U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Karakter.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=11213 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 838 woorden.

Karakter: F. BordewijkKorte motivatie voor mijn boekkeuze:

Ik heb dit boek gekozen omdat ik al stukjes van de film had gezien die ik erg mooi vond. Ook de achterkant van het boek sprak mij ook aan.Eerste persoonlijke reactie:

Ik vind het een mooi boek en er gebeurt ook best veel in, maar ik vind het wel jammer dat alles erg langdradig wordt beschreven. Ook vond ik dat er behoorlijk moeilijke woorden werden gebruikt.Korte samenvatting van de inhoud:

Als Jacob Willem Katadeuffe geboren wordt, heeft hij alleen een moeder. Zijn moeder wou niet met zijn vader, Arend Barend Dreverhaven, trouwen. Joba, moeder van Katadreuffe, verdient haar geld met handwerken. Omdat hij en zijn moeder allebei nogal koppige karakters zijn, botst het nogal eens tussen hen.Op ongeveer 21-jarige leeftijd neemt Katadeuffe een sigarenwinkeltje in Den Haag over, maar hij gaat al snel failliet. Een deurwaarder (Dreverhaven) komt zijn bezittingen contoleren. Het faillissement wordt als ongeldig afgedaan en Katadreuffe moet contact opnemen met een curator van advocatenbureau Stroomkoning. Hij heet meneer de Gankelaar.Daar krijgt Katadreuffe dan ook zijn baantje. Hij wordt typist en kantoorbediende. Katadreuffe is erg leergierig en werkt hard om wat te bereiken. Hij wil namelijk advocaat worden. Het dienstmeisje Lieske van Graanoogst, daar woont Katadeuffe bij in, heeft een oogje op hem. Maar hij wijst alle pogingen af.Ook wanneer hij zich voelt aangetrokken door Lorna te George doet hij er niks op uit. Intussen verklaart Dreverhaven zijn zoon voor de tweede keer failliet. Hij wordt kwaad op zijn vader en hij scheldt hem overal voor uit. Hij vertelt alles aan Stroomkoning en die handelt de zaak soepel af.Dan neemt Katadreuffe een belangrijke plek in die nou is vrijgekomen op zijn werk. Hij verdient nou veel meer geld en hij kan aan zijn staatsexamen afmaken en dan ook halen. Katadreuffe begint aan een schriftelijke cursus rechten. Met de gezondheid van zijn moeder gaat het een stuk slechter.Vlak voordat Katadreuffe slaagt voor zijn doctoraal examen ontmoet hij Lorna te George en hij beseft dat hij vroeger stom is geweest. Zij is inmiddels getrouwd en heeft een kind. Intussen krijgt hij steeds meer ruzies met zijn vader.Hij komt tenslotte tot het inzicht dat zijn ambities hem noodlottig zijn geworden en dat hij op menselijk vlak heeft gefaald tegenover zichzelf, zijn moeder, zijn vader, zijn vriend en Lorna te George.Verdiepingsopdracht 1:· Het verhaal is chronologisch op één zondering na en dat is het 7e hoofdstuk. Dit begint met “Aldus was het gegaan”, waarna verteld wordt hoe hij aan zijn baan bij het advocatenbureau van Stroomkoning terechtkwam.· Er zijn bijna geen manipulatietechnieken gebruikt; waardoor de fabel en sujet hier overeenkomen.· Het boek is opgebouwd in 28 hoofdstukken. Sommige hoofdstukken hebben dezelfde titels. Voorbeelden zijn: Jeugd en de eerste maanden. Katadreuffe en Dreverhaven is zelf een voorbeeld van een hoofdstuk dat drie keer wordt genoemd. De hoofdstukken zijn chronologisch als volgt weer te geven:Hoofdstuk 1 t/m 7: vanaf de geboorte tot zijn 21e jaar.( ‘Neen’ – ‘het weten tot T’)Hoofdstuk 8 t/m 13: het eerste kantoorjaar (‘een begin’ – ‘het eerste jaar’ )Hoofdstuk 9 t/m 28: de ontwikkeling van bediende tot advocaat en van man tot heer (‘Dreverhaven’ – ‘ Dreverhaven en Katadreuffe’)

· De gebeurtenissen volgen elkaar op waardoor het verhaal aaneengesloten is.· Het is een samenhang omdat de gebeurtenissen met elkaar verbonden zijn en dat ze elkaar opvolgen.· Er zijn verschillende verhaallijnen. De belangrijkst en de grootste is die van Katadreuffe. Af en toe komt er een hoofdstuk in voor dat verteld wordt door de ogen van een ander. Bijvoorbeeld die van Dreverhaven.· De structuur heeft weinig invloed op de spanningsbouw. Alles wordt in details verteld en er zitten amper open plekken in. Daardoor is het niet echt spannend.· Er zitten geen flashbacks en flashforwards in. Wel komt er af en toe een terugverwijzing in voor.· De verteltijd is korter dan de vertelde tijd. De vertelde tijd is namelijk 28 jaar. De laatste 6 á 7 jaar worden uitvoeriger beschreven, omdat dat belangrijke jaren waren voor zijn leven· De tijd waarin het zich afspeelt is ongeveer tussen 1904 en 1932.· doordat er geen flashbacks in voor komen wordt het nogal saaiverdiepingsopdracht 2:· Ze vindt het een boek waar je moeilijk doorheen komt maar ze vindt ook dat er aspecten inzitten die echt de moeite waard zijn.· Het is een te gehaast boek. Het wordt ‘neen’ jaagt het boek voort. Het is ook te grauw geschreven.· Aan de ene kant wel. Het is inderdaad nogal ‘grauw’ geschreven. Maar dat het te gehaast is vind ik niet. Ik vind het eerder te langzaam.Eigen mening:Ik heb er zeker geen spijt van dat ik het boek gelezen. Het was namelijk echt wel de moeite waard. Jammer was wel dat alles wel heel uitvoerig beschreven werd waardoor het een beetje langdradig en dus saai werd. Ook de beschrijving van de hoofdpersonen vond ik erg goed. Ze zijn net allemaal iets anders. Ik vond de tekst alleen iets te moeilijk geschreven. Er waren iets teveel moeilijke woorden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen