U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ferdinand Bordewijk - Bint : Roman Van Een Zender.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=5023 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 494 woorden.

1. De datum van het verslag: woensdag 21 april 1999.

2. De titel van het boek: Bint.

3. De auteur: Ferdinand Bordewijk.

4. Het genre: roman / novelle.

5. De hoofdpersoon: de Bree.
Zijn karakter: Hij is de nieuwe leraar op een middelbare school waar Bint de rector is. De Bree volgt het regime dat Bint alle leraren op de school heeft opgelegd, hij is erg streng en hij houdt ook van orde, netheid en vooral tucht.

De belangrijkste bijpersoon: Bint.
Zijn karakter: Hij is de rector van de school waar de Bree werkt. Hij heeft een eigen onderwijsmethode bedacht, waarin veel tucht bestaat. Hij heeft goede kanten; hij betaalt de schulden af van zijn schoonzoon, die zichzelf opgehangen heeft, maar hij heeft ook vele slechte kanten; zijn tuchtdwang.

6. Het verhaal speelt zich grotendeels af op school.

7. Het verhaal speelt zich in de tijd waarin wij leven af. Het begint in november en het eindigt zo ongeveer na de zomervakantie.

8. Het belangrijkste probleem is de strijd tussen de Bree en de klassen die hij onder zijn hoede heeft. De Bree heeft aan de hel, de moeilijkste klas die hij heeft, de oorlog verklaard en de helwil op een gegeven moment vrede sluiten, maar de Bree weigert dat. Aan het eind is het nog steeds oorlog.

9. De titel Bint slaat op de naam van de rector, die stalen tucht eist op zijn school.

10. Wat vind je van het verhaal?
A. Over de moeilijkheidsgraad.
Het was een vrij dun boekje en ik had het vrij snel uit, maar het is ook zó vreemd geschreven, dat het je een beetje doet denken aan een nazistisch systeem.
C. Over gevoelens.
Het is een heel vreemd en eigenlijk ook best wel een gemeen boek, de leraren gedragen zich alsof ze superieur zijn en alsof ze alles mogen.
F. Over werkelijkheid.
Wat er in dit boek gebeurt, zou in Nederland misschien wel kunnen gebeuren, maar het zou waarschijnlijk heel snel worden afgeschaft, omdat je zo mensen niks leert dan tucht en dat heb je in veel beroepen niet echt nodig of het belemmert je alleen maar, vooral als je iets artistieks doet.
H. Over de stijl.
Zoals ik al eerder zei, is het een erg vreemd boekje en er wordt telkens met een dagtijdsaanduiding ‘des morgens’ en ‘des avonds’ gebruikt.
@ Verhaalfiguren.

Ï De flapuit; Keska (leraar).

Ï De sterke vrouw; To Delorm (lerares).

Ï De na-aper; Donkers (plaatsvervangend rector).

Ï De verrader; de conciërge.

Ï De vriendelijke; Ridderikhof (leraar).

Ï De inlichter; Remigius (leraar).
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen