U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Gijs Wanders - Gedwongen Verzet.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2285 en is laatst upgedate op 10/08/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1328 woorden.

1. De titel van dit boek is Gedwongen Verzet.2. De schrijver/auteur is Gijs Wanders.3. Er staan geen plaatjes in dit boek.4. De omslag is gemaakt door Roelof van der Schans en de uitgeverij is Lemniscaat b.v.5. Het boek heeft 123 bladzijden.6. Het boek heet Gedwongen Verzet, omdat de indianen in verzet moeten komen want anders word hun land afgepakt en worden ze tot slaaf gemaakt. Vandaar de titel gedwongen verzet.7. Thomas woont op een grote koffie plantage. Zijn moeder is al een paar jaar geleden tijdens een opstand van de indianen vermoord. Zijn vader is de baas van de koffie plantages en heeft op zijn plantage veel indianen werken. De indianen op de plantage worden slecht behandelt door de opzichters en leven onder slechte omstandigheden. Op een dag wordt er een jongetje vergiftigd door verboden secticiden en Navarro ( de hoofdopzichter, Navarro had ook de toestemming gegeven om met de verboden secticiden te spuiten) voelt zich helemaal niet schuldig en slaat ze omdat ze niet aan het werk zijn. Thomas ziet dit gebeuren. Er dreigt een opstand te komen. Thomas vertelt dit aan z`n vader maar die doet niks.

Op een dag gaat Navarro naar Felicia toe en wil haar verkrachten. Felicia werkt tegen, maar Navarro slaat haar en dreigt met een pistool. Dan komt Thomas binnen en red haar door Navarro neer te schieten. Thomas moet vluchten. Hij gaat samen met Carmen (een indiaan) mee naar haar dorp. En blijft daar lang wonen. Hij maakt daar kennis met Carmens oom Leon het opperhoofd van het dorp. Thomas gaat met hun mee naar de jaarlijkse marlt maar als ze daar aankomen is er niemand, behalve een paar lijken. Een vrouw zegt dat de soldaten zijn geweest.

Op een ochtend komt er een man (een blanke) en zegt dat ze moeten betalen voor het land waarop ze wonen, wat ze nog nooit gedaan hebben. Leon wijgert dit en zegt dat ze geen geld hebben. Later komt de man terug met nog een man en neemt oom Leon mee naar de baas van een andere plantage en die beweert dat hij dat stuk land gekocht heeft. Als ze niet zouden betalen werden ze vermoord en moesten van hun land af. Maar de indianen hebben geen geld dus moeten ze in opstand komen. Leon heeft kontacten in de stad met journalisten en ambasades en wil met hun praten op weg naar de stad wordt hij tegengehouden, gemarteld en vermoord. Veel indianen komen in opstand en zijn niet bang meer om vermoord te worden en gaan met een hele groep richting de stad. Steed blijven andere dorpen zich bij hun aansluiten. Als ze in de stad zijn word Thomas tegengehouden en mee naar het politie bureau genomen. De rest van de opstand neemt een gebouw in. En er wordt een man neergeschoten. Thomas z`n vader hoort wat Thomas allemaal uithaalt en gaat naar de stad toe. Daar wordt hij tegengehouden door soldaten. De soldaten gaan het gebouw in. De indianen gaan naar buiten. Er zijn rellen in de hele stad. Thomas rent naar buiten omdat het politiebureau op instorten staat door een enorme explosie. De indianen komen het gebouw binnen rennen en ze schreeuwn wat Thomas ook hoorde bij de begrafenis van oom Leon: Weg met de dictatuur! Voor de gerechtigheid!8. De hoofdpersonen zijn:

-Thomas, de hoofdpersoon, is de zoon van de baas van de koffie plantage. Thomas heeft zwart haar en is licht getint, maar is geen indiaan. De leeftijd staat er niet in maar ik denk dat hij rond de 17 is. Hij is erg meelevend want hij is niet zo als de andere blanken denkt dat een indiaan niets waard is. Hij voelt zich erg schuldig wanneer hij Navarro vermoord.

-Navarro, hij komt alleen in het begin van het verhaal voor. Hij is in tegenstelling tot Thomas helemaal niet meelevend. Hij is een volwassen man, is blank en heeft een beetje donkerblond haar. Hij vindt dat een indiaan niets waard is. Dat kun lezen omdat hij ze slaat en verkracht en het maakt hem niets uit als er een indiaans jogetje word vergiftigd. Hij is de hoofd opzichter van z`n vader.

-Oom Leon, al een oude man rond de 55, is de oom van het dienstmeisje Carmen. Hij is een indiaan en word goede vrienden met Thomas. Hij heeft een sterk, vredig, stil maar aardig karakter. Hij heeft zwart haar en een donker uiterlijk. Je kan lezen dat hij heel vredig is omdat zelfs toen zijn land bijna werd afgepakt, hij geen wapens wou gebruiken.9. Het speelt zich af in de 20e eeuw, omdat er gewoon autos en bussen uit onze tijd rijden. Er zijn ook maschine geweren en moderne plantages. Het had zich ook in een andere tijd kunnen afspelen, want indianen werden altijd al als slaaf behandelt, b.v. toen Columbus Amerika ontdekte werden gelijk veel indianen als slaaf verkocht.10. De echte plaats staat er niet in, maar ik denk dat het in Noord-Amerika of in India.

Waar het zich af speelt is een koffie plantage, een oerwoud, iets verder van de plantage vandaan is een indianen dorp. Het is er warm en er is een groot verschil tussen rijk en arm. Het speelt zich later ook nog in de stad af. In de stad heb je veel grote gebouwen.11. Ik denk dat de beschreven periode 5 a 6 weken duurt. In het begin vertelt de auteur dag voor dag wat er gebeurt. Later zeggen ze nog: ‘Hij logeert al 3 weken in het dorp van de indianen.’ Daarna zeggen ze nog: ‘Na 4 ½ in het kamp van de indianen voel Thomas zich al een echte indiaan’. In de rest van het boek wordt niks meer daarover geschreven, maar ikdenk dat het daarna nog 1 week duurt, want oom Leon word nog begraven, ze vertrekken nog richting stad, daar sluiten steeds dorpen zich bij aan en ze over nachten in de dorpen. Ze blijven ook nog een paar dagen het gebouw in bezet houden.12. Het begint als Thomas eigenlijk naar school moet, maar dan hoort hij een vrouw schreeuwen. Het is Navarro die een vrouw slaat omdat een vrouw verlof vraagt want haar zoontje is vergiftigd. Je merkt dan al dat Thomas voor de indianen is want hij vindt het heel erg en wil er iets aan doen. Dus wil hij z`n vader hierover inlichten.13. Het is een hij-/zij- verhaal want de auteur schrijft heel veel stukjes waarin Thomas niet eens voorkomt. Dit is een stukje waarin dat voorkomt, Leon is meegenomen voor het stuk land dat hij moet betalen, en een schutter schiet een hert dood:‘Dit is zinloos’,zegt oom Leon. De schutter wijst in de verte. ‘Ginds is een dorp. Ze mogen het hert hebben’. Oom Leon klimt weer op zijn paard. ‘Ze zullen weigeren’.

‘Ben je gek zo`n hert is veel waard’, zegt de schutter. ‘Ze willen geen dier dat zinloos is afgemaakt’. ‘Ach lul niet’.14. Gijs Wanders wilde of ondekkings of journalist worden. Journalist is hij geworden. Hij was onder andere te zien bij Enschede. Hij reisde met zijn vrouw door veel landen. Toen hij terugkwam ging hij schrijven voor het Nieuwsblad van het Noorden. Hij heeft ook nog televisie progamma`s gemaakt. Andere boeken van hem zijn: Vogelvrije vrienden, Stille Getuige dat hij zelf heeft meegemaakt en een prijs van de kinderjury heeft gekregen. Ook met Gedwongen verzet heeft hij zo`n prijs

gekregen.15. Ik vond wel een leuk boek omdat het wel realistisch was want er zijn ook echte rassen oorlogen. Het eind vond ik alleen niet goed want ik snapte het niet, want het was eigenlijk nog niet afgelopen. Verder vond ik het een makkelijk beschreven boek ne alles was wel duidelijk behalve het eind. Spannend was het ook wel want iedereen kon dood gaan in dit boek, ook de hoofdpersoon.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen