U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Linda Van De Berg - Linda Het Verhaal Van Een Ter Beschikking Gestelde.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/6232634/ en is laatst upgedate op 10/01/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 647 woorden.


Linda is 13 als ze van huis wegloopt, omdat de sfeer in huis nooit echt goed is geweest. Ze lift naar Enschede. Daarna komt ze nog in heel wat andere steden/plaatsen terecht. Ook probeert ze bij haar tante en oma in te trekken.

Omdat ze steeds bleef weglopen belandde ze op een gegeven moment bij de kinderrechter, haar ouders werden uit de ouderlijke macht ontzet. Er werd een voogd aangewezen. Omdat ze daar begon te stelen, kwam ze weer bij een andere voogd terecht en zo ging het maar door. Op het laatst had ze er geen zin meer in en liep weer weg, ze werd natuurlijk altijd weer gepakt door de politie.

De kinderrechter besloot dat ze naar een observatiehuis moest. Ook daar gaat ze er weer vandoor,en kwam weer in een ander observatiehuis. Vandaar kwam ze wegens goed gedrag weer bij een voogd terecht (fam. Broekhoven) ook daar had ze het niet naar haar zin. Zo bleef ze constant weglopen en werd uiteindelijk op 15 jarige leeftijd krankzinnig verklaard. Ze kwam terecht in het gekkenhuis "Kolfshoven" . Ze werd overhandigt aan zuster Krüger, die ze zo verschrikkelijk haatte dat ze haar nu nog zo zonder na te hoeven denken zo kunnen vermoorden.

Haar haar werd afgeknipt en ze moest een gestichts jurk aantrekken. Er mocht geen woord worden gezegt, anders werd haar de mond gesnoert.

Ze werd op een bed gelegt, waarna er een spanzeil over haar heen werd getrokken, ze kreeg een beker met paraldehyde die daarna in haar gezicht gegooit. Ook mocht ze niet naar de w.c. zodat al haar ondlasting onder het zeil terecht kwam.

Ze heeft verschillende malen geprobeert te ondsnappen uit de kliniek, de laatse keer lukte het en ze jatte daarbij een fiets mee.Ze kwam bij Maarten de Ruiter in Amsterdam terecht totdat de politie haar vond.

Ze werd op 17 jarige leeftijd in de Mesdag kliniek in Groningen gebracht.Daar heeft ze m.b.v. een zak vuile was geprobeerd te ondsnappen, deze poging mislukte echter en ze werd opgesloten in de strafcel. Ze blijft ondertussen brieven schrijven met meneer Raniz (de kinderrechter).

Ze moest weer voorkomen en er werd meegedeelt dat ze overgeplaatst werd naar een observatiekliniek in Utrecht.

Ze kreeg daar verkering met haar "klopvriendje". Na een poosje mocht ze haar ouders bezoeken. Maar kort daarna probeert ze in haar cel m.b.v. een lege tandpasta tube haar polsen door te snijden. Gelukkig (of helaas 't is maar hoe je het bekijkt) mislukt dit.

Ze brengen haar voor 6 weken naar het academisch ziekenhuis in Groningen, daarna keerde ze weer terug naar Utrecht.

Daar probeerde ze te ondsnappen door, op het plein waar ze mochten luchten, in een regenpijp te klimmen. Maar ook deze poging mislukt.

Ongeveer een half jaar later na haar ondsnappingspoging werd ze naar de Jacques Veldmankliniek overgeplaatst. In totaal heeft ze 15 maanden in het huis van bewaring in Utrecht gezeten én 3 maanden in Groningen.

In de Jacques Veldmankliniek moest ze ook naar een psychiater/therapeut (net als in een aantal andere klinieken waar ze heeft gezeten).

Uiteindelijk kreeg ze een baan in de huishouding bij een invalide vrouw met kinderen.Toch liep ze weg, en kwam daar Dick tegen die haar eerder had geholpen bij het liften. Ze bleef daarna overdag bij Dick en ging 's avonds terug naar de kliniek. Toen op een dag kreeg ze van mevrouw Raniz te horen dat de kinderrechter, en ook een goede vriend inmiddels, meneer Raniz was overleden. Maar ze hervatte de brieven met mevr. Raniz. Inmiddels was ze zwanger geraakt door Dick. Ze wilde persé haar kind niet in een kliniek opvoeden en stak op een gegeven moment één van de stafleden van de kliniek neer, en kwam natuurlijk weer in de cel terecht. Na een maand werd ze weer teug geplaatst naar de kliniek en op moederdag werd ze ondslagen uit de kliniek. Op 4 juli werd haar dochter geboren en ze trouwde in oktober dát jaar met Dick.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen