U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ben Borgart - De Vuilnisroos.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=1669 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1043 woorden.

Boekbeschrijving:

Auteur: Ben Borgart
Titel: De Vuilnisroos
Druk: Tweede; 1974
Uitgever: De Bezige Bij, Amsterdam
Eerste druk: 1972
Aantal pag.: 149
Indeling: verdeeld in 5 hoofdstukken:
  1. vertrek uit Amsterdam
  2. maandenlang verblijf op een vuilniseiland
  3. ik-figuur wordt opgevangen door Ellie
  4. ik-figuur heeft een relatie met Ellie; ontsnapping uit een zenuwinrichting
  5. een fietstocht naar het zuiden.

Samenvatting:

De verteller en ik-figuur, Louis Cuzzy, woont bij een kameraad in een gammel kruisertje in Amsterdam. Op een dag gaat z'n kameraad, Mees de Kloet ("de filosoof") weg en komt niet meer terug. Hij is spoorloos verdwenen. Louis gaat hem nog een paar keer zoeken, maar kan hem niet vinden. Later hoort hij, dat de filosoof is opgepakt omdat hij een molotov-cocktail bij zich had. Op een dag komt de politie naar hem toe en zegt dat hij met het kruisertje weg moet. Hij blijft liggen totdat de politie hem na twee weken weer wegstuurd. Hij vaart het IJ over naar Amsterdam-Noord. Vanaf hier laat hij zich een stuk slepen door een schipper. Hij komt uiteindelijk in Broek in Waterland terecht. Ook hier wordt hij door de politie weggestuurd. Hij vaart weg en komt op een meer uit. Voordat hij op het meer is, werkt hij nog een dag bij een boer. Hier verdient hij wat geld, wat te eten en een kip die hij Pikjemeniet noemt. Op het meer ontmoet hij een stel junkies, die hij heel snel weer verlaat. Hij vaart het meer af in komt uit in Katwou. Hier brengt hij de nacht door. De volgende morgen wordt hij ook hier weggestuurd. Onderweg krijgt hij ruzie met een stel jongens op brommers. Hij vlucht als de politie komt. Tijdens zijn vlucht komt hij op een meer uit waar een eiland in ligt: het vuilniseiland.
Hij meert af aan de achterzijde van het eiland. Hij verblijft enkele maanden op het eiland. Hij eet pas gestort eetbaar afval, mosselen en bloemen. Van het afval bouwt hij een kooitje waar hij een rat in vangt. Die rat houdt hij als huisdier. Hij houdt zich bezig met het opknappen van het kruisertje, lezen en het verzorgen van zieke dieren die hij op het eiland of in het meer vindt. Een nacht begint het te stortregenen en loopt het kruisertje vast. De dag erna komt een rechercheur die hem meeneemt naar het bureau. Hij wordt verdacht van landloperij. Op het bureau krijgt hij een medisch onderzoek en moet hij de nacht in de cel doorbrengen. Als hij de volgende dag bij gebrek aan bewijs wordt vrijgelaten, gaat hij terug naar het kruisertje. Als hij op het eiland komt, vindt hij tussen alle rommel een mooie rode bloem: de vuilnisroos. Hij graaft de bloem uit en plant ze in een bak op het kruisertje. Plotseling begint het bootje te zinken. Louis trekt de bloem uit de bak en stopt ze in een koker met papieren van de filosoof.Hij zwemt naar de oever.
Aan de oever wordt hij opgevangen door een middelbare scholiere: Ellie Jurriaans. Zij neemt hem mee naar huis en plant de roos in een potje.
Louis mag zich douchen en blijven overnachten. Ellie's ouders zijn eerst wat ongerust, maar als ze de papieren van de filosoof zien, denken ze dat hij doctorandus is. De dag ernaa gaat hij weg. Ellie fietst met hem mee, zij moet naar school. Onderweg besluiten ze dat Ellie zal spijbelen. Ze maken die dag een fietstocht. Ze stoppen langs een dijk en zwemmen het kanaal over. Aan de overkant ontstaat een vrijpartij. Als ze terug zijn aan de andere kant, gaat Ellie met beide fietsen naar huis, zodat haar ouders niets merken. Louis valt in slaap.
Als hij wakker wordt, merkt hij dat hij in de ziekenzaal van een zenuwinrichting ligt. Hij zou een zelfmoordpoging hebben gedaan. Ellie komt hem opzoeken, en ze spreken af dat Ellie die nacht bij de toegangspoort zal wachten met twee fietsen. Zou zouden naar Azië vluchten.
Die nacht weet Louis uit de inrichting te ontsnappen en gaan ze samen op weg. Ze brengen de nacht langs de weg door in het tentje dat Ellie heeft meegebracht. Omdat een pyjama het enige is dat Louis heeft, borduurt Ellie er wat versierselen op. Ze fietsen door het land naar het zuiden. Onderweg overnachten ze langs de weg. De laatste overnachting hebben ze op een fabrieksterrein in Venray. Als ze op het station in Maastricht zijn, ziet Louis verdachte personen in een auto zitten. Hij rent het station door en vlucht de trein naar Amsterdam in. Ellie blijft achter, zij weet er niets vanaf.

Titelverklaring:

De vuilnisroos is een mooie bloem die de ik-figuur op een vuilstortplaats waar hij maandelang verblijft windt. Voor hem is die roos zeer belangrijk omdat er ondanks alle rommel en afval toch nog iets moois groeit. Een klein beetje hoop.

Thematiek:

De hoofdpersoon/ik-figuur zwerft door Nederland. Gedeeltelijk per gammel bootje, gedeeltelijk per fiets. Hij woonde in Amsterdam. Daar wordt hij weggestuurd. Als z'n bootje zinkt, wordt hij opgevangen door een meisje, dat later ook met hem een poging waagt per fiets naar Azië te vluchten. Ze komen echter niet verder dan Maastricht. Daar verlaat hij haar zonder iets te zeggen.

Personages:

Louis Cuzzy: De hoofdpersoon/ik-figuur. We volgen het verhaal door zijn ogen. Hij is een apart persoon. Volgens hem gaat het fout met de wereld. Hij is vegetariër en rookt niet.
Ellie Jurriaans: Een middelbare scholiere die hem opvangt als Loui's kruisertje gezonken is. Zij en Louis krijgen een relatie en vluchten samen naar Azië.
Mees de Kloet: De filosoof. Hij komt alleen aan het begin en heel even aan het eind voor. Hij is opgepakt en in de gevangenis gegooid voor het bij zich hebben van een molotov-cocktail.

Beoordeling:

Het boek is gemakkelijk te lezen. Er komen weinig moeilijke woorden in voor. Sommige woorden zijn geschreven zoals ze uitgesproken worden. De hoofdpersoon ziet het leven heel anders dan veel andere mensen. Hij keurt het gedrag van mensen tegen dieren af. Hij is een echte natuurliefhebber.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen