U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Cynthia Voigt - When She Hollers / Met Het Mes Op Tafel.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2253 en is laatst upgedate op 02/12/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 851 woorden.

Auteur

Cyntia VoigtTitel

Met het mes op tafel.Uitgever

LemniscaatJaar

1996, 2e drukGenre

mishandelingInhoud

Tish wordt door haar Stiefvader verkracht. Op een ochtend met het ontbijt legt ze een mes op tafel. Ze bedreigd haar vader ermee en zegt dat ze hem vanaf dan altijd bij zich zou houden. Ze stopt hem in haar schoen en gaat naar school. Miranda een meisje van haar klas heeft een week geleden zelfmoord gepleegdt. Iedereen denkt dat dat komt omdat ze problemen had en zwanger was.

Tish had er niet aan gedacht dat ze die dag ook gym hebben. Ze houd met gym dus gewoon haar schoenen aan.

Dat vindt de lerares niet goed en probeert de schoenen uit te trekken. Tish is bang dat ze dan het mes ziet dus ze het op een gillen en houdt niet meer op. Ze wordt naar de EHBO gebracht en iedereen is bezorgd over haar. (Dat komt ook door Miranda) Na een gesprek met haar mentrix gaat ze naar de directeur. De besluit haar stiefvader te bellen. Die zal haar komen ophalen. Tish wordt bang en loopt weg. Een klasgenootje, Christie, ziet haar wegrennen en loopt erachter aan. Als ze haar heeft ingehaald zegt ze dat haar vader advocaat is en dat die haar wel wil helpen als ze problemen heeft. Eerst wil Tish ook zelfmoord plegen, maar daarna volgt ze het advies van Christie toch op. Ze gaat naar de advocaat en die helpt haar. Hij gaat een aanklacht tegen de stiefvader indienen. Tish loopt opgelucht naar huis en is niet bang meer, omdat het volgens Christie's vader allemaal goed zal komen.Personages

De hoofdpersoon is Tish. Ze is 17, bijna 18. Ze is lelijk, dik en heeft veel puisten. Haar karakter is dat ze nooit hetzelfde wil zijn. Elke dag loopt ze er anders bij en gedraagt ze zich anders. In het begin van het boek is ze bangig. Aan het eind, nadat ze met de advocaat heeft gepraat is ze niet meer bang.

De belangrijkste bijpersonen zijn Tish stiefvader. Hij verkracht Tish en is erg sterk. Hij geeft Tish een minderwaardigheidsgevoel. Hij maakt geen ontwikkeling mee in het verhaal.

De advocaat heeft ook een grote rol in het verhaal. Hij is een goede en vriendelijke man en helpt Tish.Plaats

Ik weet niet waar het verhaal zich af speelt. Dat wordt niet verteld. Ik denk dat het ergens in de VS is omdat de schrijfster daar weg komt en het wel een land afspeelt waar scholen zijn. (Dus niet in de derde wereld.) En waar beroepen zoals advocaat zijn. Je kunt dus sowieso merken dat het om een rijker land gaat.Tijd

Het verhaal speelt zich ongeveer in deze tijd af. Dat kun je merken aan het taalgebruik, dat er scholen zijn voor die leeftijd en hoe de pubers zich gedragen.

De verteldtijd is 120 bladzijden. Dat is dus ongeveer 2 uur.

De vertelde tijd is 1 dag. (Van het ontbijt tot 's avonds een uur of acht, wanneer Tish weer thuiskomt)

Het boek wordt in chronologische volgorde verteld, er zijn geen flashbacks, en er is geen sprake van opvallende tijdversnelling of tijdvertraging.Het verhaal begint in het midden van de gebeurtenis. Tish legt de mes op tafel en komt in opstand. Dus ze voor die tijd al seksueel misbruikt.Het belangrijkste probleem is dat Tish's stiefvader haar verkracht en dat Tish in opstand komt en met een mes gaat dreigen.

Het boek heeft een open einde, maar het einde is denk ik wel goed, omdat de advocaat wel gaat proberen er iets aan te doen.

Het verhaal is wel realistisch, want alle dingen die er in voor komen kunnen echt gebeuren.Het verhaal is vanuit het schrijversperspectief geschreven, maar je weet wel alleen Tish's gedachten.

Het perspectief blijft de hele tijd hetzelfde.

Met het mes op tafel heeft de betekenis dat het een verhaal is met opstand, geweld en problemen. Dat komt er allemaal in voor. En Tish legt natuurlijk ook echt een mes op tafel en daarmee beginnen de grote problemen. (Ze had voor die tijd ook al wel problemen)Thema

Het boek gaat over wreedheid en angst en moed. Het is heel wreed van Tish stiefvader om Tish zo te mishandelen. En het boek beschrijft precies wat Tish allemaal meemaakt die dag. Dat ze heel angstig is en je kunt ook zien hoeveel moed ze heeft door die mes op tafel te leggen en toch naar de advocaat te gaan.Beoordeling

Ik vond het wel een leuk boek, maar wel vreemd, ik vond het niet spannend, niet lollig en ook niet interessant. Het was wel zielig omdat je met Tish meeleeft. het was moeilijk te lezen, dat komt door de opbouw en de stijl. Het boek was niet echt origineel, wel een beetje, want het is wel een onderwerp waar niet alle boeken al over gaan. Maar over dat onderwerp was het allemaal wel een beetje voorspelbaar. Het boek is wel heel geloofwaardig.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen