U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Dirk Bracke - Zij En Haar.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=1308 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1265 woorden.

Omschrijving: Boekbespreking 1

ZIJ en HAARTechnische fiche

Titel: ZIJ en HAAR

Auteur: Dirk Bracke

Uitgeverij: Davidsfonds/Infodok

Tweede druk1.Onderwerp

Het verhaal gaat over een meisje ,Eve, dat in haar puberteit, meer bepaald na de dood van haar allerbeste vriendin, ontdekt dat ze lesbisch is.2.De gebeurtenissen

Er waren veel gebeurtenissen die me indruk gaven maar, de gebeurtenis die mij de meeste indruk gaf is de gebeurtenis waarin Eve vertelt aan haar klas dat ze lesbisch is. Ze heeft toen al haar moed bijeen geraapt om dat te vertellen. Ze wil dat de klas dit uit haar eigen mond hoort en niet dat het met een roddel verspreid wordt. Ze legt dan ook uit waarom ze op meisjes valt.

Pagina 144 en 145.3.Personages

Van karakter is Eve voor mij wel een heldin, want ze durft te zeggen dat ze voor hetzelfde geslacht valt.

Eerst geloofde ze het zelf niet waardoor ze zich wou testen door een jongen voor haar te krijgen, maar ze voelt dan dat ze eigenlijk niet van jongens houd. Ze gebruikte de jongen om te zien of ze echt wel lesbisch is.

Ik vind het moedig van haar dat ze alles zelf heeft verteld aan haar vrienden en vriendinnen, haar klas en haar familie.

Ze heeft het een tijdje verborgen gehouden, want dat is meer dan normaal.4.Bouw

Het verhaal is zeer boeiend, want het gaat over een vreemd onderwerp voor de meeste mensen en over dit onderwerp wordt er niet veel over gepraat.

Het wordt ook zeer realistisch vertelt over de problemen die er kunnen komen, over de gevoelens van lesbische koppeltjes en over hoe ze plannen maken om zoveel mogelijk bij elkaar kunnen zijn.

In het begin begint ze te twijfelen over haar geaardheid. Maar naar vordering van het boek ziet ze in dat ze haar geaardheid niet moet onderdrukken en dat ze opkomt voor haar gevoelens.5.Taalgebruik

Ik vond de tekst niet al te moeilijk. Ik verstond ieder woord die vertelt werd.

Er werd naar mijn weten geen beeldspraak gebruikt. Wat mij wel opviel is dat Dirk Bracke veel moderne begrippen gebruikte zoals namen van bekende zangers en acteur, liedjes en beroemdheden. Hiervan heb ik enkele fragmenten.

*Hou me vast klonk uit de radio. Ze sloot haar ogen en met Céline op haar netvlies neuriede ze het liedje mee. Volumnia zong precies waarover ze achter haar oogleden droomde.

*’Coldplay’, stelde Eve voor. ‘Lukt dat?’ ‘Waarom niet’,zei Céline terwijl ze al met de muis klikte. ‘Welke cd? A rush of blood to the head?’

*’Is er wat te zien?’ ‘Ik weet het niet’, bekende hij. ‘Maar als je MTV niks vindt, zap ik wel naar een andere zender.’

*Met een flesje cola in haar hand stond Eve vlak bij de boxen die de waanzinnige viool van dEUS’ Suds&soda lieten krijsen.

*Justine Henin sloeg een listig balletje over het net. Wanhopig sprintte Serena Williams naar voren, maar het balletje botste twee keer op het gras.

‘Yes!’ schreeuwde Eve en ze stak haar gebalde vuisten in de lucht.

‘Vijf-vier voor Henin!’

*’Je stinkt’, zei hij.

‘Britt had een nieuwe deodorant. Shanna en ik hebben hem eens uitgetest. Tommy Hilfiger.’

‘Bah... meisjes!’ zei Niels en hij trok een vies gezicht.

*’Doe me een lol, die griezel. Harry Potter met puistjes en een T-shirt van Ozzie Osbourne. Nee, dank je.’

*...

Kies vijf beoordelingswoorden uit de volgende mogelijkheden en licht je keuze toe

(met fragmenten uit de tekst)

Ontroerend:

*Boven het tafeltje waren tientallen foto’s met doorzichtige tape op de zachtgeel geverfde muur geplakt. Vakantiefoto’s, kinderfoto’s, familiekiekjes...

‘Vrijdag zou Margaux negentien worden’, zei Eve terwijl ze naar de foto keek waarop zij en Margaux in een bubbelbad lagen. Margaux had haar arm om haar schouder geslagen en ze lachten hun tanden bloot naar het fototoestel dat papa vasthield.

‘Wanneer gaan we bloemen op haar graf leggen?’ vroeg Céline en ze keek Eve ernstig aan.

‘Op haar verjaardag lukt het niet, dan hebben we les. Zaterdag.’

(Na zes jaar denkt Eve nog altijd aan haar beste vriendin)

Droevig:

*Ze keek Margaux en Jasper na. Die weren al halverwege het kruispunt toen de stroom auto’s aan de rechterkant in beweging kwam. Een vrachtwegen trok langzaam op. Eve wilde zich omdraaien om de rugtas weer op de bagagedrager te trekken toen ze opeens een automoter hoorde loeien. Een ongeduldige Mercedes vond een gaatje in de rij auto’s naast hem, kwam achter de vrachtwegen vandaan en trok snoeihard op.

‘Nee!’ gilde Eve. In een oogwenk zag ze de fiets van Margaux door de lucht wentelen terwijl het meisje op de motorkap van de Mercedes werd geworpen en een seconde later met haar hoofd op het asfalt terechtkwam. Verlamd bleef Eve toekijken.

(Het ongeval van Margaux dat Eve zag gebeuren.)

*De deur ging weer open. De vader van Margaux leek ineens jaren ouder. Zijn hoofd hing naar beneden en zijn schouders zakten wat door. Margaux’ moeder verstopte haar ogen achter een zakdoek.

‘Het is beter dat je weggaat, Eve’, zei de vrouw. ‘Margaux zou het vast heel lief gevonden hebben als ze...’

De laatste woorden werden verstikt door de tranen.

(Hoe Eve te horen krijgt dat haar beste vriendin dood is.)

Lastig:

*‘Je speelde geweldig, Eve!’ glunderde Céline. ‘Ik ben zo trots op je. Ik móét je gewoon knuffelen.’

Spontaan drukte Céline haar stevig tegen zich aan. Opeens bleven haar ouder staan en ze draaiden zich verlegen om. ‘Papa en mama zien ons’, fluisterde Eve en ze duwde Céline voorzichtig van zich af.

Pas toen Céline bergrijpend wat afstand nam, keek mama weer in haar richting.

(De ouders van Eve weten niet echt hoe ze met haar relatie moeten omgaan.)

Zet me wel aan het denken:

*Ook weemoedig dacht Eve dat de meisjes misschien onbewust veranderd waren. Ze draaiden sindsdien hun rug naar haar toe als ze zich omkleedden. Er leek iets gebroken in het gezellige sfeertje in de kleedkamer. Ze wasten ook elkaars ruggen niet meer, alsof ze bang geworden waren. Soms wilde Eve vragen om nog eens een kringetje te vormen, maar ze durfde het niet. Wie weet wat er allemaal door hun hoofden spookte als ze het voorstelde.

(Eves vriendinnen gedragen zich anders nu ze weten dat ze lesbisch is.)Shockerend:

*Zodra ze de kegel gepasseerd was , boog Céline zich voor over en met haar handen op haar dijen bleef ze nahijgen. De turnleraar gaf waarderend een tikje op haar rug, terwijl hij de namen van de lopers noteerde die arriveerden. Céline kwam langzaam overeind en wandelde in de richting van het raam waar Eve stond. Haar hoofdwas rood en ze ademde diep in en uit.

Eve vergat een ogenblik te ademen. Het sporttruitje van Céline was doorweekt en kleefde aan haar lichaam als een tweede huid. Alsof ze naakt was, stonden haar borsten afgetekend in het natte shirt. Eve kon haar ogen niet van het meisje afhouden.

Jezus, wat is ze knap, ging het door haar heen. Alsof ze voelde dat ze werd aangekeken, hief Céline haar hoofd op. Ze keken elkaar recht in de ogen. Céline bleef staan en trok haar schouders naar achteren zodat haar borsten nog duidelijker te zien waren. Eve sloeg beschaamd haar ogen neer, maar ze kon zich niet bedwingen om weer naar het meisje te kijken. De felle gloed in de ogen van Céline hield haar blik vast. Met tegenzin deed Eve een paar stappen achteruit en als bedwelmd liep ze weer naar het klaslokaal.

(Het is een beetje shockerend omdat Eve haar ogen van Céline niet kan afhouden.)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen