U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Karakter.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=5018 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1253 woorden.

1,1 )Samenvatting :


Dit verhaal beschrijft de levensloop van Katadreuffe, die na een zware jeugd probeert zijn leven te verbeteren. Hij probeert allerlei baantjes en beroepen, maar wordt steeds ondermijnd door zijn vader Dreverhaven, die hem blijft achtervolgen met faillisementen en andere tegenslagen.

1,2 ) Waarom dit verhaal ?

Ik heb voor dit verhaal gekozen omdat de titel van dit boek ( Karakter ) mij zo bekend voorkwa, en wij in de klas tijdens de literatuurles over Karakter gesproken hebben.

1,3) Wat wist ik al van ?

Voordat ik dit boek besloot te gaan lezen, wist ik eigenlijk niet veel van dit boek.
Ik had wel eens van de verfilming ervan gehoord, maar ik heb de film nooit gezien terwijl ik wel wist dat, volgens anderen, het een goede film is.
Dankzij de informatie die ik in de les, omtrent de schrijver Bordewijk, gekregen heb, wist ik al iets meer van de schrijver.


2) Personen

Jacob Willem Katadreuffe, Arend Barend Dreverhaven, Joba Katadreuffe
Lorna te George en Jan Maan.

1- Jacob Willem Katadreuffe :

Jacob is de zoon van Joba Katadreuffe en Arend Barend Dreverhaven.
Jacob’s moeder wilde niets met de vader te maken hebben, en zodoende is Jacob alleen door zijn moeder opgevoed. Jacob krijgt een ( redelijk ) strenge opvoeding, maar door zijn moeder is hij nooit slecht behandeld, ondanks dat zij in armoede leefden. Jacob herinnerde deze periode als een zwarte bladzijde in zijn leven.
Zijn streven werd dan ook, om het nooit meer zo slecht te krijgen, zoals vroeger.
Hij heeft op een “ armenschool “ gezeten en nadat hij die afgemaakt had, kocht hij een sigarenwinkeltje, om zo de kost te verdienen. Dit bleek echter een gigantische miskoop te zijn en zijn lener, De Maatschapij voor Volkskrediet, eisde een faillissement. Zijn enige bezit waren een aantal boeken, en dat was niet genoeg om aan zijn schuld te voldoen. Via zijn curator, mijnheer de Gankelaar, kreeg hij een baan als klerk op een advocatenkantoor aangeboden. Door middel van inhoudingen op zijn salaris, werden zijn schulden terugbetaald, en een ander deel van zijn loon sck hij iedere maand aan zijn moeder. Jacob was erachter gekomen wie zijn vader was, de beruchte deurwaarder Dreverhaven, die tevens ook zijn deurwaarder was.
Nadat zijn schulden van de sigarenwinkel voldaan waren, leende Jacob opnieuw geld bij zijn vader om aan een advocatenstudie te gaan beginnen. Zijn grootste doel is om zijn vader voorbij te stekenen daarom werkt hij harder dan ooit.
Zijn vader probeert Jacob op allerlei manieren te dwarsbomen en op het moment dat Jacob examen wilt doen, eist hij zijn uitgeleende geld terug. Zijn verlangen naar succes blijft voorop staan, en een jaar later slaagt hij alsnog.
Door zijn ambitie houdt Jacob weinig tijd over voor andere dingen zoals de liefde. Hij heeft een oogje op de secretaresse Lorna te George , die ook een oogje op hem heeft. Nadat Jacob zijn examen heeft gehaald, beseft Lorna dat zij zal moeten wijken voor Jacob’s ambitie. Hierop verlaat zij definitief het kantoor.

Jacob’s emoties zijn zo star en stug dat hij pas later beseft, als hij de dan getrouwde Lorna tegenkomt, “ wat hij weggegooid heeft “.
Het enige moment dat hij gevoelens toont, is wanneer hij Lorna met een man op het strand ziet praten.

Zo koppig als Jacob is, weet hij toch uiteindelijk zijn doel te bereiken : Hij overtreft zijn vader.
En nu komt, voor mij althans, het vreemde van het verhaal : Als Jacob zich uiteindelijk kan beëdigen als advocaat, verklaart zijjnn vader zichzelf als degene die altijd achter Jacob heeft gestaan ( terwijl hij Jacob altijd een hak heeft proberen te zetten ). Als Jacob aan het einde van het verhaal zo vol zelfvertrouwen zit om zijn vader een klap te verkopen, trekt hij zijn hand op het laatste moment weg en laat hij zijn vader als een afgeleefde bejaarde achter.


Arend Barend Dreverhaven :

Arend is de vader van Jacob. In het begin van het verhaal maakt zijn moeder, Joba Katadreuffe, zwanger van hem, haar toenmalige werkgever.
Arend is boekhouder van beroep, en hij beoefent zijn beroep op een behoorlijk harteloze manier uit. Zijn bijnaam is dan ook ‘ De Kolengrijper ‘ .
Arend is, in tegenstelling tot zijn zoon behoorlijk rijk. Hij bezit enige onroerende goederen zoals : een huurkazerne, deurwaarderskantoor, twee lampenwinkels en een aandeel in de bouwvereniging “ Vrede “.
Als hij op een dag een moeder met drie kinderen het huis uit zet, raakt hij toch onder de indruk van een klein jongetje die hem vriendelijk en hartelijk staat toe te lachen.
Hij pakt zijn zoon keihard aan met het doel hem ten gronde te richten :
- Uitgeleend geld eerder terugeisen.
- Baantjes van Jacob tegenwerken.
Dreverhaven scheld hem ook op straat uit voor luiwammes en ellendeling omdat Jacob geld heeft geleend, en daarmee een veel te dure kamer heeft gehuurd.
In een vlaag van dadendrang zet Dreverhaven iedereen uit zijn huurkazerne, wat voor een klein opstootje op straat zorgt.
Dreverhaven blijft zijn zoon als een zwakke mislukkeling zien en als Jacob voor de laatste keer bij hem op bezoek komt om een foto van zijn moeder op te halen, dreigt hij hem, achter de foto aan, het raam uit te smijten.
Dreverhaven is zo ontevreden om zijn zoon omdat hij het nooit heeft geprobeerd om het tegen zijn vader op te nemen, zijn vader eens flink aan te pakken. En als dat aan het einde toch gebeurt, blijft hij als een verslagen bejaarde achter.
Joba Katadreuffe :

Joba is de moeder van Jacob. Zij heeft een relatie met haar toenmalige werkgever, Dreverhaven, gehad, waaruit Jacob voortgekomen is. Zij wil echter niets meer met Dreverhaven te maken hebben. Hij doet haar een aantal malen een aanzoek, maar zij blijft halstarrig weigeren.
Joba voedt Jacob behoorlijk streng op, maar laat hem aan niets tekort komen.
Ze probeert, net zoals Jacob, de armoede te ontvluchten. Dit wil ze echter zelf doen en accepteerd geen enkele hulp van Dreverhaven of Jacob. La het geld dat ze bvan Jacob krijgt om goed te leven, spaart ze op, en als ze sterft laat ze het aan Jacob na.

Lorna te George :

Lorna is de vrouw op wie Jacob verliefd werd, en die hij door zijn eigen, stomme, gedrag verliest. Zij is de secretaresse van de chef op het advocatenkantoor waar Jacob ook werkt. Ze ontdekt, dat door Jacob’s ambitieuze instelling, ze nooit een goede relatie met hem zou kunnen krijgen. Daarop neemt zij ontslag, om ergens anders een nieuw leven te beginnen.

Jan Maan :


Jan Maan is de een goede vriend van Jacob die bij hem en zijn moeder inwoont.
Jacob krijgt al snel een goede realtie met hem, en hij is eigenlijk ook de enige persoon met wie Jacob kan praten. Jan is iemand met communistische ideeën
Waardoor Jacob ook een communistische inslag heeft, dit heeft verdere invloed op het verhaal.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen