U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : G.a. Bredero - De Klucht Van De Meulenaer.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=9380 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 975 woorden.

Titel: De Klucht van de Meulenaer

Schrijver: G.A. Bredero

Samenvatting


Trijn Jans, een vrouw uit te stad, zoekt een slaapplaats omdat de stadspoort gesloten is. Ze wil echter niet in een vieze herberg vol gespuis slapen dus ze besluit bij een huis aan te bellen. De molenaar Piet doet open en samen met zijn vrouw Aeltje besluit hij dat Trijntje mag overnachten. Als Aeltje dan even weggaat voor wat huishoudelijke klusjes maakt Piet een afspraakje met Trijntje om die avond, als zijn vrouw Aeltje al op bed ligt, een potje te gaan rollebollen bij de molen. Als Piet die avond naar de molen vertrekt besluit Trijntje alles aan Aeltje te vertellen. Hierop besluiten ze de kleding van elkaar aan te trekken. Zo gaat dus Trijntje in de kleding van Aeltje op bed liggen en Aeltje in de kleding van Trijntje naar de molen. Piet gaat bij de molen naar bed met zijn eigen vrouw terwijl hij dat niet door heeft. Als hij klaar is komt hij de knecht Joost tegen en vertelt zijn verhaal over de stoeipartij. Daardoor wordt Joost zo lekker gemaakt dat hij het niet meer kan houden. Piet geeft hem daarom toestemming om ook te gaan rollebollen met Trijntje (= Aeltje) Dan klinkt er van binnen allemaal geschreeuw van Aeltje over hoe erg haar man wel niet is. Piet stuurt Joost onmiddellijk weg en heeft zijn lesje geleerd: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet.’Motivatie

Ik wilde eigenlijk eerst het boek: “de klucht van de koe” lezen, maar die was niet meer in de bieb, dus koos ik deze maar. Van dezelfde schrijver, dus leek me het wel een goed boekje. Verder moest ik een boekje uit de 16e,17e of 18e eeuw kiezen, vandaar dit boekje.

Eigenlijk verwachtte ik helemaal niks, omdat ik totaal geen idee had waar het boekje over zou moeten gaan, alleen dat er een molenaar in voor kwam.Persoonlijke reactie

Ik vond het een ontzettend grappig boekje. Wel met veel grof taalgebruik, maar alles was in rijm gezet en het was een grappig verhaal. Erg kort, maar er zat wel een boodschap achter. Wel heel apart zoals dat vroeger ging als het gaat over vreemd gaan, want de vrouw van slimme piet, de molenaar, wist best dat haar man vreemd ging en naar bordelen ging.Verdiepingsopdracht

Ik heb in het boekje geen relatie met politieke achtergronden kunnen vinden maar wel met de sociaal-economische achtergronden in die tijd. Er wordt een verband gelegd met de stedelijke gedragscode uit die tijd. In de steden keek men erg minachtend naar de asociale boeren. Bredero schetst het gedrag van de plattelandsbewoners in het personage Piet. Hij pleegt vaak overspel en zijn gedrag is erg onbeschoft. Het personage Trijntje die uit de stad komt is daarentegen heel trouw aan haar man en pleegt uiteraard geen overspel. Ook voelt ze zich te goed om in een goedkope herberg buiten de stadspoort te slapen.

Uit de tekst kwamen ook relaties naar voren met de culturele achtergronden uit die periode. Onder andere kwam de relatie met het stoïcisme naar voren. In het stoïcisme staat een leven zonder gewetensdrang, vol geestelijke vrijheid voorop. Dit vind je terug in de levensstijl van Piet. Ook kwam de utile en dulci oftewel de lering en vermaak goed naar voren in deze tekst. Je leert dat je geen overspel mag plegen en door de humor is het ook vermakend. Het leren van verhalen werd in die tijd dan ook gezien als de maatschappelijke taak van de schrijver.

Het is niet moeilijk de relatie van dit boekje met de literaire stromingen en genres te vinden. Het antwoord is namelijk terug te vinden in de titel ervan, ‘De klucht van de Meulenaer’, het behoort dus tot de kluchten. Meestal waren de kluchten en komedies oorspronkelijk toneelspelen en dat is ook het geval bij dit boekje. Verder worden de meeste personages gespeeld door mensen uit de lagere klassen van de bevolking, en is de taal meer spreektaal. Deze personages laten zich leiden door de primaire levensdriften wat leidt tot grappige situaties. Dit boek eindigde ook met een happy end, Piet heeft geleerd van zijn fouten en blijft voortaan trouw aan Aeltje.

De functie voor het oorspronkelijke publiek wat naar deze klucht kwam kijken is vooral vermaak. Maar er zit ook een diepere boodschap in en dat is het duidelijk maken van de slechte kanten van overspel. Voor de bevolking uit de stad was dit ook een bevestiging van het onbeschofte gedrag van de plattelandsbewoners. Kluchten werden dan ook vaak bekeken door de stedelijke bevolking ter bevestiging van hun gedragsstandaard.Evaluatie

Mijn eerste persoonlijke reactie is na het maken van de verdiepingsopdracht niet veranderd. Ik vind het nog steeds een grappig boekje en ik vond het leuk om te lezen. Het onbeschofte gedrag van de plattelandsbewoners is nog een keer naar voren gekomen in de verdiepingsopdracht, de verdiepingsopdracht versterkt dus mijn persoonlijke reactie. Ik begrijp nu nog steeds niet waarom de vrouw van piet het maar goed vindt dat piet zomaar vreemd gaat. Mijn eindoordeel is dus hetzelfde gebleven na de verdiepingsopdracht.

Ik ben tevreden over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht, omdat het allemaal wel redelijk ging. Ik kon overal wel op antwoorden, alleen de relatie met de politieke achtergronden niet, maar ik geloof dat die er ook niet zijn.

Het lezen van de tekst viel me mee, omdat naast de oud Nederlandse taal ook de ‘vertaling’ stond in het gewoon Nederlands. Ik vond het uitwerken van de verdiepingsopdracht wel een beetje lastig, omdat ik veel moest opzoeken in het informatieboek, maar ik kreeg op alles wel antwoord, dus viel het eigenlijk wel mee.

Ik had nog niet alle nodige kennis van de literatuur van de 16e, 17e en 18e eeuw, maar ik zocht alles op, dus het ging wel goed. Ik ga het de volgende keer niet anders doen, volgens mij ging het wel goed.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen