U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Leon De Winter - De Ruimte Van Sokolov.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2315 en is laatst upgedate op 05/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 670 woorden.

De Ruimte van Sokolov- Leon de WinterBESCHRIJVINGTitelbeschrijving:

Winter, Leon de, De ruimte van Sokolov 1992. Amsterdam, Uitgeverij de Bezige Bij, 1992.Abstracte titelverklaring:

Aan de 'oppervlakte' van de roman spelen thema’s als integriteit en verraad de belangrijke rol. Daarbij vertegenwoordigen Lev en Sokolov twee uitersten: de een is de moralist, de ander de (amorele) pragmaticus. Voor Sokolov zijn principes heilig; Lev zoekt juist altijd naar de haalbaarheid van het denkbare. Daarbij gaat hij heel ver en verraad is voor hem dan ook geen enkel bezwaar. De indruk wordt gewekt dat hij inderdaad de Oktjabr heeft laten ontploffen en het verleiden van de vrouw van zijn beste vriend is voor hem net zo'n groot avontuur. Doden vindt hij geen verwerpelijke, immorele daad.

Het is opmerkelijk dat de steile ethicus Sokolov zich op den duur laat overhalen om ook iemand te doden. Wel dient deze daad in zijn ogen een 'hoger' doel: zijn vriendschap met Lev. Maar de ontwikkeling die hij in dit opzicht doormaakt, is duidelijk; zo bezien gunt hij zich dus meer morele ruimte.

Sokolov is in het boek regelmatig dronken. Hij is dan in een roes a's een reis door de kosmos.Concrete titelverklaring:

Sokolov is ruimtevaartdeskundige. Eerst werkt hij a's medewerker bij de Russische ruimte-vaart. Als hij naar Israël emigreert probeert hij een gelijksoortige baan te krijgen wat hem overigens niet lukt.Inhoud van het boek:

In het begin van het boek werkt Sokolov, net als zijn goede vriend Lev, als ruimtevaartdes-kundige in Moskou. Als er een ramp gebeurt met de Oktjarb krijgt Sokolov veel problemen. Als hij naar Israël emigreert lukt het hem niet goed werk te vinden. Hij is aan de drank en heeft grote problemen. Op een gegeven moment staat Lev plotseling in zijn huis. Lev helpt hem, hij krijgt een luxe appartement en werk aangeboden. Sokolov moest nu net a's Lev voor een Georgische maffia bende gaan werken. Als Sokolov een bom moet plaatsen in een huis, ontdekt hij dat Lev hem had willen vermoorden. Sokolov besluit Lev, ooit zijn grootste vriend op te blazen.BEOORDELINGEigen mening:

De ruimte van Sokolov vind ik een mooi boek. Ik vond het leuk om te lezen. Het is een spannend boek, vooral de laatste 200 bladzij des. Er gebeurt dan veel achtereen. Het boek gaat niet snel vervelen bij het lezen.

Verrassend vond ik de omslag halverwege het boek. Lev komt Sokolov opzoeken en hij heeft dan van het ene op het andere moment een luxe appartement, geld, een baan enz. Even daarvoor had hij amper geld en had hij een alcohol probleem. In het volgende citaat neemt Lev Sokolov mee naar zijn appartement.

‘Is dat jouw auto?' vroeg Sokolov. 'Helemaal'

'En die man is jouw chauffeur?' 'Hij] is een assistent van me.' 'Ben je rijk, Lev?'Lev maakte een gebaar naar de man en deze haastte zich naar Sokolov en nam hem van Lev over. Ook hij rook naar aftershave. Hij trok het achterportier open en hielp Sokolov op een zachte bank, bekleed met donkerblauw fluweel. De geur van aftershave hing ook in de auto, aangenaam en kalmerend

Wat minder van het boek vond ik de gedeeltes waar hele bladzijdes werden volgeschreven over dat Sokolov dronken was. Ook was het af en toe een beetje te wetenschappelijke. Bijvoorbeeld het volgende stukje: 'In Tomsk had hij dagen beleefd dat hij verlangend naar het einde had uitgezien, dronken tot in zijn tenen, gedeprimeerd tot in de protonen van zijn lijf. Elke proton had een positieve elektrische lading en een massa van 938,3 Mega-elektronvolt, maar hij ervoer zijn lichaam alsof het spontaan desintegreerde. De spontane desintegratie van een proton werd voorspeld door de grote unificatieheorieen, maar zij was nooit in een laboratorium waargenomen. Hij nam het waar, ook al zou volgens die theorieen per jaar slechts een proton van de talloze miljarden waaruit hij bestond uiteenvallen.'

Over het algemeen vond ik het een heel goed boek en ik wil het iedereen aanraden. Het is een spannend en boeiend boek.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen