U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Katrien Vervaele - In Het Teken Van De Maan.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/2230 en is laatst upgedate op 23/02/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1080 woorden.

A. Feiten over het boek.Titel: In het teken van de maan.

Auteur: Katrien Vervaele.

Uitgeverij: Facet.

Jaar van 1e uitgave: 1996.

Omslagontwerper: Koen van Biesen.

Aantal pagina’s: 115 + nawoord: 4 pagina’s.

B. Inhoud.Het verhaal gaat over een groep mensen van vroeger die alles voor de goden deden. Op een dag kreeg de dorpsoudste door dat de goden een offer wilden, alleen dit keer moest het geen dier zijn, maar een mens. Door de eisen die de goden stelden, bleven er maar 3 personen over en er moest besloten worden wie het offer zou zijn.Er staat nergens in het boek in welke plaats het verhaal zich af speelt. Het enige wat ik eruit kan halen is dat het een klein dorpje was, omgeven door bos en een paar andere kleine dorpjes.Er is in 1897 een lijk van een meisje gevonden in het veen, zij heeft waarschijnlijk gediend als offer voor de goden. Daarvan is dit boek ook afgeleid. Door wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het meisje gestorven is tussen 54 voor Christus en 128 na Christus, dus ik denk dat het verhaal uit het boek zich ook heeft afgespeeld in die periode.De belangrijkste gebeurtenis is het gedeelte waarin er besloten wordt wie het menselijk offer zou worden en de tijd die daarna komt. Het meisje Hildi (de hoofdpersoon) wordt aangewezen om als offer te dienen. Maar er is een jongen (Waldo) uit een heel ander dorp in hun dorp en hij vindt Hildi erg aardig. Alleen doordat hij uit een ander dorp komt, denkt hij heel anders over de goden. Hij wil niet dat Hildi wordt geofferd en terwijl het dorp het offer voorbereidt, probeert hij Hildi over te halen om te vluchten.Het lukt Waldo om Hildi over te halen met hem te vluchten en de andere 2 meisjes, die ook in aanmerking zouden komen om als offer te dienen, wilden ook mee. Ze hadden met z’n vieren een tijd en een plaats afgesproken. Waldo besloot om iets eerder te gaan en wachtte een tijdje op de afgesproken plek. Maar ze kwamen niet. Toen hij naar het dorp ging, kon hij Hildi niet vinden en ging naar het moeras. Daar vond hij Hildi wel, alleen was hij al te laat…

C. Personen.De hoofdpersoon in het verhaal is Hildi. Hildi is een meisje van ongeveer 16 jaar. Ze heeft een klein beetje een scheve rug en daardoor vindt ze zichzelf niet zo mooi. Doordat het verhaal zich zo lang geleden afspeelt, was er in vergelijking met de andere meisjes uit het dorp niet veel verschil in de kleding. Het waren gewoon simpele kleren uit een paar lappen stof. Het was een slim meisje, want ze begreep alles. Toen ze te horen kreeg dat zij het offer zou zijn, vond ze het ook niet zo erg. Natuurlijk bleef ze liever leven, maar ze snapte wel dat de goden dan helemaal kwaad werden en waarschijnlijk zouden ze dan heel het dorp vernietigen. Daarom was ze dus ook best dapper.Waldo is een jongen uit een ander dorp. Hij was al in verschillende dorpen geweest waar hij veel had geleerd over allemaal dingen, zoals de goden. Hij was dan ook gekomen naar dit nieuwe dorp om nog meer te leren, hij was dus erg leergierig. Ik denk dat hij een jaar of 18 was. Zijn kleding was netter dan die van de dorpelingen, doordat hij ook bij wat rijkere mensen in de leer was geweest. Hij was best dapper want hij verzette zich tegen dingen waar hij het niet mee eens was. Toen hij hoorde dat er een mens geofferd moest worden, zei hij tegen de dorpsoudste: ‘als dit je laatste woord is, dan blijf ik hier niet. Ik voel me niet thuis bij een volk van moordenaars.’ Normaal deed iedereen alles wat de dorpsoudste zei, ook al was hij of zij het er niet mee eensHelche en Bride waren de 2 andere meisjes die aan alle eisen voldeden. Ook zij waren ongeveer 16 en ze hadden net zulk soort kleren als Hildi. Het waren allebei bange meisjes, vooral voor de dood waren ze bang. Hildi ook wel maar toch een heel stuk minder. Helche en Bride steunden Hildi in alles en ook elkaar. Hildi moest voor het offer de helft van haar hoofd kaal scheren, zodat ze het kwaad niet mee nam naar de goden. Om te laten zien dat ze het heel erg vonden, lieten Helche en Bride ook hun hoofd kaal scheren, ze waren dus ook erg aardig.

D. Relatie met de werkelijkheid.Ik denk dat de schrijver wil laten zien hoe het vroeger was. Dat men alles voor de goden deed en ook alles geloofden wat zij zeiden, of eigenlijk wat zij doorgaven. Hij wil, denk ik, ook laten zien hoe het vroeger in zo’n dorp ging. De dorpsoudste werd eigenlijk ook in alles geloofd en het was de plicht van de dorpelingen om te doen wat er gezegd werd.De schrijver zegt zelf ook nog in het nawoord dat hij het verhaal van het meisje, dat in het echt gevonden is en nu in het Drentse museum ligt, wilde laten zien.

E. Mening.Ik vond het een saai boek omdat er niet veel in gebeurde zeker in het begin. Alleen op het laatste werd het een beetje spannend. Ik vind het jammer dat de schrijver pas zover in het boek begonnen is met het spannende gedeelte.Bride en Helche vond ik het aardigst, omdat ze Hildi zo erg steunden, maar ook Waldo en Hildi zelf waren aardig, omdat Waldo deed wat hij dacht dat het beste was voor Hildi en Hildi omdat ze niet boos was op iemand of vervelend deed omdat zij het offer moest zijn.Ik vond iedereen aardig, dus ik kan niet zeggen wie ik het minst aardig vond.Met Hildi kon je het best meeleven, want over haar werd het meest verteld dus wist je wat ze voelde.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen