U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Dirk Bracke - Blauw Is Bitter.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=2467 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2513 woorden.

Inhoud
Blauw is bitter verscheen voor het eerst in 1994. Deze tweede, herziene druk kreeg in de eerste plaats een andere, aantrekkelijke cover. Aan de tekst werd weinig veranderd, hier en daar werd een woord geschrapt of vervangen.
De twaalfjarige Lina wordt door haar vader verkocht aan Max, de uitbater van een luxebordeel in Manila. Ze dacht aanvankelijk nog dat ze zou moeten afwassen, algauw blijkt wat haar echte taak is: in kamer vijf moet ze met mannen naar bed. Lina verafschuwt dat, maar weet dat haar ouders op haar geld zijn aangewezen. Het ene na het andere drama achtervolgt haar. Ze wordt verliefd op een Amerikaan, die een brutale sadist blijkt te zijn, ze wordt zwanger en pleegt abortus door zich van de trap te laten vallen. Wanneer haar jongere zusje ook in de prostitutie belandt, koopt Lina haar zusje vrij met het geld dat ze gespaard had om zichzelf vrij te kopen. Uiteindelijk ziet ze maar één uitweg: ze verminkt zichzelf en wordt zo onbruikbaar voor Max. De arme jongen Sergio neemt haar in zijn schamele huis op.
Blauw is Bitter is een harde voorstelling over een weinig rooskleurige wereld.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Personages:
Lina :
Lina is het hoofdpersonage. Ze is een meisje van twaalf jaar. Ze heeft een mooi uiterlijk en mooie lange, zwarte haren met een blauwe glans. Qua karakter evolueert ze doorheen het verhaal. Ze is dus een round character. In het begin is ze zeer schuchter en is ze snel bang. Ze is nog een kind en dus afhankelijk van haar ouders. Op het einde voelt ze zich ouder dan ze eigenlijk is en meer verantwoordelijk voor iedereen, omdat ze zoveel dingen meegemaakt heeft.

Beginsituatie: Lina en haar familie zijn arm. Ze moeten hard werken om de huur van hun krot af te betalen en ze hebben bijna niets. Ondanks het vele lijden, is Lina er toch gelukkig, want ze is thuis.

Eindsituatie: Lina heeft nu veel geld. Ze heeft alles wat haar hartje begeert, krijgt veel te eten en hoeft niets te doen, behalve zich prostitueren. Lina is niet langer gelukkig, maar er is een lichtpunt in haar leven: Sergio.
Sergio:
Sergio Torsen is een jongen van achttien jaar en is heel arm. Samen met zijn blinde vader naait hij etiketten op T-shirts. Zijn moeder stierf bij zijn geboorte. Het is een round character: hij houdt zielsveel van Lina tot hij te horen krijgt dat ze een prostituee is. Hij is ontgoocheld en boos, maar na afgekoeld te zijn, beseft hij dat hij opnieuw wil beginnen met Lina.
Vader en moeder van Lina:
Lina’s ouders blijven het hele verhaal door dezelfde houding aannemen en ze blijven arm, ondanks dat Lina hun geld opstuurt. Ze zijn dus een flat character. De vader is zeer hebzuchtig, want hij heeft nooit genoeg. Hij wil altijd winnen met zijn vechthaan. De moeder is meer bezorgd om haar kinderen.
Max:
Max is de eigenaar van de “Blauwe Lotus”, een bar in Manila. Hij is zeer gierig en mishandelt zijn meisjes soms. Eigenlijk houdt hij niet van kinderen, hij beschouwt ze als winkelwaar. Hij is een flat character, omdat hij steeds dezelfde gierige man blijft, die alleen maar voordeel wil halen uit zijn meisjes en zich niets aantrekt van hun gezondheid of problemen.
Edith, Leila en Estelita:
Dit zijn drie meisjes die ook naar de Blauwe Lotus gehaald zijn door Max om zich te prostitueren.

Edith helpt Lina door moeilijkere periodes heen. Bij haar kunnen Lina of de andere meisjes altijd terecht.

Leila is verslaafd aan crack die ze van een klant, Pedro,
koopt. Max ontslaat haar, omwille van haar verslaving.

Estelita krijgt syfilis en ook zij wordt door Max ontslagen.
Jim:
Jim is een Amerikaanse soldaat die Lina af en toe huurt om met hem te gaan wandelen. Hij is altijd zeer vriendelijk tegen haar, maar dat is maar schijn. Op een dag ranselt hij haar af. Hij geniet om Lina te zien lijden.
Theresa:
Theresa is de zus van Lina. Ze zijn de beste vriendinnen tot ook zij in het prostitutienetwerk belandt. Lina koopt haar zus vrij, maar daardoor heeft ze geen geld meer om zichzelf vrij te kopen. Daarom verminkt ze zichzelf, zodat ze onbruikbaar wordt voor Max. Theresa wordt schoonmaakster bij een krant, dankzij de hulp van haar broer, Raul. Theresa is een round character: eerst is ze boos op haar zus, omdat Lina haar in de steek laat, maar later is ze haar dankbaar, omdat ze haar uit het netwerk gehaald heeft.
Rosario:
Zij is de kookvrouw in de Blauwe Lotus en ze is een vriendin van Max.
Zij zorgt voor de kleding van de meisjes.
Meneer Alonso:
Hij bezit de rijstvelden en de suikerrietplantages, waarop Lina’s vader en bijna iedereen uit de streek werkt.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
BESPREKING VAN HET BOEK 'BLAUW IS BITTER' GESCHREVEN DOOR DIRK BRACKE:
1) Personages:

Protagonist:
Lina is de protagonist, want om haar draait alles. Zij is het hoofdpersonage.

Antagonist:
-Meneer Alonso is een antagonist. Hij bezit de rijstvelden, waarop de bevolking moet werken. Hij geeft de mensen maar weinig geld voor hard werken en bedriegt ze.
-Ook Max is een antagonist. De meisjes zitten daar noodgedwongen opgesloten. Hij geeft niets om hen, als ze maar geld verdienen. En problemen moeten ze maar zelf oplossen.

Tritagonist:
-Edith is een tritagonist. Zij werkt ook in de Blauwe Lotus zoals Lina. Als ze problemen heeft kan Lina altijd bij Edith terecht. Vb. Al ze Lina zich voor de eerste keer moet prostitueren, troost Edith haar.
–Sergio is ook een tritagonist. Hij is een jongen van achttien jaar en de vriend van Lina. Hij leert haar fietsen. Hij helpt haar ook, want als ze uit de Blauwe Lotus geraakt, mag Lina bij hem komen wonen.
2) Tijd:

Vertelde tijd: het verhaal begint op het moment dat Lina verkocht wordt, ten gevolge van armoede en het eindigt op het moment dat Lina uit het prostitutiemilieu geraakt.

Vertelstandpunt: het is geschreven in de ik- vorm.

Het is vrij chronologisch verteld en er zijn bijna geen flashbacks. De taal is vlot en eenvoudig opgebouwd. Het zijn korte, eenvoudige zinnen, toch is het een mooi boek.
3)Thema:

Hoofdthema:
kinderprostitutie. In de Filippijnen zijn er veel kinderen die dat moeten doen, ten gevolge van armoede.

Nevenonderwerpen:
-Armoede: in het dorpje waar Lina woont is de bevolking arm. Ze hebben niet veel te eten en hun woning is klein.
-het volwassen worden: Lina wordt in Manilla twee keer verliefd: eens op Jim, een brutale sadist en dan op Sergio. Dit is de eerste keer dat ze zo'n gevoel leert kennen, ze wordt volwassen.

Kerngedachte:
Door de armoede zijn er veel kinderen die zich moeten prostitueren.
4)Ruimte:

Het verhaal speelt zich vooral af in de bar de Blauwe Lotus, waar Lina zich moet prostitueren.

Die ruimte is ook symbolisch. De titel is Blauw is bitter. Alles is er blauw, van heel lichtblauw tot het donkerste blauw dat er bestaat. De gordijnen, de tafelnappen,… Daarom haat Lina alles wat blauw is. Ze heeft er alleen maar slechte herinneringen aan.

Op de kaft staat Lina samen met Max in kamer vijf, de kamer waar ze zich moet prostitueren. Ze heeft een blauwe lotus in haar hand.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Schrijver

Wat hij zoal doet
Dirk Bracke, geboren te Sint-Gillis-Waas in 1953, was enkele jaren geleden een postbediende met een behoorlijke kennis over de Neanderthalers. Nu is hij een bekend jeugdauteur met een aantal jeugdromans op zijn naam, waaronder een over de Neanderthalers.


Naast stevige rockmuziek en sport is geschiedenis altijd een passie geweest voor Dirk Bracke. En in het clubblad van de plaatselijke volleybalclub kon hij zijn pen scherpen.

Een volgende stap was het schrijven van Vlaamse Filmpjes.
aanleiding:
Dirk Bracke kwam op het idee om een boek te schrijven over kinderprostitutie doordat hij in KNAC een artikel las van Chris de Stoop over dat onderwerp en erdoor geraakt werd. Omdat Dirk Bracke zich voor elk boek dat hij schrijft grondig informeert, ging hij ook nu op zoek naar informatie. Dit was echter niet gemakkelijk want kinderprostitutie is taboe. Hij vond alleen nu en dan een artikel in een krant of een tijdschrift. Aan dit kleine beetje informatie had Dirk niet genoeg en dus besloot hij contact op te nemen met Broederlijk Delen dat hem psychologische rapporten bezorgde van meisjes die in het prostitutiemilieu zitten of zaten. Hierin stond vermeld hoe deze meisjes de verkrachtingen en hun prostitutiebestaan verwerken. Uit deze rapporten heeft Dirk ook de gevoelens en gedachten van Lina, Edith en de anderen gehaald. Dankzij deze rapporten kwam Dirk Bracke in contact met Jef De Mytteraere (dit is een Belg die werkt voor Vredeseilanden in Manila en getrouwd is met een Filippijnse). Dirk stuurde zijn onafgewerkte manuscripten door aan Jef die ze verbeterde en terugstuurde. Zo werd het manuscript heen en weer gestuurd tot het voltooid was.
Dirk Bracke wou door het schrijven van dit boek de Westerse jeugd bewust maken van het lot van hun leeftijdsgenoten aan de andere kant van de aarde.

Dirk Bracke heeft wel tegenstrijdige gedachten over zijn boek: Enerzijds wil hij de mensen bewust maken van de problemen in de Filippijnen en in andere derdewereldlanden. Anderzijds heeft hij het gevoel dat hij de ellende van die mensen gebruikt om succes te oogsten met een boek.
Dirk Bracke heeft gekozen voor een luxe-bar (waar Lina zich moet prostitueren) omdat hij wou schijven over prostitutie en niet over armoede en ook omdat hij zich wou beperken tot enkele ruimtes zodat het verhaal overzichtelijk
bleef.
Nu volgt een voorstelling van zijn boeken.

In 1993 verscheen STEEN, zijn debuut, bij het Davidsfonds/Infodok. Dit degelijk gedocumenteerde verhaal speelt zich zowat zestigduizend jaar geleden af en gaat over een jonge jager die samen met zijn stamgenoten vecht om te overleven. Toch is bij hem al iets van een nieuwe mens voelbaar. (vanaf 13 jaar)

Sindsdien schreef Dirk Bracke ijverig verder. Zijn tweede boek was "BLAUW IS BITTER ". Deze werd in 1994 bekroond door de Amsterdamse jeugdjury en verkozen als beste jeugdboek. Ook werd het vertaald in het Duits.
Van dit boek werd een volledige, nieuwe uitgave gemaakt in 1998.

"EEN VLIEG OP DE MUUR " was zijn derde boek en werd in 1995 bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury en werd vertaald in het Duits. Dit boek gaat over vier straatkinderen die proberen te overleven in de straten van het Braziliaanse Salvador da Bahia. Maar op een dag komen ze in contact met een net van drugsdealers...

"HET UUR NUL ", geschreven in 1996, was zijn volgend boek. Ben krijgt op zijn zestiende te horen dat hij seropositief is. Zijn wereld wankelt... Dit is een overdonderend boek dat duidelijk maakt dat mensen met aids in volstrekte eenzaamheid terechtkomen. Dirk Bracke kruipt in deze jeugdroman in de huid van jongeren. Hij geeft op een verbluffende wijze hun leef- en gevoelswereld weer.
Dit onthutsende maar ondanks alles tedere boek vormde een absoluut hoogtepunt en ook dit boek werd bekroond met de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

En dan verscheen in 1997 het boek "EEN LEGE BRUG ", waarin hij van een weinig evident gegeven als autisme een fascinerend jeugdboek maakt. Een jongen leert een meisje kennen. Hij wordt verliefd, maar haar autisme staat als een muur tussen hen in.
Zoals steeds leefde Dirk Bracke zich op een bewonderenswaardige manier in zijn thema en zijn personages in.
Als geen andere Vlaamse jeugdauteur volgt de eeuwig jonge Dirk Bracke de jongerencultuur op de voet. Je herkent zijn boeken aan hun realistische benadering van de thematiek, de inleving in het wereldje van jongeren en zijn vlotte, kernachtige stijl. Hij gaat zorgvuldig om met gevoelige thema's. Grondig opzoekwerk gaat bij hem het schrijven dan ook altijd vooraf.
Waar houdt hij zoal van?
1. 's Zondagochtend houdt hij ervan om volleybal te spelen of te gaan joggen.
2. Dirk Bracke houdt van huisdieren, vooral van katten.
Hij heeft er dan ook twee gehad.
3. Zijn favoriete zanger is Neil Young. Deze maakt, volgens hem, prachtige muziek.
4. Dromen zijn dingen die hij zich 's ochtends probeert te herinneren.
5. Dirk Bracke en in de tuin werken gaan niet tezamen. Zo zegt hij zelf: een tuin is om in te
zitten of in te liggen, niet om in te werken.
6. En dan de ultieme vraag: waar is Dirk Bracke bang van?
Hij is bang van de kou.
7. En dan als slot: Dirk Bracke lust helemaal geen taart.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
QUIZ:

1. Wat is de belangrijkste economische sector van de Filippijnen?
a) de handel
b) de industrie
c) de landbouw
2. Welke taal spreekt Lina?
a) Catalaans
b) Tagalog
c) Filippijns
3. Hoe noemt de eigenaar van het rijstveld waarop Lina’s vader werkt?
a) Alonso
b) Max
c) Sergio
4. Hoe raakt Estelita uit de “Blauwe Lotus”?
a) door drugs
b) syfilis
c) een klant koopt haar vrij
5. Hoe doodt Lina haar kind?
a) Ze werpt zich van de trap
b) Ze laat zich opereren
c) Ze neemt een morning-after pil
6. Wat is het beroep van Lina’s vader?
a) Hij werkt op een suikerrietplantage.
b) Hij werkt op een rijstveld.
c) Hij maakt mandjes van rotanvezels.
7. Wat is de bijverdienste van Lina’s vader?
a) Hij verkoopt drugs.
b) Hij doet nachtwerk.
c) Hij laat zijn haan vechten.
8. Hoe raakt Lina’s zusje uit het prostitutiemilieu?
a) Ze koopt zichzelf vrij.
b) Lina koopt haar vrij.
c) Raul koopt haar vrij.
9. Wat dacht Lina aanvankelijk dat ze moest doen in de “Blauwe Lotus”?
a) Dat ze zich moest prostitueren.
b) Dat ze drankjes moest serveren.
c) Dat ze de vaat moest doen.
10. Hoe reageert Sergio als hij verneemt dat Lina een prostituee is?
a) Hij is boos.
b) Hij is bang voor Max.
c) Het kan hem niet schelen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen