U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Simone Van Der Vlugt - Bloedgeld.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2245 en is laatst upgedate op 15/06/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 683 woorden.

BoekverslagSchrijfster: Simone van der VluchtTitel: BloedgeldTitelverklaring : de hoofdpersoon gaat na een lang leven van eerlijkheid de piraterij in en het geld wat ze daarmee ´verdienen` wordt bloedgeld genoemd.Eerste druk: 1996De oorspronkelijke titel : bloedgeldHet boek is niet vertaaldHet boek speelt zich af in de 16de eeuwDe hoofdpersoon is ReinoutHoofdpersoon beschrijving: Reinout is een arme jongen die in Amsterdam in de 16de eeuw(dat was in de tijd dat de VOC schepen naar Indonesië vaarden) leefde. Hij moest vechten voor zijn leven en daarom was hij dan ook een echte straat rat die goed kon vechten en stelen.

Want in die tijd leefde je daar als arme jongen van.Karakter eigenschappen van de hoofdpersoon: Reinout is een echte doorzetter en helpt andere mensen heel snel. Reinout is absoluut geen watje en snauwt de meest grootte zeebonken af met hou je bek en donder op. Reinout heeft veel respect voor mensen die zich aardig en behulpzaam gedragen.

Voorbeeld : de koks werden op de schepen altijd uitgescholden vanwege het slechte eten, Reinout helpt de kok, kijk maar (stukje uit de tekst gehaald) : wat is dit moeten we dit opvreten zegt een van de maats.

Het ruikt hier naar dooie honen zegt een ander. Weet je dat ze op sommige schepen de kok opvreten als er niks beters is zegt er een. Een hoongelag gaat op.

Opeens wordt de kok van alle kanten belaagd, geschopt, gestompt, geduwd. Reinout dringt naar voren en schopt de man die aan de koks hoze ( jasje wat ze aanhadden op die schepen ) trekt opzij een paar anderen trekt hij aan de haren de trap af.Korte inhoud:

Reinout was op een van de VOC schepen op weg naar Indonesië. Op die schepen gebeurden natuurlijk van alles. Er gingen veel mensen dood aan scheurbuik. Anderen aan het bedorven voedsel. Halverwege de reis stak er een grote storm na die storm was het schip half afgebroken er waren nog maar 30 van de 300 over. Reinout nam de leiding van het schip over. Hij liet het schip maken in Madagaskar daarna bestloot hij om met het schip de piraterij in te gaan. In het begin ging het goed tot ze naar vele keren werden gepakt. Reinout werd naar Amsterdam gehaald en aan de galg gehangen maar z´n vrienden hadden ervoor gezorgd dat het ijzerdraad in de lus van het touw net niet klein genoeg was om te stikken maar Reinout had niet langer moeten hangen.

( het boek had 312 blz. ik probeerde het zo kort mogelijk te houden)Achterliggende gedachten: Simone van der Vlugt wild met dit boek duidelijk maken hoe ontzettend moeilijk en hard het zeemansbestaan was. Wat ze ook wil duidelijk maken is dat als je arm was je gewoon geen andere keus had dan de zee op te gaan. Dus ze wil eigenlijk kort samengevat dat als je arm was een kleinere kans had om te overleven want of je stierf aan de honger, of aan de kou, of tijdens een storm op een schip, of aan het verrotte eten wat je daar kreeg, of natuurlijk scheurbuik.

Voorbeeld: op een gegeven moment in het boek wil de kapitein niet stoppen vanwege tijdverlies dus het eten is heel erg verrot de mannen kregen nu groen schuim dat vroeger water moest voorstellen al het eten was verrot behalve het scheepsbeschuit waar de minste maden in zaten.

Ander voorbeeld: in de stad was een vissersfamilie die al 4 dagen niks gegeten hadden de moeder en vader waren allebei erg ziek en het dochtertje ( een van de 5 kinderen, ze was de oudste ,de andere waren 1, 2, 3 en 3 ) moest iets gaan stelen op de markt ; ze werd betrapt en moest 3 dagen in de gevangenis zitten. Toen ze thuis kwam waren ze allemaal verhongerd

Eigen mening: ik vind het boek heel spannend en humoristisch. Het leuke aan het boek is dat je gelijk weet hoe ze in die tijd eigenlijk leefden
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen