U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Lenze L. Bouwers - Lieve Vader, Vuile Schurk.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=83 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 825 woorden.

Lieve vader, vuile schurk

Auteur : Lenze L. Bouwers
Titel : Lieve Vader, vuile schurk.
Uitgeverij : Kok Kampen.
Uitgave 1e druk : 1988

Informatie over de schrijver.

Lieve vader, vuile schurk is Bouwers eerste roman, daarvoor schreef die voornamelijk gedichtenbundels.

Samenvatting.

Hermien is een gewoon meisje van zestien jaar die in 4HAVO zit, maar er is een ding dat niet zo gewoon is aan haar ze wordt namelijk sexueel misbruikt door haar vader.
Ze moet heer vader altijd wassen en bevredigen en ‘s avond komt hij bij haar in bed om met haar te vrijen, dit gebeurt al vanaf haar achtste.
De moeder van Hermien heeft niks in de gaten die ligt namelijk altijd op de bank met onmeunige koppijn en ze is ook slecht te been.
Als Hermien na veel zeuren meegaat met het kamp van 4HAVO gaat ze eens nadenken over wat haar vader allemaal met haar doet, en wat de risico’s zijn van het aangeven van haar vader bij de politie.
Als Hermien terugkomt van het kamp wil haar vader diezelfde avond nog met haar vrijen maar als haar vader bij haar in bed komt trapt hem er zowat uit en zegt dat hij op moet houden en dat ze anders naar de politie gaat, haar vader zegt dat ze bluft maar Hermien begint er goed en serieus over na te denken.
De volgende dag gaat ze naar een vertrouwensarts waar ze alles aan verteld en die schakelt de politie in en haar vader wordt na een paar overhoringen opgepakt en na een paar weken volgt er een rechtszaak en Hermiens vader wordt schuldig bevonden aan het sexueel misbruiken van een minderjarige.
Hij gaat naar een inrichting waar hij behandeld zal worden Hermien blijft bij haar moeder wonen maar wil zo snel mogelijk het huis uit.

Inhoud.

Onderwerp.

Het boek gaat specifiek over een ding en dat is het sexueel misbruiken van kinderen.

Titelverklaring.

Lieve vader, vuile schurk betekent dat Hermien haar vader heel erg graag mag maar hem aan de ander kant ook een gigantische klootzak vindt.

Hoofdpersonen.

Hermien.
Hermien is een rustig meisje ze heeft blond haar en blauwe ogen ze is heel abrupt in haar handelingen, want opeens denkt ze er over om haar vaderaan te geven en de volgende dag doet ze het, ze is dus heel zeker van haarzelf.
Vader.
De vader van Hermien is een heel onverschillig type hij is niet groot maar ook niet klein, het is grote zuiplap die elke avond aan de borrels.
Hij is geestelijk ziek, hij misbruikt zijn eigen kind.

Gedrag verhaalfiguren.

Hermien is eigenlijk de enige die in de loop van het verhaal anders gaat denken, in het begin laat ze alles wat haar vader wil en doet toe maar naar mate het verhaal vordert verandert dit zeer sterk, ze verandert en pikt haar vaders smerige praktijken niet meer en ze geeft hem dan uiteindelijk aan.

Gebeurtenissen.

In het verhaal gebeurt opzich erg weinig alleen in het laatste deel van het boek gaan de gebeurtenissen zeer snel.

Opbouw.

Begin.

Als je begint in het boek val je er middenin en na 15 bladzijden weet je eigenlijk pas echt waar het over gaat.

Eind.

Het is een open eind want je weet niet wat haar vader gaat doen als hij uit de gevangenis komt of hij haar weer gaat misbruiken en of zij dat toelaat.

Tijd.

Zo’n acht weken, want het verhaal begint bij het begin van het schooljaar en eindigt bij de herfstvakantie.

Welke tijd.

Het verhaal speelt zich af in 1987.
Het boek is uitgegeven in 1988 en er staat iets in over een verjaardag 2 jaar geleden in 1985.

Omgeving.

Het verhaal speelt zich af in een klein dorpje (naam is niet gegeven) waar Hermien woont met haar ouders maar ze gaat in een dichtbijliggende stad naar school.

Persoon.

Het verhaal is duidelijk een ik verhaal want je leest alles wat Hermien denkt vind Ed.

Stijl.

Het boek is makkelijk geschreven in alledaagse taal zonder veel moeilijke woorden.
Het is modern geschreven met moderne taal.

Taalgebruik

Zie Stijl.

Schrijver.

De schriver probeert te zeggen dat als iets als dit met jou gebeurt moet je altijd dingen ondernemen om te zorgen dat het weer gebeurt.

Beoordeling.

Ik vond het boek een beetje saai omdat het maar over een gebeurtenis gaat en niet een keer over iets anders. Dit boek is zeker geen aanrader.

Herkenning.

Nee.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen