U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Gijs Wanders - Spoorloos Verdwenen.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2286 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 593 woorden.

Titel

Spoorloos verdwenenTitelverklaring

De titel 'Spoorloos verdwenen' slaat op de gijzeling van Professor Peters, want die was ineens spoorloos verdwenen.Samenvatting

Het Afrikaanse land Magandi wordt nog gedeeltelijk onderdrukt door een dictator 'Pappa Mimbo' genaamd. Maar een deel van de bevolking , de opstandelingen, verzet zich tegen hem. Daartoe behoort ook de vader van Mark. Hij heeft opmerkingen gemaakt over de toestand van het land en is gevangen genomen.

Mark is op zoek naar zijn vader, de politie weigert enige informatie over zijn verblijfplaats te geven, dus gaat Mark op een op onderzoek in een gebouw van de regering.

Op een gegeven moment hoort hij voetstappen naderbij komen. De deur gaat open en er stapt iemand naar binnen. Het blijkt een journalist te zijn, Sellers genaamd. Hij blijkt ook op zoek te zijn naar Marks vader. Samen zoeken ze verder.

Ze ondernemen zeer gevaarlijke speurtochten door het hele land. Uiteindelijk komen ze in contact met de zoon van de secretaresse van Pappa Mambo. Hij werkte ook voor hem. Als piloot van de dictator, eigenlijk wou hij niet voor de dictator werken, maar hij was drugsverslaafde en de dictator had drugs en zonder drugs kon hij niet, dus moest hij wel voor de dictator werken.

Na veel verhoren geeft hij toe de gevangenen naar een geheime plaats gevlogen te hebben en is zelfs bereid Mark en Sellers er heen te brengen.

Als ze na een risico volle reis aankomen ziet alles er verlaten uit. Het gebouw waar ze gevangen zouden moeten zitten ziet er eveneens onbewoond uit. Toch geven ze de hoop niet op en zoeken door. Dan vinden ze de gevangenen en Marks vader in een geheime kamer. Ze zijn allemaal zeer verzwakt, maar nog wel in leven.Tijd

Dit verhaal speelt zich af in deze eeuw, dat weet ik, want er waren al auto's en aan de wapens die ze gebruikten.In dit boek verstrijken 2 tot 3 weken, dat weet ik omdat alles beschreven staat, wanneer de volgende dag is, alleen 2 keer staat er: 'Er verstreken een paar dagen', dus weet ik het niet precies.Ruimte

Dit verhaal speelt zich af in steden die door de oorlog daar helemaal verwoest zijn en op het landgoed van de verjaagde dictator. zie o.a. blz. 161 en blz. 196.Personen

De Hoofdpersoon is Mark Peters, het is een jongen die als hij eenmaal iets in zijn hoofd heeft doorzet tot hij zijn doel bereikt heeft. Hij is erg op zijn familie gesteld. Verder houdt hij van avontuur.

Belangrijke bijpersonen zijn:

-Sellers; hij houdt erg van avontuur en wil echt alles te weten komen. Hij houdt van uitdagingen zelfs als zijn leven er van af kan hangen.

-Basil Kisseka, hij is de piloot van de dictator 'Pappa Mimbo', eigenlijk wou hij niet voor de dictator werken, maar hij was drugsverslaafde en de dictator had drugs en zonder drugs kon hij niet, dus moest hij wel voor de dictator werken. Hij is erg standvastig, drugs is daarvan een mede oorzaak, want bij het verhoor laat hij niets los, zijn leven maakt hem niets uit.

-Professor Peters, de vader van Mark. Om hem draait het verhaal, hij wordt ontvoerd, en Mark en Sellers proberen hem te vinden, hij is vastbesloten en open, te open en daardoor werd hij ontvoerd, want hij openbaarde zijn commentaar op de regering.Onderwerp

Het onderwerp van dit boek is onderdrukking, omdat het duidelijk gaat over mensen die niets mogen zeggen en als ze dat dan toch doen gevangen gezet worden, net als Marks vader.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen