U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Karakter.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=5683 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1640 woorden.

Ondertitel : Roman van zoon en vader
Verschenen in : in 1938
Bladzijden : bladzijden
Hoofdstukken : 250 hoofstukken
Genre : detective
Leestijd : twaalf uren
Uitgelezen op : woensdag 24 mei


Verwachtingen vooraf:

Het boek lijkt me een erg oud boek dus het zal wel over een onderwerp gaan wat in die tijd in was. Maar ik heb dit boek gekozen, omdat dit boek voor de verandering niet alleen een hoofdtitel heeft, maar ook een ondertitel.

Eerste reactie achteraf:

Het boek ging wel. Het was best wel leuk vanwege al die zakelijke verwikkelingen en dat maakt het verhaal zo realistisch en echt als of het een waargebeurd verhaal was.Samenvatting van de inhoud:

Joba Katadreuffe is op achttienjarige leeftijd verkracht door haar twintig jaar oudere werkgever, Arend Barend Dreverhaven. Ze raakt in verwachting en neemt ontslag. Ze krijg een kind, Jacob Willem Katadreuffe, hij groeit armoedig op en hij is de hoofdpersoon. Arend Barend Dreverhaven vraagt haar tot zes keer om met hem te trouwen, maar hij wordt altijd geweigerd. Tijdens de bevalling wordt er een keizersnee bij haar gemaakt, waardoor ze erg verzwakt en niet meer zwaar werk kan doen. Ze verdient wat geld met kunst- naaldwerk en schoonmaken. Haar kunst- naaldwerk is te herkennen aan het origineel kleurgebruik en moderne patronen. Ze verhuurt ook nog een kamer aan de communist Jan Maan, hij raakt erg bevriend met moeder en zoon. Na de lagere school mag Jacob geen vak leren, zijn moeder vindt dat hij zich zelf de wereld moet slaan, omdat zij dat ook heeft gedaan. Na vele baantjes te hebben gehad raakt hij werkloos op zijn achttiende. Hij koopt boeken, om zich zelf wat te leren, waaronder incompleet Duits lexicon. Op zijn eenentwintigste neemt hij een sigarenwinkeltje in Den Haag over. Hij leent geld bij een bank en als hij zijn schulden niet meer kan betalen, raakt hij failliet. Daarna gaat hij naar het advocatenkantoor van Mr. Stroomkoning. Op eens heeft hij het, hij wil een advocaat worden. Op het kantoor ziet hij voor het eerst zijn vader die zaken doet met Mr. Stroomkoning. De curator De Gankelaar besluit om Jacob te helpen en biedt hem een baan als typiste en bediende op het advocatenkantoor aan. Hij komt er achter dat zijn vader achter zijn faillissement zit. Hij hoort verder allerlei verhalen over zijn vader op het katoor en hij wordt jaloers en trots op zijn vader en hij wilt hem voorbij streven, iets behalen wat zijn vader nooit heeft behaald. Hij gaat studeren voor het staatsexamen om zo zijn doel te bereiken: een advocaat worden. Hij moet voor alles afwijken, hij slaat liefde, flirt en spel af. Hij sluit veel van zijn gevoelens af, zelf voor de secretaresse van Stroomkoning die verliefd op hem is. Hij wordt voor de tweede keer failliet verklaard door vader. En scheldt hem uit en bedreigd hem, maar Stroomkoning zorgt dat alles goed wordt geregeld. Dan wilt hij zijn vader laten zien dat hij het durft op te nemen tegen zijn vader. Kort voor het examen vraagt zijn vader voor de derde keer een faillissement bij de rechtbank aan, maar het wordt afgewezen. Hij slaagt en wordt advocaat en procureur. Tot zijn schrik reageert zijn vader heel anders dat hij had verwacht, hij geeft hem namelijk de hand en feliciteert hem hiermee. Hij verteld hem niet te hebben tegengewerkt, maar juist hebben te meegewerkt aan zijn carrière. Hij zegt dat zijn tegenwerking Jacob alleen maar heeft gestimuleerd. Verward gaat hij naar huis. Hij komt erachter dat zijn ambitie hem noodlottig is geweest, hij heet gefaald aan zijn dierbaren.

Tijd en ruimte:

Het verhaal speelt zich af van 1904 tot 1932 in Rotterdam tijdens crisisjaren. De totale vertelde tijd is gelijk aan de leeftijd van Jacob aan het eind van het boek: 28 jaar.


Wijze van vertellen:

In het boek is er sprake van een auctoriale- vertelperspectief. De verteller is alwetend. In sommige delen van het boek zie je het verhaal ook soms door de ogen van personen in het boek, dus het is niet echt duidelijk door wiens ogen de lezer het verhaal ziet.


Spanning:
Het was vooral spannend op de stukken wanneer de vader Jacob bijna wou gaan steken met het mes. Jacob kon zich nog maar goed kalm houden anders waren er zeker ongelukken gebeurd. En ik had niet verwacht dat dit twee keer zou gebeuren. Hiernaast was het ook spannend toen de vader Jacob wou gaan wurgen, maar hij werd tegen gehouden.

Thema en motieven:
Het thema is “ondergang”. Jacob beseft niet dat zijn carrière een klein beetje zijn ondergang is. Door zijn zelfvertrouwen komt hij wel hoger op, maar dat maakt hem wel een slecht sociaal mens.
Het eerste motief is dat hij erg is vervreemd van alles en iedereen, dit karakter
heeft hij van zijn moeder. Hij wil geen hulp van iemand accepteren. Hij raakt diep ontroerd als hij in het testament van zijn moeder leest dat zij het geld dat ze van hem kreeg altijd heeft gestort op zijn bankrekening.
Het tweede motief is dat hij en zijn vader gezien worden als monsters. Jacob is door zijn hardnekkigheid om advocaat te worden als sociaal mens mislukt. Zijn vader is afperser en sadist en is hard en meedogenloos.
Het derde motief is dat Jacobs beste vriend zijn tegenpool is en geen carrière wil maken en alleen maar communistische dromen heeft.
Personages:
- Jacob Willem Katadreuffe is de hoofdpersoon in het boek. Hij is een hardnekkig iemand die er naar streef om advocaat te worden. Hij wil geen hulp van iemand of iets en denkt maar aan zijn ambitie.
- Arend Barend Dreverhaven hij is de vader van Jacob, maar is niet getrouwd met Jacobs moeder. Hij is een afperser en sadist en is hard en meedogenloos op het gebied van zakenleven. Hij doet er alles aan om er voor te zorgen dat Jacob zijn doel als advocaat niet haalt. Verder probeert hij meerdere malen om te trouwen met Joba Katadreuffe, maar ze weigert altijd.
- Joba Katadreuffe is de moeder van Jacob. Zij is op achttienjarige leeftijd verkracht door haar twintig jaar oudere werkgever, Arend Barend Dreverhaven. Ze raakt in verwachting en neemt ontslag. Ze is iemand die hulp neemt van niemand. Ze is ook erg vervreemd van alles en iedereen en dit karakter heeft Jacob ook. Ze verhuurt verder een kamer aan een communist.
- Jan Maan is een communist en huurt een kamer bij de moeder van Jacob, Joba Katadreuffe. Hij raakt erg bevriend met de moeder en met Jacob. Hij wordt Jacobs beste vriend, maar hij wil niet net als Jacob carrière maken en het enigste wat hij heeft zijn, zijn communistische dromen en herinneringen.


Titel en ondertitel:
De titel Karakter komt dat de karakters in dit boek ongeveer bijna hetzelfde zijn. Ze willen allemaal niet opgeven en geven alles om hun doel te bereiken.
De ondertitel laat duidelijk zien dat hier in dit boek de relatie tussen vader, Arend Barend Dreverhaven en zoon, Jacob Willem Katadreuffe het belangrijkst is.

Motto:
Het motto zijn de sobere gevoelens van Jacob, die op het einde beseft dat hij een veel te hoge prijs heeft moet betalen om zijn doel te bereiken


Relatie tussen tekst en auteur:
Ferdinand Bordewijk heeft deze roman opgedragen aan zijn kinderen: zijn dochter Nina en zijn zoon Robert.


Relatie tussen verschillende teksten:
Bordewijk heeft van deze roman een voorstudie geschreven met als titel “Dreverhaven en Katadreuffe”. Dit werd gezet in het tijdschrift “De Vrijheid” in 1928. Deze voorstudie telde 73 pagina’s.

Relatie tussen tekst en context:
Bordewijk heeft eerder een voorstudie geschreven in zijn leven. Hier in kon je net als in het boek verwikkelingen tussen vader en zoon vinden.

Mijn persoonlijke beoordeling:

Ik vond het boek best wel een heel klein beetje leuk. Het boek was eigenlijk een soort familieboek, want je had er erg vaak te maken met allerlei relaties tussen vader, moeder en zoon. Het was alleen wel een erg dik boek en het duurde wel erg lang om het uit te lezen. Het taalgebruik was makkelijk, dus ik kwam niet vaak moeilijke woorden tegen, maar wel beroepen waar ik nog nooit wat over had gehoord. Het boek ging vooral over het zakenleven dat interesseerde mij wel. Ik kon me goed inleven in de hoofdpersoon, maar ik raakte soms wel de draad kwijt oor dat er soms gebruik werd gemaakt van een heel andere vertelperspectief. Maar wat ik niet begreep was hoe iemand zo slecht kon zijn dat hij zijn zoon wilde ruïneren, want hij is toch een deel van jou? In plaats van hem te ruïneren, zou je hem beter moeten helpen hem zijn doel te bereiken. Maar de schrijver zou dat wel zo gewild hebben, want dat maakt dit boek anders dan anders. Ik vind iets een beetje raar, want ik kan me eigenlijk niet goed voorstellen dat er in de tijd wanneer dit boek werd gepubliceerd zakenleven was, maar ik denk dat dit een soort fantasie is van de schrijver. Maar uit dit boek bleek dat mijn standpunt onjuist was, dikke boeken met veel bladzijden hoeven niet saai te zijn, als je er maar genoeg tijd aan besteedt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen