pogingen door om alle exemplaren van ‘De Troonopvolgster’ te pakken te krijgen speelt Vera’s diepgekoesterde kinderwens in het boek een steeds terugkerende rol. Het wil maar niet lukken om zwanger te worden en Vera raakt er steeds meer van overtuigd dat dit aan haar ligt.Veilingmeester van Orsaeghen en zijn vrouw Inge

Van Orsaeghen wordt neergezet als briljant veilingmeester en als vaderfiguur voor Bo. Ook Inge ontfermt zich met liefde over Bo. We nemen een kijkje in hun leven omdat Bo al snel bij hen intrekt maar verder zijn het duidelijk achtergrondfiguren in het verhaal.Vader en moeder van Dorselaer

Moeder van Dorselaer is een extreem moeilijke dame die echtgenoot en zoon volledig onderdrukt. Vader is als postbode en goedhartige sul in de ogen van vrouwlief volledig mislukt en moet van haar elke mogelijke cursus volgen om zo nog enigszins iets voor te stellen. Wanneer Bo voor het veilinghuis gaat werken is er nauwelijks contact met zijn ouders, maar als zijn moeder overlijdt komen er weer herinneringen terug.Victor en Annelies

Beide zijn oud-studiegenoten van Bo op de universiteit. Het zijn vrijgevochten hippies vol onduidelijke idealen. Annelies heeft bij iedere ontmoeting een nieuw wild kapsel en beide lijken alle tijd van de wereld te hebben om Bo te helpen in zijn zoektocht naar exemplaren van ‘De Troonopvolgster.’Gina Montagu

Een bloedmooie schone waar Bo één nacht het bed mee deelt en die naar later blijkt de onwettige dochter van Koning Albert is. Ze woont in Amerika waar ze opgegroeid is bij haar oom. Haar rol in het boek is klein, maar de impact van haar daden groot.De Stroman

Een geheimzinnig figuur wat steeds opduikt wanneer er exemplaren van ‘De Troonopvolgster’ te koop zijn.Thema en motieven:

De Veilingmeester is een briljant geconstrueerd boek (hier staat Walter van den Broeck dan ook om bekend) wat je eigenlijk op twee manieren kunt lezen. Op de eerste plaats als literaire werk, waarin passie en wraak centraal staan. De passie van Bo voor zijn boek, de passie tussen Vera en Bo maar ook die tussen Gina en Bo. Veel wraak ook: het hele schrijven van De Troonopvolgster is de zoete wraak van de moeder van Gina op het Belgische koningshuis. Het boek gaat over zoeken (middels de rode lijn van de zoektocht naar De Troonopvolgster) en vinden (het grote geheim komt uit, zowel De Troonopvolgster wordt ontmaskerd als ook het buitenechtelijke kind van Bo) en vervolgens niet gevonden willen worden, omdat al deze ontdekkingen voor veel problemen en onzekerheden zorgen.

Naast dit hele literaire verhaal is De Veilingmeester ook te lezen als een verborgen geschiedenis over het Belgische koningshuis, waarin van den Broeck als geen ander met feiten en verzinsels jongleert. Het verhaal zit vol – soms onderhuidse en soms uitdrukkelijke – verwijzingen naar het Belgische koningshuis. Gaat het boek eigenlijk over de onwettige dochter van koning Albert, over de onverklaarbare donaties van het koningshuis en over het uiteenvallen van het koningshuis van België? Niemand zal het ooit echt weten en wij Nederlanders zeker niet, omdat we nu eenmaal minder ingewijd zijn in de koninklijke sores van onze zuiderburen.Genre:

De Veilingmeester is een literaire roman met een hoog triller gehalte, omdat je je als lezer steeds afvraagt wat er aan de hand is en wat er gaat gebeuren.Eigen literaire recensie:

Het lezen van De Veilingmeester is gedurende de eerste 250 pagina’s een boeiende maar ontspannen bezigheid. Het boek leest lekker weg, maakt je nieuwsgierig en je legt het daarom moeilijk weg. Helemaal goed dus! Maar dan….

Het fictieve verhaal van Bo van Dorselaer en de (mogelijke?) verstopte feiten over de koningshuisperikelen maken de laatste 120 pagina’s tot een hele opgave. Er gebeurt zoveel, dat je alle zeilen bij moet zetten om tenminste toch het grootste deel te kunnen volgen. Als lezer raak je verstrikt in feiten en verzinsels, en je weet niet meer wat waar en niet waar is. Het motto waar het boek mee opent luidt: ‘Alles is gelogen. Zelfs dat. En dan nog door een ander. Denk ik.’ Dit is een onduidelijke maar juist daarom misschien beste samenvatting van De Veilingmeester. Het boek mondt uit in een taalspel vol dubbele bodems. Deze bodems vergeten en ‘gewoon’ het spannende avontuur van Bo van Dorselaer volgen is het beste bij het lezen van dit boek. Walter van den Broeck zal er niet blij van worden, maar het komt je leesplezier zeker ten goede.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen