U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Kees Van Beijnum - Over Het Ij : Het Boek Van De Brievenbusmoord.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/5439270/ en is laatst upgedate op 27/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 651 woorden.


3.1 Primaire gegevens van het gelezen werk
Ondertitel: De reconstructie van een moord


Verschenen in: 1991


Aantal blz.: 238


Leestijd: 4 uur


Uitgelezen op: dinsdag 27 februari 2001
3.5 Korte samenvatting van de inhoud
De twee hoofdpersonen zijn Ferrie Bode en Ron Frijlink, twee jongens uit Amsterdam-Noord. Ferrie is een jongen van 21 maar heeft het verstand van een 12-jarige, en heeft daarnaast in zijn jeugd veel in een kliniek gelegen. Hij doet alles wat Ron zegt en hij is op zoek naar avontuur, die Ron hem wel kan bieden. De laatste tijd doet hij samen met Ron wel eens dingen die niet kunnen, en nu komt er de moord op Klaas-Jan Hellendoorne daar als klap op de vuurpijl bovenop. Tijdens het verhaal wordt niet duidelijk wie van de twee jongens Klaas vermoord heeft, maar op het eind komt de verslaggever (zijn naam wordt niet bekend gemaakt) met een verklaring die duidelijk aanwijst dat Ferrie geschoten heeft. Ferrie is een persoon die niet echt een eigen wil heeft en blij is met zijn enige vriend Ron, alhoewel hij hem dingen laat doen die niet goed zijn. Ferrie weet wel dat dit niet mag, maar omdat hij in zijn jeugd nooit echt vrienden heeft gehad doet hij het toch maar. Daarnaast doet hij het vooral voor de kick, zonder de gevolgen van zijn daden in te zien.


Ron Frijlink is daarentegen een heel ander figuur, alhoewel hij ook geen fijne jeugd heeft gehad. Toen hij nog erg klein was had hij veel moeite met ademhalen en is daar ook enkele malen aan geopereerd. Zijn ouders kregen ook vaak ruzie vanaf het moment dat Klaas zich met zijn moeder ging bemoeien. Zijn moeder maakte wel eens schoon bij Klaas in de flat, en daar stonden allerlei (dure) cadeaus tegenover. De vader van Ron, Peter Frijlink, was het daar wel niet mee eens maar hij accepteerde het maar. Op een keer dat Ron meeging met zijn moeder naar de flat van Klaas kwam hij tot de ontdekking dat er nog veel meer tussen zijn moeder en Klaas gebeurde. Zijn moeder was boodschappen doen en Ron ging één van de vele seksvideos kijken die er lagen. Dat was toevallig een band waarop hij zijn moeder en Klaas bezig zag, en vanaf dat moment haatte Ron hem en hij beloofde dat hij hem zou vermoordden.


Ron is een nogal uit de kluiten gewassen jongen die bij zijn vader woont en daarnaast weinig met zijn leven doet. Uit een test blijkt dat hij een bovengemiddeld IQ heeft, maar daar niks mee doet. Af en toe heeft hij een baantje, maar voor de rest doet hij weinig. Hij houdt wel van avontuur, en helemaal zonder criminaliteit is zijn leven niet.


Het verhaal speelt zich af in 1989 in Amsterdam-Noord. De moord wordt gepleegd op een warme juni avond van dat jaar, maar aan het eind van het boek is het de zomer van 1990.


Het grootste probleem in dit verhaal is dat Klaas-Jan Hellendoorne in zijn flat in Amsterdam-Noord vermoord wordt door twee jongens. De politie is vrij snel achter wie die twee jongens zijn, maar ze weten niet welke van de twee het beslissende schot afgevuurd heeft. Het duurt een hele tijd voordat ze er eindelijk achter zijn wie het gedaan heeft, maar een verklaring van de dader hebben ze niet. De rechter stelt Ferrie in staat van beschuldiging, maar Ron krijgt de langere straf. Omdat Ferrie steeds met een andere verklaring komt wordt hij schuldig bevonden, maar omdat hij aangezet werd door Ron krijgt deze een langere celstraf. Op het eind komt de verslaggever met een theorie die erop wijst dat Ferrie geschoten moet hebben. De politie had hier nog niet aan gedacht, maar het klopt wel. Omdat twee voorbijgangers eerst Ron en daarna pas Ferrie op straat zijn tegengekomen moet Ferrie het wel gedaan hebben. Maar op dat moment heeft de rechter haar uitspraak al gedaan, dus het doet er niet meer toe.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen