U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jacques Vriens - Eindelijk Aktie.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2260 en is laatst upgedate op 14/04/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 839 woorden.

Boekverslag Eindelijk aktie

1.SamenvattingBoris is een normale puber die in de derde klas havo zit. Hij heeft het erg lastig met zijn ouders en zijn kleine broertje, die hij brugmug noemt. Zijn ouders begrijpen erg weinig van hem en raad plegen de hele tijd het "handboek voor de puberteit". Maar Boris heeft het ook moeilijk met zichzelf, zijn conrector en de school.

In het boek gebeurt erg veel met Boris, hij wordt verliefd op een meisje, zijn ouders ontdekken dat hij rookt, hij voert actie tegen bio-industrie, enzovoort.

Het begon allemaal toen hij op school per ongeluk het bord met een lachende varkenskop erop van de slager omver fietste, maar wat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. Maar zijn vrienden vonden het wel stoer. Boris heeft iets met varkens, want toen hij tien was had hij een varken van de verdrinkingsdood uit een sloot gered en met deze actie behaalde hij ook de krant. Door de ruzie met de slager bedachten de vrienden van Boris een plan om actie te gaan voeren tegen de vele varkensfokkerijen bij hen in de buurt. De broer van Boris zijn vriend Onno is verslaggever en werkt bij de krant. Hij werd gevraagd om samen met een partner foto's te komen nemen van hun actie. Boris en zijn ‘gewone' vriendin Maud gaan op de volgende middag rondfietsen om te kijken waar ze de actie het beste uit kunnen voeren. Ze kiezen een chagrijnige boer met grote schuren vol varkens. Boris en zijn vrienden kiezen de volgende dag uit dat het moet gebeuren en wanneer de fotograaf kan.

Op de dag van de actie fietsten ze met z'n allen naar een plek in de buurt van de boerderij om zich schuil te houden en waar ze ook goed foto's kunnen maken. Boris en Maud lopen naar een zij-ingang van de schuur en gaan naar binnen. Daar maken ze een paar hokken open en proberen de varkens naar buiten te jagen. De varkens beginnen opeens als een gek naar buiten te rennen en zijn helemaal door het dolle heen. Maar dan komt de boer naar buiten en probeert samen met zijn familie de varkens met stokken weer naar binnen te krijgen. Hier worden foto's van genomen. Nadat ze snel weg waren gegaan, gaan ze nog even naar het café om iets te drinken op de geslaagde actie en nog even bij te praten. Maar toen ze goed en wel zaten kwam de boer met twee politieagenten binnen en wilde een aanklacht indienen. Toen wees de fotografe naar de broer van Onno en zei: "Wij zijn van de krant en hebben net een paar foto's genomen van een boer die met een knuppel op varkens aan het rammen was. Die willen wij graag in de krant zetten met een artikel over dierenmishandeling erbij. Maar als u zo moeilijk gaat doen willen wij wel zorgen dat ze er niet inkomen, maar dan moet u ook geen aanklacht indienen." De boer werd kwaad, trok zijn aanklacht in en ging toen naar huis. Daarna namen de jongens afscheid van elkaar en de mensen van de krant . Tenslotte gingen ze naar huis.2.HoofdpersonenHoofdpersoon 1: Boris. Hij ziet eruit als een normale jongen van 15 en zijn gezicht zit vol met puistjes. Boris geeft ook erg veel om varkens en hij rookt.

Hoofdpersoon2: Maud. Zij ziet eruit als een normaal meisje van 15 en heeft mooi lang haar. Ze is overigens erg slim en heeft altijd een woordje klaar.3.TijdMacro-niveau: Het verhaal speelt zich nu af (in de jaren ‘90). Dat merk je aan de normale middelbare school uit deze tijd, de grote varkens schuren (bio-industrie) et cetera.

Micro-niveau: Het verhaal duurt ongeveer 3 dagen:

Dag 1. Boris rijdt het bord om.

Dag 2. Boris en Maud gaan een geschikte boerderij uitzoeken.

Dag 3. De dag van de actie.4.PlaatsMacro-niveau: Het verhaal speelt zich vooral af op het platteland. Ze zijn niet ver van boerderijen af ze kunnen er mooi fietsen et cetera.

Micro-niveau: De plekken waar het verhaal zich vooral afspeelt zijn:

Op school: Hier rijdt Boris het bord om en op het plein onder de boom staan ze ook altijd met hun clubje bij elkaar.

In het café: Hier komen de vrienden vaak samen. Het is er erg gezellig.

Op de boerderij: Hier doen ze de actie. Het was er erg spannend.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen