U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jan Wolkers - Kort Amerikaans.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2348 en is laatst upgedate op 30/11/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 927 woorden.

Verschenen in

1962

Aantal blz.

174

Leestijd

5 uren

Tijd opdrachten

1 ¾ uren

Gebruikte secundaire literatuur

geenInhoud van het boek

Het boek bestaat uit 21 hoofdstukken. De hoofdpersoon is Eric van Poelgeest. Hij is ondergedoken voor de arbeidsinspectie, in Leiden. Zijn ouders wonen in Oegstgeest. Zijn moeder komt elke avond een pannetje eten brengen, verpakt in een luier. Zij zijn streng-calvinistisch, en laten hun kinderen dus niet inenten tegen besmettelijke en dus dodelijke ziektes.

Eric is van plan zich aan te melden bij een schilderacademie. Als hij op weg is zich aan te melden houden de Duitsers net een razzia. Zijn vriend wordt opgepakt. Maar hij wordt toch aangenomen op de academie, door van Grouw, hij is de leider van de academie. In de academie vertelt eric tegen van Grouw dat hij ondergedoken zit. Later komt hij erachter dat hij lid is van de NSB, en besluit dus heel goed naar hem te luisteren. Later blijkt wel dat het een soort vriend van hem wordt. Eric ontmoet ook een leerling, een vreemde leerling. Hij heet de Spin. Ook hij is lid van de NSB.`S morgens wekt Eric bij d`Ailleurs, waar hij lampenkappen beschildert. Ook daar werkt een joods meisje die ondergedoken zit, Elly.

In de academie vindt hij een tors van gips. Eric bedrijft de liefde met de tors, omdat hij zegt dat het enige meisje is waar hij niet bang voor hoeft te zijn.

Eric is nieuwsgierig en kijkt door het sleutelgat bij van Grouw naar binnen. Terwijl van Grouw een uniform van de WA draagt betrapt hij eric. Maar hij is echter zeer vriendelijk en behulpzaam. Eric heeft een vriendin, namelijk Ans. Hij haalt haar ‘s avonds op en gaat met haar naar bed, een beetje met tegenzin van haar. Als Eric aan het werk is vrijt hij met Elly. Ook d`Ailleurs vrijt regelmatig met haar.De Spin nodigt Eric bij hem thuis uit. Eric ziet een paar stillevens van hem, ook ziet hij foto’s van een hond. Die al is overleden. En waar de Spin heel erg onder lijdt.

Ans heeft gebiegd, en de priester heeft haar gezegd dat ze niet meer met eric om moet gaan. Eric is woedend, en zegt haar dat ze het uitmaakt om zijn litteken, waar hij nog steeds veel leed van heeft.

Erics broer Frans heeft meegedaan aan een overval op een Duits distributiekantoor. Hij is daarbij in zijn been geschoten, en is niet direct nar een ziekenhuis gegaan om het te laten ontsmetten. Hij krijgt difterie en overlijdt.De Amerikanen komen dichterbij, en van Grouw verlaat de academie. Als hij hoort wat er met Erics broer is gebeurd biedt hij hem aan om in de academie te gaan wonen. Van Grouw heeft daar een mooie kamer. Eric zegt ja. Van Grouw vraagt aan hem een brief te posten bij de Spin. Eric doet dat, en als hij daar aan komt ziet hij de Spin hangen. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Met de foto`s zijn hond voor hem.

Eric vraagt Elly bij hem te komen wonen. Eerst zegt ze nee. En na een tijdje zegt ze toch ja (als ze hoort dat d`Ailleurs is opgepakt. Ze wil met hem naar bed. Maar eric wil dat niet. Als Eric `s nachts merkt dat ze slaapt gaat hij naar de tors, en vrijt ermee. Elly ziet dat en gaat uit haar dak. Eric kan er niet meer tegen en knijpt har keel dicht als zij de tors aan stukken gooit. Bij de bevrijding kloppen er drie mannen op de deur, Eric pakt zijn geweer en richt. De man duikt ineen en schiet terug.Genre:

Het is een psychologische oorlogsroman.Titelverklaring

Kort Amerikaans is een heel kort kapsel. En Eric wou dat nooit omdat dan iedereen zijn litteken zou zien. Maar hij moest dat altijd van zijn ouders.Thema en motieven

Het thema is vooral zijn litteken, waar hij nooit meer bovenop is gekomen.Tijd en ruimte

Het speelt zich af in de jaren veertig tot vijfenveertig. Dat weet je natuurlijk omdat het in de WO II afspeelt.Verteller

Personale verteller, want het wordt verteld in de hij-figuur, en die hij-figuur is Eric.Spanning

Er zaten een aantal spannende momenten in dit boek:

- toen de NSB Eric`s vriend oppakte

- toen Eric erachter kwam dat van Grouw bij de NSB hoorden

- toen hij bij de Spin thuis ging kijken

- toen hij de Spin zag hangen en wist dat hij zelfmoord had gepleegd

- toen hij de keel van Elly dichtkneep

- toen hij op het laatst op die drie mannen richtte en zij terugschotenWaardering

Ik vond het een leuk boek. Het genre oorlog speelt mij ook altijd wel aan. Het boek was interessant. Er zat een echt verhaal in. Het zaten veel boeiende stukken in zoals de Spin die zelfmoord pleegt en Eric`s broer die overlijdt. Als ik het een cijfer tussen 1 en 10 zou moeten geven zou ik hem een 7 geven.Verwerkingsopdracht

Mijn verwerkingsopdracht is aan geven wat de beste en de minst beste scène was in het boek.Beste scène:

De beste scène vond ik die dat Eric`s broer overleed. Omdat dat een heel emotionele scène is. Het was ook een goede scène. Eric die zijn broer (dacht hij) nog zijn laatste woorden zag zeggen en zijn familie die je er heel erg onder ziet lijden. Ik vond dit de beste scène uit het boek.Slechtste scène

De slechtste scène vond ik eigenlijk alle scènes met d`Aiileurs, omdat ik hem niet in het verhaal vond passen. Ik vond de scènes met hem daarom ook niet zo interessant. Er werd ook niet duidelijk gezegd dat hij zijn baas was met lampenkappen verkopen. Dat las ik pas in de samenvatting.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen