U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Karakter.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=11153 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1774 woorden.

Zakelijke gegevens:

Ferdinant Bordewijk,

Karakter: Psychologische roman, Nijgh & Van Ditmar, s’Gravenhage, 1997-32, 247 blz.

(eerste druk 1938)Verdieping:Jacob Willem Katadreuffe is de zoon van een deurwaarder, genaamd Dreverhaven en van een jonge ongehuwde vrouw Jacoba Katadreuffe.Toen Joba wist dat ze zwanger was verliet ze Dreverhaven. Ze bleef werken totdat ze hoog zwanger was. In die tijd had zij het goed, altijd goed eten en een behoorlijk logies.

Maar na de geboorte gebeurde er iets met Joba, ze was zelf niet in staat om te werken en wilde geen hulp van andere mensen. Ze wilde zelfstandig blijven.Na de geboorte wilde Dreverhaven voor zijn kind zorgen, hij stuurde de moeder geld en brieven. Joba accepteerde geen van zijn geschenken en stuurde alles terug.Ze moest verhuizen naar de krotten wegens gebrek aan geld maar voor haar zoon bleef zij altijd goed zorgen, ook in slechte tijden.Katadreuffe maakte de stadsschool af en ging daarna werk zoeken. Hij had allerlei baantjes, maar van zijn achttiende tot zijn negentiende jaar zat hij zes maanden zonder werk. Hij zat vaak in zijn kamertje en las veel boeken die hij gevonden had in het huis waar ze nu woonde.Vooral toen hij magazijnknecht in een boekhandel was, was boeken lezen het enigste wat hij deed.Jacob ging op zoek naar allerlei mogelijkheden om zelf een bestaan op te kunnen bouwen. En zo vond hij de mogelijkheid om een sigarenzaakje te kopen. Dit kostte 300 gulden. Het werd een flop. Hij verdiende niet genoeg geld en het gebeuren draaide uit op een faillissement.Hij kreeg bezoek van een curator, meneer de Gankelaar, en deze nam een deurwaarder mee, Dreverhaven. Zijn bezit werd geïnventariseerd, een verzameling boeken, incompleet, vijftien gulden. Niet genoeg voor een faillissement.Hij kwam in contact met de Gankelaar die zijn werkgever werd. De Gankelaar had een baan voor Katadreuffe als persoonlijke secretaris op het kantoor van Stroomkoning, een groot advocatenkantoor met belangrijke klanten. De Gankelaar stelt Katadreuffe aan als zijn persoonlijke secretaris en heeft ook nog een logeeradres voor hem. Boven het kantoor bij de conciërge thuis.

Vanuit zijn positie wilde hij opgroeien naar een hoger niveau. Snel leerde hij typen en stenograferen, en de ladder omhoog werd beklommen.Jan Maan, de kostganger van zijn moeder en Katadreuffes beste vriend had een goed stel hersens, maar toch zou hij het nooit ver brengen. Hij werd volledig bezig gehouden door de communistische partij en de meisjes. Katadreuffe hield zich niet met deze dingen bezig. Hij was wel eens bij de partij geweest maar kon niet begrijpen waarom mensen zich hier zoveel mee bezighielden.De Gankelaar was een filosoof en had een volgroeid karakter. Hij kon uren praten over een onderwerp. Katadreuffe was zelf nog een karakter in wording, hij onderging een late groei naar volwassenheid. Hij had opvallende hoedanigheden en gaven, maar een compleet karakter was hij bij lange na niet.Op het kantoor leert hij ook een meisje kennen, Lorna te George, deze valt op Katadreuffe vanwege zijn mooie ogen, Katadreuffe vind haar ook mooi maar laat haar niet tussen hem en zijn werk komen. Zijn toekomst gaat voor alles.

Nu Katadreuffe een baan heeft vraagt zijn vader opnieuw een faillissement aan. Katadreuffe gaat bij zijn vader langs, maar deze trekt zich niets aan van het bloedverband. Zijn zoon is een debiteur, betalen zal hij.Katadreuffe kan hem wel vermoorden. En steek uit woede een dolkmes in het tafelblad voor Drevenshave’s neus.

Een van de werknemers van Stroomkoning Rentenstein, heeft een hekel aan Katadreuffe, hij ziet Katadreuffe als een concurrent. Dan wordt Rentestein ontslagen omdat hij geld had verduisterd uit de personeelskas. Katadreuffe volgt hem op. Hij is nu "chef de bureau".Hij gaat nu werkelijk studeren voor het staatsexamen, maar hiervoor heeft hij 2000 gulden nodig. Hij besluit deze bij zijn vader te lenen, hij wil hem trotseren! Een lange tijd van hard studeren begint. En als hij vlak voor het staatsexamen staat, vraagt zijn vader opnieuw een faillissement aan.Hij wil zijn zoon het leven zuur maken zo lijkt het. Maar het verzoek tot faillissement wordt afgewezen. Katadreuffe ontmoet zijn vader weer, ditmaal op straat, Dreverhaven biedt hem opnieuw het dolkmes aan maar Katadreuffe werpt het in het riool. Dreverhaven, nu woedend neemt hem mee naar zijn kantoor. Bij deze ontmoeting lijkt Drevenhaven nog de sterkere maar er zijn al tekenen van een wending.

Het examen verloopt voor Katadreuffe uitstekend en hij slaagt makkelijk.Zijn vader heeft nog een verassing in petto, hij dient vier bezwaren in tegen het meesterschap in de rechten van zijn zoon. Deze worden allen nietig verklaard, Katadreuffe heeft de laatste slag tegen zijn vader gewonnen. Zijn naam wordt nu verbonden aan het advocatenkantoor. En als zijn vader hem hiermee wil feliciteren wijst Katadreuffe hem af. Hij heeft beslist dat zijn vader niet meer bestaat.Juffrouw te George kan de ontstane spanning tussen haar en Katadreuffe, de twee zo verschillende karakters, niet meer aan, zij neemt ontslag en de volgende maal dat Katadreuffe met haar praat is ze een gehuwde vrouw. Katadreuffe weet dat hij nooit getrouwd zal zijn. Zij is de enige liefde in zijn leven, naast Zij (zijn moeder}.

Katadreuffe heeft het maatschappelijk gezien helemaal gemaakt. Maar wat persoonlijke relaties betreft is hij een mislukking.Bij het slot van het boek komt hij hier ook zelf achter. Als zijn moeder dood is heeft hij nog maar een vriend en dat is Jan Maan. Hij weet nu volgens mij dat hij zijn vader destijds verkeerd heeft beoordeeld, maar hij is te koppig om dit ooit toe te geven.Onderzoek naar de verhaaltechniekDe schrijfstijl: Deze is prettig. Er worden weinig moeilijke woorden gebruikt. Wel vond ik sommige stukken veel te langdradig waardoor mijn aandacht verslapte, hierdoor moest ik af en toe bladzijdes twee keer lezen om de tekst te kunnen begrijpen.De ruimte: Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het kantoor van Stroomkoning, in het huis van Katadreuffes moeder en in de kamer van de conciërge waar Katadreuffe woont. De ontmoetingen van vader en zoon vinden vooral plaats in het kantoor van Drevenhaven. Het verhaal duurt ruim 30 jaar. Het begint met de ontmoeting van de ouders van Katadreuffe en eindigt pas als Katadreuffe klaar is met zijn studie en advocaat is.De verhaalfiguren: Jacob Willem Katadreuffe heeft een sterke wil en is een echte doorzetter. Het doel in zijn leven is advocaat te worden en hij doet er alles voor. Hij zal zijn vader laten zien dat hij hem niet nodig heeft. Bij al zijn ambities vergeet hij hierbij zelfs zijn liefde voor Lorna Te George, een secretaresse van kantoor. Later krijgt hij hier spijt van als hij haar als moeder en gehuwde vrouw ontmoet.Dreverhaven is de vader van Katadreuffe. Hij is een wrede deurwaarder die meedogenloos is voor iedereen. Ondanks zijn wreed karakter heeft hij Jacoba verschillende huwelijksaanzoeken gedaan en haar een lange periode geld toegestuurd.Jacoba Katadreuffe heeft ook een heel sterke wilskracht. Ze wil nooit door anderen geholpen worden, om zo haar eer hoog te houden. Ze is een hele stille vrouw en vecht jaren tegen haar ziekte toch gaat ze aan het einde van het boek dood aan kanker.

Jan Maan is de beste vriend van de jonge Katadreuffe. Jan is niet zo leergierig als hij. Hij is ook een enorme aanhanger van het communisme.Relaties van de personages onderling.- Tussen vader en zoon is er een constante strijd. Dreverhaven wil zijn zoon belemmeren in het bereiken van zijn doel. In het begin laat Katadreuffe zich door zijn vader overdonderen, maar naarmate het verhaal vordert, wordt hij zelfzekerder en durft hij zijn eigen mening te verwoorden. Op het einde zegt hij zijn vader ook dat hij niet meer bestaat voor hem. Dreverhaven zei dan dat hij alles had tegengewerkt om zijn zoon te sterken in zijn karakter.- Tussen Katadreuffe en zijn moeder is er slechts een oppervlakkige relatie. Zijn moeder is eerder zwijgzaam en ze zegt hem nooit haar eigen mening over zijn plannen. Ondanks dat, bezoekt hij haar toch elke week. Zij wil wel dat hij het ver schopt, maar dat zegt ze hem nooit. Ze hebben beiden een sterk karakter en geen van beiden wil wijken voor de andere en dat leidt soms tot botsingen. Hij noemt haar ook nooit moeder, maar praat altijd over haar van op een afstand. Hij gebruikt de termen "ze" en "haar".- Katadreuffe heeft een hele goede vriend, namelijk Jan Maan. In het begin wil Katadreuffe hem van alles bijleren uit zijn boeken, maar na een tijdje beseft hij dat bij Jan geen zin heeft. Jan is een aanhanger van het communisme en hij neemt Katadreuffe zelfs mee naar hun bijeenkomsten, maar ondanks hun goede vriendschap laat Katadreuffe zich toch niet ompraten om voor het communisme te kiezen.Vertelwijze: Het is een personaal-verhaal.Op zoek naar de thematiek:Het belangrijkste thema in dit boek is toch wel de vader-zoon relatie die bots door twee hele verschillende karakters. Ook bots Katadreuffe met zijn moeder die ook een heel ander karakter heeft als hij. Door het boek te lezen kom er achter wat de karakters zijn van de personen.Dreverhaven heeft een sterk karakter, en geeft weinig toe. Zo heeft hij in hartje winter een groot gezin uit huis gezet zonder enige medelijden te hebben getoond. Joba geeft weinig toe, ze is erg trots en neemt van niemand iets aan. Katadreuffe is een erge doorzetter, geeft net als vader en moeder weinig toe. Alle 3 volharden ze hun ideeën Daarom botsen de karakters ook zo erg.Biografie van Ferdinant Bordewijk:Ferdinand Bordewijk werd in Amsterdam geboren op 10-10-1884. Zijn familie verhuisde in 1894 zijn naar Den Haag. Hier bezocht Ferdinand het gymnasium. Zijn vervolgopleiding was in Leiden waar hij rechten studeerde.Hier promoveerde hij in 1912 tot doctor in de rechtswetenschappen. Een jaar later ging hij werken op een advocatenkantoor in Rotterdam dat in het boek Karakter een rol zou gaan spelen zoals u hebt kunnen lezen.

Vanaf 1918 ging hij lesgeven aan de Handelshogeschool, en dit is tevens de locatie van zijn eerdere roman Bint. Dit was niet het eerste boek dat Bordewijk heeft geschreven, dat was de bundel fantastische vertellingen later gevolgd door een tweede en een derde.Verder heeft hij nog geschreven:

 Blokken (1931)

 Knorrende beesten (1933)

 Bint (1934)

 Ondergang van een eeuw (1936)

 Rood Paleis (1938)

 De Wingerd (1938)

 Noorderlicht (1948)

 De doopvont (1953)En nog enkele andere boeken zoals Apollyon, Eiken van Dodona, Bloesemtak enz.

In 1954 werd Bordewijk de P.C Hoofdprijs toegekend. Op 28 april 1968 overleed Bordewijk op tachtig jarige leeftijd als een van de belangrijkste schrijvers van de moderne Nederlandse letterkunde.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen