U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Simone Van Der Vlugt - Bloedgeld.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2243 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1088 woorden.

Titel

Bloedgeld geschreven door Simone van der Vlucht, 1996.Korte samenvatting

Reinout van Veghel is 18-jaar als hij al 2 jaar in het rasphuis zit. Hij krijgt de opdracht zich te gaan wassen en moet zich vervolgens melden bij Regent Bensebroeck. Eigenlijk zou Reinout nog een jaar in het rasphuis moeten blijven, maar hij mag weg als hij bemanningslid van een V.O.C.-schip wordt. Als ze eenmaal op de open zee zijn wordt duidelijk dat het hard werken is en dat de bemanning slecht behandeld wordt. De schipper weigert voedsel en water te verversen bij "Kaap de Hoop", met als gevolg dat het eten bedorven is en het water groen ziet. Hierdoor komen veel bemanningsleden om door scheurbuik. Gelukkig komt voor Reinout "Kaap de Goede Hoop" net op tijd. Als het schip verderop in de reis in een orkaan terechtkomt en de schipper en de stuurman omkomen, neemt Reinout de touwtjes in handen en vaart naar Madagascar om daar het schip te repareren. Reinout stelt voor te gaan kapen. Eerst zijn er maar weinig die zich aansluiten, maar uiteindelijk weet hij iedereen te overtuigen. Als kapers hebben ze veel succes en ze roven het ene na het andere schip leeg. Reinout verdeelt de buit echter eerlijk. Op een dag enteren ze een Hollands schip waarop Thijs en David meereizen. Reinout biedt ze aan om ook lid van de bemanning van zijn schip te worden. Als ze aan land gaan in Algiers stelt Thijs voor naar een kroeg te gaan. In die kroeg wordt zijn broer David neergestoken en hij sterft aan boord van het schip. Op een dag wordt ontdekt dat Thijs een meisje is. Haar eigenlijke naam is Lutske Martensdochter. Zij komt al eerder in het boek voor. Het leven in Amsterdam bevalt haar zo slecht dat ze besloten heeft om met haar broer David mee te reizen naar de ÉOostÊ. De ontdekking dat Thijs een vrouw is, geeft enige onrust op de boot. Reinout moet haar beschermen tegen de bemanning van het schip. Lutske en Wijnant, een goede vriend van Reinout, krijgen genoeg van het kaperleven en besluiten terug te keren naar Amsterdam. Ze hebben inmiddels genoeg geld om daar een beter bestaan om te bouwen. De V.O.C. krijgt er genoeg van dat er steeds schepen gekaapt worden en stuurt de oorlogsvloot onder leiding van Michiel de Ruyter op Reinout af. Uiteindelijk loopt Reinout toch in de val van Michiel, hij wordt gevangen genomen en in Amsterdam ter dood veroordeeld. Lutske probeert gratie voor hem te krijgen, maar dit lukt niet. Ze slaagt er echter wel in om de beul om te kopen. De beul heeft een ring van ijzer door het touw gevlochten, waardoor de strop niet dicht kan trekken. Hierdoor kan Reinout aan de galg ontsnappen.Over de schrijfster

Simone van der Vlucht is geboren in 1966. Schrijven is al van jongs af aan haar passie geweest. Zelf zegt ze daarover: "Mijn ouders konden me geen groter plezier doen dan me een pak schrijfpapier te geven en later zelfs een echte typemachine. Ik vond het enig om verhaaltjes te schrijven en ze te voorzien van een kaft met mijn naam er op." Al op dertienjarige leeftijd benaderde ze een uitgever die haar adviezen gaf en haar stimuleerde om door te gaan met schrijven. Het schrijven begon serieuze vormen aan te nemen toen Simone Nederlands en Frans studeerde aan de leraren opleiding en haar duidelijk werd dat de lessen creatief schrijven haar het best bevielen. Direct na afronding van haar studie stortte ze zich op haar computer. In eerste instantie ging dat niet soepel door een drukke baan en later kwam daar bovendien de zorg voor haar baby bij. Maar nu Simone in deeltijd werkt met intussen al twee kinderen, schrijft ze tussen de bedrijven door op een aparte kamer met al haar spullen om zich heen waar niemand aan mag komen. "Ik schrijf in fragmenten. Een stukje uit het midden van het verhaal, een stukje uit het einde. Gewoon wat in me opkomt. Later schrijf ik alles aan elkaar". In 1995 verscheen haar eerste jeugdboek "De amulet" bij Lemniscaat. In deze historische roman moet de 13-jarige Nina vluchten als ze beSchuldigd wordt van hekserij. Het boek werd een succes. Na het verschijnen van De amulet noemden verschillende critici haar een opvolgster van Thea Beckman. Al spoedig volgde haar tweede boek "Bloedgeld", een spannend verhaal over de belevenissen en ontberingen van Reinout en zijn maten, die op een V.O.C.-schip op de weg zijn naar Indi‰.Boeken van Simone van der Vlucht.

1995 De amulet eervolle vermelding Kinderjury 1996

1996 BloedgeldWanneer speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. Het verhaal begint in 1653 en eindigt in 1657.Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal begint in het rasphuis in Amsterdam. En er worden verschillende lokaties in de binnenstad en haven van Amsterdam in de 17eeeuw beschreven.

Op zee tussen Amsterdam en Madagascar.Kaap de Goede Hoop … Reinout wordt gered van Scheurbuik

Madagascar … Na een orkaan wordt de boot gemaakt op Madagascar en neemt Reinout de leiding.

Algiers … Reinout koopt een huis van het "Roofgeld". … David overlijdt na een steekpartij in een kroeg.

Madagascar … In een baai wordt het schip achter gelaten (om de Ruyter af te schudden) om vervolgens over land naar een "Kaap de Marie" te gaan waar het andere schip van Reinout klaar ligt voor vertrek. Maar deze list lukt niet omdat de Ruyter die door had.Reinout wordt naar Amsterdam gebracht om daar te worden berecht. Hij krijgt de doodstraf en zo eindigt het verhaal aan/onder de galg.Eigen beoordeling

In het begin vond ik het verwarrend dat de hoofdstukken afwisselend over Reinout en Lutske gingen . Maar na de derde wisseling kreeg ik de verhaallijn te pakken. Het boek leest lekker weg op dat het spannend geschreven is en ook omdat het een fijne bladspiegel heeft. Ik heb nu ook een redelijk beeld over hoe het leven op een schip in die tijd was en ook hoe mensen uit het gewone volk in de 17e-eeuw in Amsterdam leefden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen