U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Multatuli - Max Havelaar.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=435 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 483 woorden.

Samenvatting
Poëtica:
à De poëtica van een schrijver is zijn manier van schrijven, welke methodes hij gebruikt.

Biografie:
à Een biografie is de levensloop van een schrijver, in dit geval Eduard Douwes Dekker.
Multatuli (betekend "Ik heb veel gedragen") is het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. (1820-1887) Hij is geboren in Amsterdam, heeft enkele jaren een Latijnse school gevolgd. Op 18 jarige leeftijd ging hij naar Indië. Daar werd hij ambtenaar bij de algemene rekenkamer in Batavia. Later werd hij controleur in Natal, maar hij raakte in conflict met zij superieuren en werd geschorst (waarschijnlijk door kastekort). Hij trouwde met Everdina Huberta van Wijnber-gen (1846). Hij werd secretaris in Menado (1848), daarna assistent-resident in Amboina (1851). Hij werd ziek en ging met verlof naar Nederland, daar maakte hij veel schulden. Hij keerde in 1855 terug naar Indië. Hij werd assistent-ressident in Lebak (1856). Een aanklacht tegen de regent leidde tot zijn ontslag. Terug in Nederland leidde hij een zwervend bestaan hij ging naar Brussel, Duitsland en Den Haag.
Eduard Douwes Dekker was een echte romanticus: grillig, hartstochtelijk, strijdlustig, sarcastisch, gevoelig, driftig enz. ('een vat vol tegenstrijdigheden!').

Bibliografie:
à Een Bibliografie is al het werk van en over de schrijver.
Het Primaire werk is wat hij geschreven heeft (zijn boeken, artikels enzovoort).
Het is al het werk wat over hem geschreven is (essays, artikels, retenties enzovoort).
Primaire werk
Minnebrieven (1961)
De bruid daarboven (1964)
Millioenen-studiën (1872/3)
7 bundels Ideeën (1862-1877)

secundaire werk
Van het secundair werk is te veel om op te noemen (zie bijlage).

Titel:
à De titelverklaring.
Max Havelaar is de centrale figuur in het boek.
Ondertitel: "Of de koffieveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappij": de koffiecultuur in Indië bracht veel geld in de staatskas!

Thema:
De strijd tegen onrecht staat centraal.
Maar ook belangrijk is de overeenkomst tussen de personen, Havelaar is Sjaalman is Stern is Multatuli.
En de mengeling van fictie en non-fictie, het leven van Max Havelaar is vrijwel hetzelfde als het leven van Eduard Douwes Dekker
Ook zitten er veel contrasten in het verhaal (Nederland/Indië, rijk/arm, fictie/werkelijkheid, huichelarij/oprechtheid, enz.)

Motief
De drang om de wereld te veranderen is het motief. Het hele leven van Max draait daar omheen. Hij probeert Indië weer zelfstandig te maken, kosten wat het kost. Maar niet alleen heeft hij kritiek op de heerschapij van Nederland over Indië maar ook op de kerk.

Karakteristiek:
Het is voor een groot deel een autobiografische roman omdat het leven van Max Havelaar bijna dezelfde loop heeft als dat van Eduard Douwes Dekker. Het is ook wel een sleutel roman omdat de personen en de tijden verhuld worden. Oorspronkelijk was dat niet de bedoeling maar dat heeft de uitgever J. van Lennep gadaan.

Stijl
Multatuli doet net alsof hij het boek zelf niet schreef, maar het materiaal ontving van een ander.
Er zijn drie ik vertellers: Droogstoppel, Stern en Multatulie zelf.
Er zit een groot verschil tussen stijllen van de verschillende schrijfers, Stern maakt veel gebruik van gecompliceerde zinnen. Hij heeft een zeer grote woordenschat en maakt veel gebruik van beeldspraak. Droogstoppel maakt de zinnen allemaal wat eenvoudiger en zakelijker.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen