U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Dirk Bracke - Blauw Is Bitter.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=8712 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1634 woorden.

"Blauw is bitter" - Dirk Bracke

I. Het Boek1. “Blauw is bitter” van Dirk Bracke2. Vele andere klasgenoten hadden het boek al gelezen en hun kritiek was positief. Zelf had ik al het boek “Een lege brug” van Dirk Bracke gelezen en ik vond het een tof boek.3. Onder de genre “Drama”, het is vooral subjectief geschreven4. De voorkaft is helemaal in het blauw. Je ziet er 4 tekening van een meisje, waarschijnlijk het hoofdpersonage, door elkaar geschikt. Er is ook een veer te zien.5. Niet echt, je ziet een meisje dat neerligt en dat haar arm voor haar houdt, dit is waarschijnlijk omdat ze zal geslagen worden. Je ziet ze ook als ze recht staat haar lange, golvend haar. Maar hiermee kan je niet zien dat het om kinderprostitutie gaat.6. Ja, het geeft een korte inhoud van het verhaal weer. Ook ben ik het eens met dat het een teder verhaal is. (zie inleiding)


II. Inhoud1. Ja want :

a. Max vroeg haar in het begin of ze blauw mooi vindt, later zal ze in haar kamer nr5, een blauwe, als kinderhoertje dienen. De bar waar ze woont noemt “De Blauwe Lotus”.

b. Max maakt van haar naaktfoto’s voor op een brochure waar ze op een blauwe lakens zit.

c. Blauw wordt aangevoeld als een koele kleur, net zoals haar klanten.2.

* Thema : kinderprostitutie en mensenhandel. In de Filippijnen zijn er veel kinderen die zich moeten prostitueren, ten gevolge van de armoede en het misbruik dat hiervan door Filippijnse zakenmensen en toeristen gemaakt wordt.* Subthema’s :

- Armoede : Het dorpje waar Lina woont, is de bevolking arm. Ze hebben er weinig te eten en ze hebben een kleine woning.

- Het volwassen worden : Lina wordt in Manilla twee keer verliefd : eens op Jim, een brutale sadist en dan op Sergio. Dit is de eerste keer dat ze zo’n gevoel leert kennen, ze wordt volwassen.3. Ja, ze zeggen vaak hoe het anders kan, hoe het beter kan.4. Lina wordt door een voorstel van Max van haar vader gedwongen een kinderhoertje te worden. In de bar “De Blauwe Lotus” in Manilla zijn nog 3 andere meisjes die net als haar hoertjes zijn: Edith, Estelita en Leila.

Edith,die haar helpt door moeilijke periodes, zegt dat Lina weg kan uit de prostitutie als een rijke Amerikaan haar meeneemt of als ze haar vrij koopt. Zo begint Lina te sparen om haar vrij te kopen.Ze leert Sergio kennen, een jongen van 17 die etiketten op T-shirts naait. Eerst wil ze niet veel van hem weten, want ze kent Jim die ze toffer vindt. Jim huurt haar soms voor enkele uurtjes. Ze gaan dan wandelen of praten. Jim blijft haar steeds vergelijken met een ex-lief. Op een dag wordt Lina mishandelt door Jim. Dit is het einde van de relatie met Jim.Sergio die steeds bezorgd bleef om haar komt haar vaak bezoeken. Sergio denkt dat Max de oom van Lina is en weet niet dat ze een hoertje is. Op een dag komt Lina tot de conclusie dat ze zwanger is, ze gooit zich van de trap, omdat Sergio niet mag weten dat ze een hoertje is en omdat ze het kind wil opofferen voor haar relatie met Sergio.Wanneer ze van Leila te weten komt dat haar zus nu ook in de prostitutie zit, koopt ze haar zus vrij met haar spaarcentjes.Sergio komt dan te weten dan Lina een hoer is en loopt boos weg. Lina is het zo beu om een hoertje te zijn dat ze haar verminkt en haar mooie lange haren afknipt. Nu heeft Max toch niets meer aan haar en stapt ze weg. Lina woont nu bij haar broer Raul en zus Teresa, dan komt Sergio zich verontschuldigen en hij vraagt haar of ze bij hem komt wonen.5.

Lina Balagatas: Karakter

Meneer Alonso: Type

De vader van Lina: Type

Teresa : Type

De moeder van Lina : Type

Raul : Type

Max = Franco Perez : Type

Edith: Karakter

Leila : Type

Estelita: Type

Rosanio : Type

Pedro : Type

Jim : Type

Sergio: Type

David : Type

Inez: Type

Galo: Type6. Lina is een meisje van 12 jaar. Ze heeft een mooi uiterlijk en mooie lange, zwarte haren met blauwe glans. Qua karakter evolueert ze door het verhaal. In het begin is ze erg wantrouwig tegenover vreemden, maar tegenover mensen die ze vertrouwd is ze open. Ze is snel bang, maar ze is vastberaden en wil altijd haar doel bereiken, ook al is het moeilijk (, ze is een doorzetter). Ze is nog een kind en afhankelijk van haar ouders. Op het einde is ze geëvolueerd naar een persoon met meer verantwoordelijkheid voor anderen. De harde wereld van de prostitutie heeft haar verbitterd. Ondanks haar jonge leeftijd is ze erg zelfstandig en volwassen. Het sociaal milieu waar ze leeft is tussen de rijke toeristen en de arme Filippijnen.7. Misschien een klein beetje met Lina, net als haar wil ik steeds mijn doel bereiken.


Verhaalaspecten1. In het heden.

a. Er staat (zie Blad voor het eigenlijk verhaal) 1991 Ergens tussen Manilla en Tarlac.

b. De waarde van de peso stemt nog overeen met de waarde van de Belgische frank (zie 1e blad van het verhaal).

c. Max komt de barrio ingereden met een grote, blauwe Mercedes en heeft een koelbox gevuld met blikjes bier en cola.(zie p11)2. De verteltijd is minder lang als de vertelde tijd, want Lina is in het boek ongeveer 1 jaar ouder geworden. Het duurt niet zo lang om dit boek te lezen.3.

a. Tijdsversnelling : (zie p46, tussen hoofdstuk 3 en

4) en (zie p70, tussen hoofdstuk 70 en 71)

b. Retardering :

* Nu! Ik zette mijn rechtervoet vooruit. Hij trapte in het ijle. In een reflex probeerde ik de trapleuning te grijpen, maar het lukte niet. Ik voelde een scherpe pijn in mijn elleboog en mijn rug toen ze tegen de rand van een trede sloegen. Beneden bleef ik versuft liggen. Mijn hele lichaam deed pijn. Met angstige ogen keek ik tussen mijn benen.

* ‘Nee,’ antwoordde hij schamper. ‘In Europa, naast Duitsland. Heb je wel eens van Duitsland gehoord?’

Ik knikte. Ik was hem nu al beu. Hopelijk had Inez gelijk en viel er wat aan hem te verdienen. Wat kon het mij tenslotte verdommen waar België lag. Voor mijn part mocht dat kloteland in de Siberische woestijn liggen.

’Je bent mooi maar dom,’spotte hij. ‘Maar wat maakt het uit, ik heb je alleen betaald om mooi te zijn.’

alleen aan geld denken, hield ik me voor terwijl ik me uitkleedde. Hij maakte zijn stropdas los en trok zijn hemd uit. Ik moest lachen. Er stonden dikke bossen haar op zijn borst, op zijn schouders, op zijn rug, op zijn dikke buik. Overal lang, donker haar.4. Ja, het verhaal is vrij chronologisch verteld, er zijn bijna geen flashbacks.5.flashback : p37 waar Edith vertelt dat ze geboren is op Smockey Mountain6. Ze wordt door haar kamer en “De Blauwe Lotus” negatief beïnvloedt : meer op het einde is ze ook meer verbitterd, haar klanten zijn koel (zie bijlage 8+9 )


Opbouw en stijl1. Het is een chronologische opbouw, maar er word vanuit de toekomst op de feiten gekeken (Ik wou dat ik die Mercedes nooit gezien had).

* Verrassende wendingen : Je denkt dat Lina bij haar broer Raul blijft wonen maar dan komt Sergio die aan Lina vraagt of ze bij hem komt wonen.

* Inleiding : Er is geen lange inleiding, er wordt snel verteld over wat het eigenlijk gaat p5-17 (= de eerst13 pagina's)

* Dialoog : Er is zeer veel dialoog, de tekst bestaat uit bijna niets anders als dialoog.2. Ik vind het een goede opbouw, als het chronologisch geschreven is, is het makkelijker te lezen.De ontknoping is langs de ene kant voorspelbaar, want je kon wel weten dat Sergio het terug zou komen goedmaken.Langs de andere kant is de ontknoping niet voorspelbaar want ik had niet gedacht dat Lina zichzelf zou verminken. Het is misschien niet zo’n geloofwaardige ontknoping, maar het is wel een originele en dramatische ontknoping, want als je zo mooi bent, moet je heel wat moeilijke momenten doormaken vooraleer je tot zelfverminking overgaat om deze slechte momenten te voorkomen. Misschien is het zelfs als beeld gebruikt van schoonheid (puurheid) tot monster (niet puur) gegroeid tengevolge van de mentale letsels.3. Het boek eindigt als Sergio zich kwam verontschuldigen en Lina vraagt om bij hem te komen wonen. Lina twijfelt en vraagt hem of hij van haar houdt.Het is een open einde, maar waarin de lezer in de richting van een happy- end wordt geduwd en waarin er hoop op beters gegeven wordt.


Beoordeling1.

* De inhoud zelf

* Het won de Prijs van de Amsterdamse Jeugdjury

* Blijven hopen dat het anders kan als dat Lina heeft meegemaakt

* De uitleg over hoe zorgvuldig Dirk Bracke met gevoelige thema’s omgaat.

* Dirk Bracke heeft ook al boeken geschreven die bekroond werden.2. Ja, ik vond het een heel tof boek. Het is gebaseerd op de realiteit en toch zit er een mooi en duidelijk verhaal in.3. Niet noodzakelijk, hij schrijft wel heel vlot en het is makkelijk te begrijpen. Dirk Bracke valt ook niet echt in herhaling en beschrijft alledaagse thema’s waarmee mensen niet al te graag geconfronteerd worden. Ik heb ook al het boek “Een lege brug” van Dirk Bracke gelezen. Dat was ook een zeer tof boek.4. Lina is zwanger en weet dat haar baby er haar toekomst niet gemakkelijker op zal maken.

‘Door jou zal het veel langer duren, kleintje,’ zuchtte ik. ‘Eigenlijk zit je in de weg. Door jou zal ik een jaar niks kunnen verdienen en door jou zal ik Sergio verliezen. Ik weet wel dat het jouw schuld niet is, maar wellicht ga je een heel triest leven tegemoet. Misschien is het beter als je nooit... Trouwens, je zou het niet eens voelen als er wat met je zou gebeuren.’

Ik schrok op. Waar gingen mijn gedachten in godsnaam naartoe? Het was maar een kleine stap van twijfelen naar doen. Ongerust besefte ik dat mijn weerstand afbrokkelde. Ik stopte het geld terug in het doosje en liep mijn kamer uit. Ik greep de trapleuning vast en wilde naar beneden gaan. Plotseling bleef ik staat. Ik keek in het halfdonkere trapgat. Negentien treden. Ik dacht aan mijn kind. Wat zou het zijn? Half neger, half blank, half Arabisch...?
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen