U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Walter Van Den Broeck - De Beiaard En De Dove Man.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=15885 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1132 woorden.

Primaire gegevens van het gelezen werk:

Auteur: Walter van den Broeck

Titel: De Beiaard en de dove man

Motto: ’Un immense fleuve d’oubli nous entraines vers un gouffre sans nom…’ –Ernest Renan (vertaald: Een ontzaglijke rivier van vergetelheid sleurt ons mee naar een naamloze draaikolk)

Verschenen in: 2004

Uitgever: De Bezige Bij

Verwachtingen vooraf: Ik wist niet wat ik van dit boek moest verwachten.Samenvatting van de inhoud:

“Walter gaat de dag voor Kerstmis met zijn vader naar zijn stamcafé De Beiaard op de grote markt in Turnhout. Chico, een vriend van Walter, zou hen daar ontmoeten om de vader van Walter aan en gehoorapparaat te helpen.” Deze twee zinnen zijn het verhaal in een notendop. Het complete verhaal wordt met de nodige flashbacks verteld.Walter en zijn vrouw Eliane gaan met de ouders van Walter (vader Robert en moeder die niet bij naam wordt genoemd) naar Turnhout. Eliane gaat met Walter’s moeder kerstinkopen doen en Walter en zijn vader wachten intussen op de twee in café De Beiaard. Het karakter Walter is duidelijk gebaseerd op de schrijver, niet alleen de naam komt overeen, ook deze Walter is schrijver. En de hoofdpersoon heeft dezelfde boeken geschreven als Walter van den Broeck. We mogen dus concluderen dat schrijver en hoofdpersoon dezelfde zijn. In het hele boek komt de moeizame verhouding van Walter met zijn vader naar voren. Vooral de doofheid van zijn vader irriteert Walter mateloos. Gaandeweg het verhaal komen we er achter dat hij en zijn vader in de Beiaard op Chico zitten te wachten omdat deze hem aan een gehoorapparaat gaat helpen. Chico werkt namelijk in het ziekenhuis van Tilburg (in Nederland dus). Chico is echter te laat. Op het eind van het verhaal komt Walter erachter waarom Chico niet komt opdagen: hij is verongelukt. Door deze verhaallijn loopt een verhaallijn waarin Walter voornamelijk in cafés zit. Hier komt hij Chico vaak tegen. Ook het gezinsleven komt aan bod. Zijn jongste zoon wil voor zijn verjaardag graag een zakhorloge hebben. De avond waarop hij deze krijgt wordt uitgebreid beschreven in het boek. Tegelijkertijd voelt Walter zich niet lekker. Tegen het einde van het boek krijg je als lezer de indruk dat er iets mis is met de schrijver. Het boek eindigt met een telefoongesprek tussen Walter en zijn dove vader.Titelverklaring:

De Beiaard is het café waar het boek zich voor een groot gedeelte afspeelt. De dove man slaat op de vader van Walter.Opbouw:

Het boek bestaat uit drie delen, die heten deel 1 t/m 3. In de delen lopen de verschillende verhaallijnen door elkaar heen. Heden en verleden lopen kriskras door elkaar.Taalgebruik:

Het taalgebruik in dit boek is moeilijk in een term te vatten. Het gaat in dit boek om mooie zinnen. Het verhaal op zich is niet zo sterk, maar de manier waarop het opgeschreven is (dan weer cynisch, dan weer oprecht en dan weer humoristisch) maakt het boek bijzonder.Tijd:

In welke tijd speelt het boek zich af? Het boek speelt zich af in 1980. Dit wordt in de eerste regel van het boek al verteld. Ook zijn er vele flashbacks, deze gaan soms maar een paar dagen terug en soms ook vele jaren.Eigenlijk verstrijken er in het boek maar een paar uur. Het moment dat Walter en zijn vader het café binnengaan en het moment dat ze weer naar buiten komen tijd verstrijkt.Wat is de verteltijd? Het boek telt 206 bladzijden en ik had het in twee avonden uit.Plaats en ruimte:

Het boek speelt zich af in Café De Beiaard op de markt in Turnhout. Ook veel flashbacks spelen zich af in dit café. Walter komt er vaak.Spanning:

Er zijn twee in het boek twee dingen ‘spannend’ voor de lezer: waarom wachten Walter en zijn vader op Chico? En waarom komt Chico niet? Dit komen we pas op het eind van het boek te weten.Vertelperspectief:

Het boek wordt door de ogen van de hoofdpersoon verteld. Dit is te zien door het ‘ik’-gebruik.Personages:

Walter (round character): Succesvol schrijver. Walter komt graag in cafés. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Ondanks dit gezinsleven komt hij toch vaak over als een eenzame man. Als hij naar cafés gaat zit hij vaak alleen aan de bar. De doofheid van zijn vader maakt hem gek. Vooral omdat hij nog steeds het gevoel heeft dat zijn vader hem niet serieus neemt.Robert (round character): De vader van Walter. Nergens in het boek wordt duidelijk waarom Walter zo’n haat-liefdeverhouding met hem heeft. Hij is eigenwijs en vindt zichzelf niet doof.Eliane (flat character): Vrouw van Walter. Komt in het verhaal verder niet veel voor.Chico (flat character): DJ en kroegvriend van Walter. Heeft vele baantjes en wordt gezien als ladykiller. Komt altijd het café binnen met de kreet: Looking good, man. Chico is van Mexicaanse afkomst. Komt om het leven bij een auto-ongeluk. In het boek valt op dat iedereen na een avond in het café gewoon in de auto stapt.Henk en Pim (flat characters): Eigenaren van de Beiaard. Echtpaar (Pim is een vrouw). Komen eigenlijk uit Nederland, maar voelen zich Vlaams. Ik heb het even opgezocht, maar dit echtpaar is echt eigenaar van dit café. In 1987 overleed Henk. Pim zit inmiddels voor de Vlaamse liberale partij VLD in de Turnhoutse gemeenteraad.Liesje (flat character): Serveerster in de Beiaard.De drie gratiën (flat characters): Drie welgestelde oude mannen die altijd in het café zitten.De meisjes van het heilige graf (flat characters): Jonge meisjes die na school in het cafe het einde van hun tentamens vieren in de Beiaard op het moment dat Walter en zijn vader er ook zitten.Thema en motieven:

Het belangrijkste thema is duidelijk de relatie tussen een vader en zijn zoon. Ook al is de zoon een succesvol schrijver, hij heeft nog steeds het gevoel dat hij zich tegenover zijn vader moet bewijzen. Dit thema is terug te voeren naar de motieven liefde en de dood. Want daar heeft de haat-liefdeverhouding van Walter met zijn vader uiteindelijk mee te maken.Genre:

Het genre is een roman.Eigen literaire recensie:

Walter van den Broeck is een grote naam in België. Voor De Beiaard en de dove man heeft hij het legendarische kunstaars café De Beiaard in Turnhout als belangrijkste locatie gekozen. Walter wil zijn vader Robert eindelijk eens de waarheid vertellen. Walter ergert zich heel erg aan zijn vader, maar omdat deze gedeeltelijk doof is heeft hij het idee dat hij hem nooit kan zeggen wat hij van hem vindt. De oplossing hiervoor moet een dag voor Kerst komen van ene Chico. In De Beiaard zitten de twee te wachten op de komst van deze mysterieuze Chico. De Beiaard en de dove man is een verhaal over dronken mensen in cafés, over levens die anders lopen dan je gehoopt had en vooral over een haat-liefdeverhouding tussen een vader en een zoon. Walter van den Broeck weet over dit gegeven een sterk boek te schrijven met een sterk autobiografisch karakter.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen